Sveikatingumo metais keisime požiūrį į sveikatą

Vienas iš sveikuolių dažnai vartojamų posakių – „sveika siela sveikame kūne“ (lot. – mens sana in corpore sano) – šiais metais tampa ypač aktualus. Seimas 2013-uosius, atsižvelgdamas į nevyriausybinių organizacijų iniciatyvas ir  Jungtinių Tautų bei Pasaulio sveikatos organizacijos raginimą stabdyti lėtinių, neinfekcinių ligų plitimą, paskelbė Sveikatingumo metais.

Kadangi sveikatos apsauga yra daugiasektorinis darbas ir daugiasektorinė atsakomybė, vasario 7 d. Prienų visuomenės sveikatos biuras inicijavo pasitarimą-diskusiją ir pakvietė įvairių institucijų vadovus ar atstovus pristatyti savo veiklą ir planus, susijusius su Sveikatingumo metais.

Diskusijoje dalyvavęs Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorius Algis Marcinkevičius pasidžiaugė, kad prie apskritojo stalo susėdo įvairių sričių ir įvairaus amžiaus dirbantys žmonės, pasiruošę diskutuoti ir surasti bendrus sprendimus.

– Tas daugiasluoksniškumas ir dėmesys sveikatos apsaugai – nuo jauno iki pagyvenusio arba nuo valstybės tarnautojo iki verslininko – visose sferose yra labai svarbus. Man patinka paskutiniu metu pasikeitęs visuomenės požiūris į Visuomenės sveikatos biuro, kaip įstaigos, veiklą ir jų paieška naujų formų, kaip atkreipti dėmesį į visuomenės sveikatą. Tai suteikia galimybę žmonėms geriau suprasti ir atrasti tą poreikį, kokio jie tikisi sulaukti iš Visuomenės sveikatos biuro, o tuo pačiu ir iš mūsų  visų, – kalbėjo direktorius, pakviesdamas įsilieti ne tik į diskusiją, bet ir kasdieninį šios įstaigos gyvenimą bei pažadėdamas, jog sprendimų įgyvendinimas administracijos ir politikos lygmenyje priklausys nuo nuveiktų darbų arba konkrečių pasiūlymų.

 

Visaapimanti ir įvairiapusė programa

Kiekvienas suprantame, kad kasdieniai išgyvenimai, judėjimo stoka, nesveika mityba, psichologinė įtampa alina dvasinę sveikatą ir fizines galias. Dažnas net  norėtų pasižadėti sau nuo šiol gyventi sveikai, tačiau randa begalę priežasčių šį pažadą atidėti ateičiai: kitai savaitei, mėnesiui, metams. Pavyzdį ir idėjas, kaip reikia neatidėliojant pradėti rūpintis fizine ir psichine sveikata, rodo bei siūlo sveikuoliai. Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmai kartu su Lietuvos sveikuolių sąjunga paruošė papildomos programos projektą, kuris visus sveikatos metus suskirstė į tam tikros srities sveikatos mėnesius. Sausis – tai sveika pradžia, vasaris – organizmo atsparumas, kovas – dvasinė sveikata, balandis – švari aplinka, gegužė – judėjimas, birželis – sveika šeima, liepa – gamta ir natūralioji medicina, rugpjūtis – laiminga branda, rugsėjis – sveika mokykla, spalis – sveika mityba, lapkritis – mėnuo be žalingų įpročių, o gruodis – tai žvilgsnis į ateitį. Programa yra visaapimanti ir įvairiapusė: tai ir gyvenimo kokybės gerinimas vyresnio amžiaus žmonėms, ir sveikos, natūralios kūdikystės ir vaikystės propagavimas, ir žoliavimo stovyklos, ir masinės sporto šventės, ir dvasinės ramybės, streso valdymo, psichoterapinės procedūros, ir alkoholio, tabako vartojimo prevencija, sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo skatinimas, alternatyviosios medicinos nauda žmogui ir visa kita.

