Patarimai, kaip rudenį išlikti sveikam ir aktyviam

1. RASKITE LAIKO FIZINIAM AKTYVUMUI

Fizinis aktyvumas yra svarbus visais žmogaus amžiaus tarpsniais ne tik ligų profilaktikai, sveikatai stiprinti ir fiziškai tobulėti, bet ir senėjimo procesams sulėtinti, gyvenimui pailginti, gyvenimo kokybei gerinti.

Klaidingas įsitikimas jog atėjus rudeniui tampame per daug užimti, neturime laiko aktyviam laisvalaikiui. Tinkamai susidėliojus darbotvarkę tikrai galima rasti laiko apsilankyti sporto salėje po darbo ar rytiniam pabėgiojimui prieš darbo dieną. Kaip bebūtų, jūsų sveikata yra verta, kad dėl jos tinkamai susiplanuotumėte darbotvarkę.

 

2. VALGYKITE VIETINIUS IR ŠVIEŽIUS PRODUKTUS

Ruduo – tinkamiausias metas valgyti kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių, o siekis maitintis vietiniais produktais turėtų tapti kiekvieno, norinčio gyventi sveikiau, tikslu.

JAV mitybos specialisto Jonny Bowden sudaryto sveikiausių produktų pasaulyje dešimtuko pirmosiose vietose – burokėliai ir kopūstai. Pasak amerikiečio, burokėliuose itin gausu folatų, didžiausiu vėžio priešu laikomų druskų, bei antioksidantų, organizmui žalingus laisvuosius radikalus surišančių medžiagų. O kopūstai taip gerai įvertinti dėl didelės sulforafano (cheminės medžiagos, skatinančios su vėžinių ląstelių dauginimusi kovojančių enzimų gamybą) koncentracijos. Dešimtuke rasime ir kitas Lietuvoje augančias daržoves bei uogas: moliūgus bei moliūgų sėklas, slyvas, mėlynes.

Kai orai ima vėsti, esame labiau linkę valgyti sočiai ir ne itin sveikai. Jei norite išvengti žiemą priaugamo svorio, rinkitės šviežius ir vietinius maisto produktus.

 

3. SPORTINĘ APRANGĄ RINKITĖS PAGAL TEMPERATŪRĄ

Keli sluoksniai tinkamos aprangos, rankų bei pėdų apsauga ir galimų oro sąlygų numatymas padės nesušalti sportuojant vėsiu oru lauke. Viena didžiausių klaidų, kurią galite padaryti sportuodami lauke vėsiuoju metų laiku, tai apsirengti per šiltai. Sportuojant išsiskiria tam tikras kiekis šilumos, todėl atrodo, kad yra kur kas šilčiau nei yra iš tiesų.

Beveik kiekvienas iš mūsų gali saugiai sportuoti lauke vėsiu oru. Tačiau jei sergate astma ar Reino liga, turite širdies problemų, prieš imdami sportuoti lauke šaltesniu oru, pasitarkite su gydytoju. Jei jūsų sveikata kuo puikiausia, sportuoti lauke galite.

Buvimas aktyviems lauke šaltuoju metų laiku padės kovoti su rudenine depresija.

 

4. PASIRŪPINKITE IMINUNINE SISTEMA

Šaltuoju metų laiku imuninė sistema nusilpsta, bet ligų išvengti galima vengiant tam tikrų dalykų, kurie silpnina apsaugines funkcijas. Kas silpnina imuninę sistemą?

 

Maistas. Netinkami mitybos įpročiai: išsekimas, nutukimas, griežtų dietų laikymasis, daržovių ir vaisių trūkumas kasdienėje mityboje. Pavojingas vitaminų A, C, E, D ir mikroelementų: cinko, geležies, magnio, kalcio trūkumas.

Stresas. Imunitetą labai silpnina ilgalaikis stresas ir nuovargis (fizinis ir emocinis), pervargimas, netinkamas darbo ir poilsio režimas.

Ligos. Lėtinės infekcinės ligos: pūslelinė, tuberkuliozė, ŽIV, lėtinis virusinis hepatitas ir kt. išeikvoja gyvybinius organizmo resursus, todėl nusilpsta imunitetas. Endokrininės sistemos sutrikimai, susiję su skydliaukės ir antinksčių ligomis. Šios ligos lemia medžiagų apykaitos sutrikimus, todėl ir silpnėja imuninė sistema. Pavyzdžiui, dėl cukrinio diabeto žmonės yra linkę dažniau sirgti infekcinėmis ligomis.

Vaistai. Imuninei sistemai neigiamą įtaką daro hormoniniai vaistai, citostatikai, antibiotikai.

Amžius. Vaikų imuninė sistema dar yra nebrandi, o vyresnio amžiaus žmonės dažnai serga net keletu lėtinių ligų, kurios eikvoja organizmo energetinius resursus ir silpnina imunitetą. Be to, bėgant metams, vykstant natūraliems organizmo senėjimo procesams, mažėja antikūnų, kurie slopina imuninį atsaką organizme, aktyvumas, todėl vyresnio amžiaus žmonėms reikia labiau saugotis ir stiprinti imunitetą, kad nesusirgtų infekcinėmis ligomis. Ši žmonių grupė yra imlesnė infekcijoms. Imunitetui turi įtakos ir genetiniai veiksniai.

 

5. APSISAUGOKITE NUO GRIPO

Ruduo – peršalimo ligų metas. Ypač lengva pasigauti kokį virusą viešose vietose, pavyzdžiui, darbovietėje, mokykloje, prekybos centre ar net tarp šeimos narių. Štai kodėl taip svarbu kasmet pasiskiepyti nuo gripo.

Dažnai plaukite rankas (ypač prieš valgį).

Užsidenkite nosį ir burną, kai kosėjate ar čiaudote.

Tinkamai naudokite vienkartines nosines.

Jei neturite po ranka nosinės, užsidenkite burną ir nosį rankove (geriausiai alkūnės linkyje).

Jeigu susirgote – pasilikite namie.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close