Norite būti energingi? Norite turėti gerą atmintį? Norite būti sveiki? Valgykite košę

PLOVAS SU AVINŽIRNIAIS

50 ml avinžirnių;
100 ml basmati ryžių;
300 ml vandens;
morka, svogūnas, žalumynai;
lydyto sviesto arba aliejaus;
žiupsnelis druskos, prieskonių.

Avinžirnius mirkyti 1–2 paras, kas 6–8 val. keičiant vandenį. Dvi paras mirkyti avinžirniai pradeda dygti ir yra švelnesnio skonio.
Riebaluose pakepinti morką, svogūną, sudėti mirkytus avinžirnius, ryžius, užpilti vandeniu ir virti 20 minučių nuo užvirimo. Patiekiant pabarstyti žalumynais.
Nauda. Avinžirniai lengvai įsisavinami ir labai vertingi dėl savo baltymų, kurie pilnavertiškai pakeičia mėsos baltymus. Jie tinka prie įvairių daržovių.

RYŽIŲ KOŠĖ SU OBUOLIAIS

100 ml apvaliųjų ryžių;
200 ml pieno;
200 ml vandens;
1 šaukštelis druskos;
1 šaukštelis medaus;
džiovintų razinų, abrikosų arba slyvų.
Užvirinti vandenį su pienu, supilti nuplautus ryžius. Kai užvirs, ant nedidelės ugnies virti 20–30 minučių. Dėti į dubenėlį, papuošti pjaustytais obuoliais, pašlakstyti medumi, paskaninti cinamonu. Virimo pabaigoje galima įdėti mirkytų razinų, abrikosų arba slyvų.
Nauda. Ryžiai turi pakankamai angliavandenių be to, jų sudėtyje yra daug kalio ir mažai natrio, todėl pašalinami pertekliniai organizmo skysčiai.
Šią košę galima patiekti kaskart su skirtingais vaisiais ir uogomis – bananais, kriaušėmis, braškėmis, mėlynėmis, avietėmis.

 

 

KUKURŪZŲ KOŠĖ SU MOLIŪGAIS

50 ml kukurūzų kruopų;
100 ml vandens;
100 ml pieno;
100 ml tarkuoto moliūgo;
žiupsnelis druskos, prieskonių;
1 arbatinis šaukštelis lydyto sviesto.

Kruopas praplauti, užpilti vandeniu, sudėti tarkuotą moliūgą, virti maišant 1–2 minutes, po to uždengti ir palikti šiltai 10–15 minučių.
Nauda. Ši košė turi daug ląstelienos, neturi gliuteno, todėl nesukelia alergijos. Be kitų naudingų medžiagų turi seleno, kuris stabdo organizmo senėjimo procesą. Gerina dantų ir dantenų būklę, reguliuoja cholesterolio kiekį. Nerekomenduojama sergantiesiems opalige.
GRIKIŲ KOŠĖ SU DARŽOVĖMIS

100 ml grikių;
200 ml vandens;
1 nedidelė morka;
2 griežinėliai cukinijos;
50 g saldaus balto sūrio;
žiupsnelis druskos, prieskonių.

Grikius nuplauti ir užmerkti iš vakaro nurodytame kiekyje vandens. Lydytame svieste arba aliejuje patroškinti morkas, vėliau sudėti cukinijas. Kai susitroškins, supilti grikius, pašildyti. Galima įdėti kubeliais pjaustyto saldaus balto sūrio.
Nauda. Pati vertingiausia, dėl joje esančių vitaminų ir kitų medžiagų. Grikiuose yra labai vertingo baltymo ir 8 nepakeičiamos aminorūgštys. Grikiai mažina cholesterolio kiekį, normalizuoja kraujospūdį, stiprina imuninę sistemą, centinę nervų sistemą. Suteikia sotumo jausmą.
Galima dėti ir kitokių daržovių – moliūgų, baklažanų, paprikos, pomidorų, špinatų.

SORŲ KRUOPŲ KOŠĖ SU MOLIŪGU

100 ml sorų kruopų;
100 ml tarkuoto moliūgo;
300 ml pieno;
žiupsnelis druskos, ciberžolės.

Kad nebūtų kartu, nuplautas sorų kruopas nuplikyti verdančiu vandeniu prieš virimą. Pieną užvirinti, sudėti moliūgą, kruopas, žiupsnelį druskos, ciberžolę ir ant mažos ugnies virti 30 min.
Nauda. Sorose daug mineralinių medžiagų (ypač daug jose kalio, fosforo ir magnio) bei B grupės vitaminų (B1, B2). Lėtai įsisavinami angliavandeniai valo mūsų organizmą nuo įvairių toksinų, o augaliniai aliejai padeda organizmui įsisavinti vitaminus A ir D.

AVIŽŲ KOŠĖ SU RAZINOMIS IR ABRIKOSAIS

100 ml avižų dribsnių;
100 ml vandens;
100 ml pieno;
1 a. šaukštelis razinų;
2-3 džiovinti pasmulkinti abrikosai;
50 g lydyto sviesto.

Dribsnius užpilti vandeniu, užvirinti ir ant mažos ugnies virti 10 minučių. Virimo pabaigoje sudėti pamirkytas razinas ir abrikosus.Patiekiant galima puošti uogomis, bananų griežinėliais, obuoliais.
Nauda. Avižose gausu mineralų ir vitaminų. Avižinė košė – puikus baltymų ir ląstelienos šaltinis, ją valgant gerėja medžiagų apykaita, auga raumenų masė. Fluoras ir kalcis, esantys avižose, reikalingi formuojantis kaulams, geležis – kraujo gamybai, mažakraujystės profilaktikai.

PERLINIŲ KRUOPŲ KOŠĖ

100 ml perlinių kruopų;
250 ml vandens;
morkos, svogūno, paprikos, gabalėlis moliūgo,
cukinijos, pomidoras, šviežių čiobrelių ir petražolių;
1 a. šaukštelis druskos, juodųjų pipirų;
20 g lydyto sviesto arba aliejaus;

Perlines kruopas išvirti pasūdytame vandenyje. Keptuvėje pakepinti smulkiai supjaustytą morką ir svogūną, sudėti stambiau supjaustytas likusias daržoves ir troškinti, kol suminkštės daržovės. Daržoves sumaišyti su perlinėmis kruopomis, pagardinti druska, juodaisiais pipirais.
Nauda. Perlinių kruopų sudėtyje yra nemažai mineralinių medžiagų: natrio, magnio, fosforo, kalio, kalcio.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close