Viena iš pirmųjų pasisakiusi vienuoliktus metus Išlaužo sveikuolių klubui „Šventupė“ vadovaujanti Svetlana Batutis pabrėžė, jog iš viso plano, kuris pateiktas 2013 metų kiekvienam mėnesiui, sveikuoliai vykdo visas veiklas, tačiau svarbiausiu akcentu laiko laimingą brandą, ypač kaime. Jaunimo, pasak S. Batutis, kaime beveik neliko, dauguma išvažinėjo, o senjorai nėra itin laimingi. Todėl sveikuolių klubo nariai daug ir intensyviai šia linkme dirba, jų veikla nuolat viešinama tiek rajoninėje spaudoje, tiek svetainėje. Daug metų ieškoję, jie atrado ir išgrynino savo darbo formas, kurias dabar tik gilina. Na, o Sveikatingumo metams „Šventupės“ sveikuoliai numatę veiklas trimis kryptimis. Viena iš jų – dvasinės pusiausvyros palaikymas. Anot S. Batutis, jeigu dūžta taurė, tai sakoma – laimei, bet jeigu sudaužyta laimė, tai jau – taurė. Prasideda nedarbas, socialinės problemos, vyrų girtuokliavimas, o nuo čia ir visos fizinės bei psichinės sveikatos problemos. Taip pat daug dėmesio bus skiriama judėjimui. Apie 30 metų mokykloje išdirbusi pirmininkė sakė žinanti, kaip keitėsi požiūris į vaikų negalavimus ir judėjimą, todėl judėjimo poreikis, anot jos, turėtų būti akcentuojamas visą žmogaus gyvenimą.

Pasitelkus į pagalbą gydytojus, bioterapeutus ir Prienų VSB specialistus, pravedant žmonėms paskaitas sveikatinimo temomis, pažanga Išlauže, patikino S. Batutis, jau regima. Jeigu anksčiau į keletą sveikuolių, vaikštančių su šiaurietiškomis lazdomis, buvo žiūrima kaip į keistuolius ir kvailius, tai dabar taip žingsniuojančiųjų  galima pamatyti vis daugiau. Atkreipdama dėmesį į numatomą planuose priemonę – laikas be žalingų įpročių, S. Batutis akcentavo, jog klubas bendradarbiauja su žmonėmis, kurie anksčiau vartojo ir atsisakė žalingų įpročių. Netoliese nuo Išlaužo esančio klubo nariai atvyksta, dalinasi patirtimi, kaip įklimpo į narkomanijos liūną, savo patirtimi rodydami jaunimui, koks tai slidus kelias.

– Jeigu vaikas kuo nors užimtas, jis neis už mokyklos pastatų ir nerūkys. Jeigu vakarais jam nėra ką veikti, jis nepajus, kaip pradės vartoti žalingas medžiagas, – teigė „Šventupės“ vadovė.

Pratęsdama išsakytas mintis, diskusijoje dalyvavusi Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė akcentavo, jog Prienų jaunimo tarybos 2013  metams numatytame strateginiame plane yra patvirtintas Jaunimo problemų sprendimo priemonių planas, kuriame yra vienas uždavinys – pritaikyti kaimo vietovėse esančių švietimo įstaigų sporto ir kitą infrastruktūrą jaunimo poreikiams tenkinti. Taigi Sveikatingumo metais kaimo jaunimas turės dar daugiau galimybių įsitraukti į sportinę veiklą, pasirūpinta jų fiziniu užimtumu.

