Bočiai paminėjo Pagyvenusių žmonių dieną

Saulėtą ir šiltą spalio 1-osios popietę į Birštono kultūros centrą rinkosi garbaus amžiaus žmonės paminėti Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną. Šiais metais Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena minima jau 25-ąjį kartą.

Į renginį „Rudenėjančiu taku su daina“ atvyko LR Seimo narys Andrius Palionis su žmona Kristina, Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė ir pavaduotojas Vytas Kederys, TAU direktorė Roma Urbonienė, savivaldybės nevyriausybinių organizacijų atstovai.

 

Jungtinių Tautų iniciatyva kasmet, nuo 1991 m., spalio 1-ąją minima Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena. Šią dieną skatinama atkreipti dėmesį į senėjimo problemas, pagyvenusių žmonių gyvenimo sąlygas, ugdyti jaunų žmonių pagarbą senyvo amžiaus žmonėms.

Žmogaus sveikatą senatvėje lemia visas jo gyvenimas. Tai svarbiausia ES sveikatos strategijos „Kartu sveikatos labui“, kuria siekiama, kad žmonės kuo ilgiau būtų sveiki ir džiaugtųsi gyvenimu, mintis. Dėl menko gimstamumo ir ilgėjančios vidutinės gyvenimo trukmės Europos visuomenė senėja.

 

Šiek tiek naujausios statistikos
Pagyvenę (65 metų ir vyresnio amžiaus) žmonės sudaro beveik penktadalį (19 proc.) šalies nuolatinių gyventojų. 2016 m. pradžioje šalyje gyveno 548,5 tūkst. 65 metų ir vyresnių žmonių, iš jų aštuoniasdešimtmečių ir vyresnių – 151,9 tūkst., šimtamečių ir vyresnių – 349. Pagyvenusių moterų buvo dukart daugiau (66,4 proc. visų 65 metų ir vyresnių gyventojų) nei vyrų.
Stebima tendencija, kad moterys gyvena ilgiau negu vyrai: 2015 m. 65 metų amžiaus moterų vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė buvo 19 metų, vyrų – 14 metų. Per dešimtmetį vidutinė tikėtina 65-mečių gyvenimo trukmė pailgėjo vienais metais.

 

Gražiai išgyvenkime auksinį rudenį

„Minint Pagyvenusių žmonių dieną, žvilgsnis krypsta į vyresnio amžiaus žmones, išgyvenančius auksinį rudenį. Jiems jaučiame pagarbą, džiaugiamės jų išmintimi, gyvenimo patirtimi ir tolerancija“, – sakė Birštono „Bočių“ bendrijos pirmininkė Julija Barutienė.

„Bočių“ pirmininkė dėkojo Seimo nariui ir Savivaldybės vadovams už dėmesį, rūpestį ir paramą, už tai, kad pagyvenę žmonės gali būti naudingi, daryti gerus darbus ir garsinti kurorto vardą, atstovauti įvairiuose renginiuose, konkursuose ir laimėti prizines vietas.

„Bočiai daro gerus ir prasmingus darbus, dalyvauja talkose, tvarko miesto viešąsias erdves, kavinaites, pilkapius, piliakalnius. Taip pat aktyvi ir kultūrinė draugijos veikla – dainuojame, keliaujame, ilsimės Lietuvos pajūryje, dalyvaujame TV laidose, lankomės baleto spektakliuose, dramos teatre, vykstame į svečius pas bičiulius. Reprezentuojame Birštoną, kviečiame visus pas mus „birštonuotis“. Be to, neužmirštame ir ligonių, juos lankome ne tik metinių švenčių proga“, – kalbėjo J. Barutienė.

Sveikas senėjimas – tai ištisas procesas, kuriuo siekiama įgalinti pagyvenusius žmones aktyviai dalyvauti visuomenės gyvenime nepatiriant diskriminacijos ir džiaugtis savarankiškumu bei gyvenimo kokybe. Juk brandaus amžiaus žmogus turi gyvenimiškos patirties ir išminties, tik kartais neturi galimybių įgyvendinti dar turimas svajones, o kartu, bendrijoje, tarp draugų ir bendraminčių tai padaryti lengviau. Tada ir vėl pasijunti svarbus ir reikalingas.

 

Sveikinimai ir palinkėjimai

„Džiaugiuosi, kad esate sveiki ir energingi, kad užsiimate realia veikla. Savivaldybė visada rėmė ir rems jūsų veiklą, nes mūsų uždavinys jums padėti,jūs tai užsitarnavote. Mylime ir gerbiame jus“, – sakė merė, sveikindama senjorus su Tarptautine pagyvenusių žmonių diena.

Susirinkusiuosius sveikino ir linkėjo sveikatos bei ėjimo tik pirmyn TAU direktorė R. Urbonienė, visuomeninių organizacijų atstovė Birutė Bartkevičiūtė ir Nijolė Jakimonienė.

Seimo narys A. Palionis sveikino visus susirinkusiuosius, dėkojo už tai, kad moko gyvenimo išminties ir patirties.

„Bočių“ bendrijos pirmininkės pavaduotoja Aldona Milda Valatkienė padėkojo visiems sveikinusiems.

Renginio metu pirmiausia koncertavo „Bočių“ bendrijos ansamblis „Sidabrinė gija“, Onutės Gratulevičienės ir Toliamos Ragienės duetas, bičiuliai bočiai iš Vilniaus – Žirmūnų ir Šeškinės ansamblis „Neris“, bočiai iš Alytaus – Alytaus kapela „Dzūkija“ ir Alytaus folkloro ansamblis „Keturnytis“.

Po smagių koncertų laukė smagi vakaronė su draugais ir bičiuliais prie kavos puodelio, prie šventinio torto.

dscf6406

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close