Ką daryti su nukritusiais savais ir svetimais medžių lapais?

Kiekvieną rudenį grožimės spalvomis pasidabinusiais medžiais ir sunkiai dūsaujame, kai reikia tvarkyti žemę kilimu nuklojusius lapus. O dažnam dar ir kyla klausimas, kur dėti į krūvas sugrėbtus lapus? Ar galima juos deginti? Kas turi tvarkyti nuo kaimyno medžio į kiemą sukritusius lapus?

Tokių ir panašių klausimų pradėjus kristi lapams kasmet sulaukia Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) specialistai. Į visus juos atsako centro ekologė Erika Mockevičienė.

Ko gero, visiems aišku, kad vien sugrėbti medžių lapus į krūvas neužtenka. Tad ką su jais daryti?

Teisingiausias pasirinkimas – kompostuoti. Tą galima daryti savo namų kieme, specialiai tam įrengtoje vietoje, kompostavimo konteineryje ar vežti lapus į žaliųjų atliekų surinkimo aikšteles, kuriose lapai, kaip ir visos žaliosios atliekos, iš gyventojų priimamos nemokamai.
Žaliųjų atliekų surinkimo ir kompostavimo aikštelės yra visose regiono savivaldybėse. Jų adresai ir darbo laikas skelbiamas interneto svetainėje www.aratc.lt.

Ar galima sausus medžių lapus deginti?

Jeigu nėra galimybės kompostuoti, lapus, kaip ir sausą žolę, šiaudus ar kitas augalinės kilmės liekanas, galima deginti tik sugrėbtus į krūvas ir ne arčiau kaip 30 metrų iki statinių. Deginimas turi būti nuolat stebimas, o sudegus smilkstanti ugniavietė užgesinta. Kartu su lapais draudžiama deginti bet kokias kitas buitines, pramonines ar kitokios kilmės atliekas.

Miestuose ir miesteliuose lapų bei kitų augalinės kilmės atliekų deginti negalima. Tą daryti taip pat draudžiama miške, aukštapelkėse, durpingose vietose ar vietovėse, esančiose arčiau kaip 50 metrų nuo miško.

Į kokius atliekų konteinerius galima dėti medžių lapus?

Į jokius konteinerius, išskyrus kompostavimo, medžių lapų ir visų kitų žaliųjų atliekų dėti negalima. Tokių atliekų prikrauti mišrių atliekų konteineriai paprasčiausia netuštinami.

Smagu, kad pastaraisiais metais tokių pažeidimų, kai į mišrių atliekų konteinerius sukraunami medžių lapai ar kitos žaliosios atliekos, gerokai sumažėjo. Tačiau vis dar pasitaiko, kad užuot vežę lapus į jų surinkimo aikšteles gyventojai juos veža į atokiau esančius bendrojo naudojimo konteinerius ir ten pila. Tai labai neatsakinga, nekultūringa, o nustačius pažeidėją jis baudžiamas administracine tvarka.

Kas surenka ir išveža lapus iš daugiabučių namų kiemų?

Iš daugiabučių namų teritorijų lapus išgabena savivaldybių komunalinės tarnybos, pagal kiekvienos savivaldybės nustatytą tvarką bei grafikus. Tačiau tai neatleidžia daugiabučių namų gyventojų nuo prievolės ir atsakomybės tinkamai tvarkyti žaliąsias atliekas: nedėti jų į mišrioms atliekoms skirtus konteinerius, nekrauti prie jų lapų ar kitų žaliųjų atliekų krūvų.

Kas turi tvarkyti lapus, spyglius, kankorėžius, kurie į gyventojų kiemus sukrenta ne nuo jų pačių, o nuo kaimynų kiemuose ar miesto parkuose, skveruose augančių medžių?

Krisdami lapai nesirenka teritorijos ir atskirti, savas ar svetimas lapas nukrito į kiemą, neįmanoma. Atliekų tvarkymo taisyklės numato, kad kiekvieno žemės sklypo valdytojas yra atsakingas už atliekų surinkimą, išvežimą ir tvarkymą iš jam priskirto ar priklausančio žemės sklypo.
Juk dėl to, kad kaimyno kieme ar miesto parke augantys medžiai pavasarį žydi, vasarą žaliuoja ir teikia pavėsį, niekas nepyksta. Tad reikėtų išmokti nepykti ir tuomet, kai tie medžiai numeta lapus, ir tuos lapus tinkamai sutvarkyti.

Ar galima medžių lapus palikti negrėbtus?

Jeigu estetiniu požiūriu tai leistina ir priimtina, galima. Per žiemą daržo lysvėje pragulėję lapai taps natūralia trąša. Tačiau jų negalima palikti ant vejos ir, žinoma, prastai atrodys lapais nuklotos viešosios erdvės.

Kalbėjosi Juras Zinkus

aratc-nuotrauka-autorius-juras-zinkus-lapai3

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close