Sporto programas bei renginių planus, kurie viešinami savivaldybės tinklalapyje, kasmet rengia ir Savivaldybės administracijos kultūros, sporto ir jaunimo skyrius. Šio skyriaus vyr. specialisto Adomo Kubiliaus teigimu, Sveikatingumo metais numatoma tradicinių renginių tąsa bei nauji sportiniai renginiai, kuriems pradžią jau davė ir ypač didelio susidomėjimo bei aktyvumo sulaukė stalo teniso turnyrai: šeimų, organizacijų, bendruomenių. A. Kubilius pasidžiaugė, kad entuziastingo šios sporto šakos trenerio dėka šie turnyrai vyksta dažniau nei kas mėnesį.

– Tiek šie turnyrai, tiek žiemos slidžių žygiai, tiek vykstančios įvairių sporto šakų varžybos seniūnijose ir Prienuose – visa tai yra dalis sveikatinimo, – teigė kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vyr. specialistas.

 

Pasigedo jaunimo aktyvumo

Vyriausybės patvirtintame Sveikatingumo metų visuomenės sveikatos stiprinimo priemonių plane numatytos 26 priemonės. Jas įgyvendins ne tik valstybės institucijos – ministerijos, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, Valstybės turizmo departamentas, savivaldybės, bet ir Lietuvos sveikuolių sąjunga, Nacionalinis radijas ir televizija, paramos fondas „Jaunimo linija“. Numatytomis įgyvendinti priemonėmis pirmiausia bus siekiama ugdyti tinkamą mokinių ir jaunimo požiūrį į sveikatą bei sveiką gyvenseną, gerinti visuomenės raštingumą sveikos gyvensenos srityje, skatinti fizinį aktyvumą, taip pat stiprinti nevyriausybinių organizacijų ir verslo bendruomenių bendradarbiavimą sveikatinimo veikloje.

Prienų rajono savivaldybės gydytojas Virginijus Slauta negalėjo pasidžiaugti sveikatingumo rodikliais rajone. Gydytojo nuomone, Sveikatingumo metais didžiausias darbas turėtų vykti su jaunais žmonėmis, kuriems ypač trūksta fizinio aktyvumo.

– Jauną žmogų turėtų kažkas sudominti, uždegti. Tiesa, pasaulyje ir kai kur Lietuvoje vykdomos programos (bendraamžiai bendraamžiams) yra gana veiksmingos, bet mūsų rajone šia kryptimi dar mažai dirbama. Galbūt dėl lėšų trūkumo, nes Visuomenės sveikatos rėmimo programa yra labai maža, o poreikis ženkliai didesnis. Be to, pasigendama aktyvumo iš paties jaunimo. Nors organizacijų netrūksta, tačiau programos nėra rašomos. Gal dėl patirties ar iniciatyvos trūkumo, – svarstė V. Slauta.

Minint Sveikatingumo metus, visoje šalyje planuojama daug įvairių renginių. Per moksleivių atostogas bus organizuojamos sveikatingumo ugdymo stovyklos, surengtas nacionalinis renginys „Sveikatą stiprinančių mokyklų banga per Lietuvą“, skirtas Lietuvos įsijungimo į Europos sveikatą stiprinančių mokyklų tinklą 20-osioms metinėms paminėti, bendrojo ugdymo mokyklose vyks mitybos pagrindų mokymo renginių ciklas „Išskirtinės kokybės vaisiai ir daržovės iš ūkininkų daržo ant mokinių pietų stalo“. Galima pasidžiaugti, kad atsakingą mokinių požiūrį į sveikatą jau ne pirmus metus ugdo Balbieriškio pagrindinės mokyklos Kunigiškių pagrindinio ugdymo skyrius. Kaip sakė direktorės pavaduotoja Neringa Zujienė, Kunigiškių mokykla į Europos sveikatą stiprinančių mokyklų tinklą vienintelė rajone įsijungusi nuo1993 m., todėl sveikatingumo tradicijos šioje mokykloje jau giliai įsišaknijusios ir nenutrūkstamai puoselėjamos metai iš metų: prieš penkerius metus parengta programa „Sveikatos medis“, kurią žadama tęsti dar penkerius metus, į mokyklą kviečiami sveikos gyvensenos specialistai ir rajono sveikuoliai, bendradarbiaujama su VSB, plėtojama daug kitų socialinių iniciatyvų, patraukliomis formomis ugdant vaikų supratimą apie sveikos mitybos, sveikos gyvensenos ir fizinio judėjimo naudą.

 

Ar būsime sveiki, lemia mūsų gyvensena

Prienų rajone sveikai gyvenančių žmonių yra nemažai. Dažnas iš jų jau buvo susidūręs su ligomis, todėl, žinodami ligų priežastis, nutarė atsisakyti veiksnių, sukeliančių ligas. Šiuo atveju kalbama apie amžiaus rykštę – diabetą, kuriuo vis dažniau serga vaikai ir jaunimas. Prienų rajono ir Birštono diabeto klubo „Versmė“ vadovės Birutės Bartkevičiūtės teigimu, Lietuva – viena iš pirmaujančių šalių, kuriose yra daug nutukusių vaikų. Pirmininkė kvietė pirmiausia atkreipti dėmesį į vaikų mitybą darželiuose, o nuo ten palaipsniui, įtraukiant ir kitas organizacijas, visiems stengtis, kad žmonių sveikata gerėtų. Užkertant kelią lėtinių neinfekcinių ligų plitimui, būtina gerinti žmonių sveikatos raštingumą. Diabeto klubas „Versmė“ tai nuolat daro, dalindamasis informacija, organizuodamas užsiėmimus bei paskaitas. Bendradarbiaujant su Prienų VSB, praėjusiais metais buvo surengta akcija, kurios metu Prienų ir Birštono gyventojai galėjo pasitikrinti cukraus kiekį kraujyje.

Sveikatos formulė yra paprasta. Ar būsime sveiki, lemia mūsų gyvensena (50 proc.), aplinka, kurioje gyvename (20 proc.), paveldimumas (20 proc.) ir sveikatos apsaugos sistema (10 proc.). Deja, dauguma Lietuvos gyventojų per mažai dėmesio skiria pagrindinei sveikatos daliai – sveikai gyvensenai. Miestui ir miestiečiams skirtais sveikatinimo renginiais bei akcijomis ištikimas atskirų organizatorių partneris, o labai dažnai ir iniciatorius būna sveikos gyvensenos klubas „Versmenė“. Anot sveikos gyvensenos klubo „Versmenė“ pirmininkės Leonoros Kalantienės, sveikuoliams jau 15 metų kiekvieni  metai yra sveikatos metai, o kiekviena diena – sveikatos diena. Galima numanyti, jog dėmesys Sveikatingumo metams, skiriamas valstybiniu mastu, mūsų sveikuoliams yra kaip balzamas kūnui. Dažnu atveju jie jausdavosi ir tebesijaučia lyg donkichotai, kovojantys su vėjo malūnais (žmonių nesąmoningumu, finansiniu stygiumi). Galbūt šie metai bus lūžis ir žmonių sąmonėje, ir Vyriausybės politikoje. Skeptikai (ir vėl tas lietuviškas pesimizmas) baiminasi, jog šių metų tikslas, iškeltas valstybiniu mastu, gali likti tik skambus lozungas ir planai popieriuje. Įgyvendinti sveikatingumo strategijai valstybiniu mastu esą reikia daug lėšų. Vis dėlto norint sveikai gyventi, pirmiausia reikėtų pradėti nuo savęs, savo minčių švarinimo ir įpročių keitimo. Tai yra svarbiausias pirmas žingsnis, kuris  skatina visus kitus žingsnius sveikatos link.

Nuolat su įvairaus amžiaus vaikais, padėdama atstatyti jų dvasinę, psichologinę  pusiausvyrą, dirba Prienų pedagoginė psichologinė tarnyba. Tarnybos direktorės Angelės Vasiliauskienės teigimu, šis darbas yra nuolatinis, kryptingas, todėl ypač didelių pasikeitimų nenumatoma. Planuojant Sveikatingumo metų renginius direktorė pasiūlė pamąstyti apie tokias akcijas: „Į darbą su dviračiu“, „Valgykime tik lietuviškas, sveikas daržoves“. Pastaroji galėtų įjungti ir rajono ūkininkus.

Diskusijoje dalyvavusi asociacijos Prienų bendruomenė pirmininkė Auksė Grižaitė paminėjo, jog šiemet bendruomenėje pradėta integracijos į darbo rinką mokymų programa suaugusiesiems, kurioje viena iš veiklų – psichologinių, socialinių, emocinių įgūdžių atstatymas.

– Tai programa, kuri tiesiogiai susijusi su emocinės ir dvasinės pusiausvyros atstatymu, kaip pasitikėjimo savimi, integruojantis į darbo rinką, pagrindu, – pabrėžė pirmininkė ir beveik trejų metų projekto, kurio metu bus apmokytos penkios suaugusiųjų bedarbių grupės, vadovė. Kalbėdama apie pasiūlymus Sveikatingumo metams, kurie būtų naudingi Prienų bendruomenei, pirmininkė atkreipė dėmesį, jog tradiciniam „Kalėdų miestui“, kurio kūrybiniame darbe dalyvauja rajono mokyklos, galėtų būti teikiama tema, susijusi su sveikatos palinkėjimu, o į Jaunimo reikalų tarybos planuojamus mokymus, susijusius su jaunimo lyderiavimu, įjungti ir sveikatinimo mokymai. Šioje veikloje, pasak A. Grižaitės, galėtų daug padėti „Versmenės“ sveikuoliai.

 

Veiklas koordinuos Visuomenės sveikatos biuras

Sveikatos, sveikatingumo metų, kurie galėtų paskatinti dalį piliečių atkreipti į tai dėmesį ir pradėti gyventi sveikiau, svarba yra kur kas didesnė, negu galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Už save esame atsakingi patys, ir didžiąja dalimi ne nuo sveikatos priežiūros sistemos, o nuo mūsų kasdieninių veiksmų priklauso, ar sveiki būsime. Apie darbus, skatinančius bendruomenės narius judėti, sportuoti, sveikai gyventi, rūpintis ne tik savo kūnu, bet ir dvasiniu tobulėjimu, kalbėjo Prienų rajono savivaldybės bendruomenių asociacijos bei Žemaitkiemio krašto bendruomenės pirmininkas Vaidas Kupstas. Apie vaikų ir paauglių mitybos įpročius ir keliamas grėsmes mintimis pasidalino Kauno VSC Prienų skyriaus vyr. specialistė Natalija Matažinskienė.

– Antsvorio problema Prienų rajone ne tokia aktuali, kaip per mažo svorio, ypač paauglių tarpe. Sveikos mitybos tradicijų reikia mokyti kasdien. Vaikai turi žinoti maisto piramidę, kalorijų skaičiavimą. Todėl tam reikia sutelkti visų įstaigų, organizacijų, mokyklos, bendruomenės ir šeimos pastangas, – pabrėžė Visuomenės sveikatos centro specialistė. 

Pasidžiaugdama, kad rajone yra tiek daug žmonių, kurie mąsto apie sveiką gyvenseną, N. Matažinskienė pasiūlė Sveikatingumo metų veiklų koordinatoriumi tapti Visuomenės sveikatos biurui. Sulaukusi diskusijos dalyvių pritarimo, susitikimo iniciatorė, l. e. VSB direktorės pareigas Jurga Minajevienė pažadėjo diskusijos dalyvių pasiūlymus įtraukti į Sveikatingumo metų planą, visą informaciją ir atskirų klubų, organizacijų mėnesių veiklas viešinti internetiniame VSB tinklapyje. Kitą susitikimą-diskusiją nutarta organizuoti birželio mėnesį.

 

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close