Projektas „Atrask save“: darbas, iššūkiai ir rezultatai

Praėjo beveik metai, kai ne tik visoje Lietuvoje, bet ir Prienų rajono ir Birštono savivaldybėse startavo projektas „Atrask save“ (toliau – Projektas). Projekto pradžia nebuvo lengva – bendradarbiavimo tarp įvairių įstaigų tinklo kūrimas siekiant identifikuoti tikslinę Projekto grupę, jaunuolių paieška važinėjant po rajono kaimelius ir vienkiemius, iššūkiai tiesioginio darbo su jaunuoliais metu. Tačiau nepaisant visko galima pasidžiaugti projekto „Atrask save“ veiksmingumu.

Mūsų kraštas tarp 19 iš 60 rezultatyviausių savivaldybių

Nuo vasario mėnesio, kai prasidėjo tiesioginis darbas su tiksline Projekto grupe, t. y. niekur nedirbančiu, nesimokančiu ir darbo biržoje neregistruotu (toliau – NEET) jaunimu, į Projektą įtraukta 28 mūsų krašto jaunuoliai. 5 iš jų faktiškai dalyvavo visą pagal individualų veiklos planą suplanuotą laiką, 4 iš jų įgyvendino pusę numatytų veiklų, 4 – užsiregistravo darbo biržoje, viena mergina pasirinko 2 mėnesių savanorystę, 2 jaunuoliai įsidarbino. Daugiausia Projekte dalyvavusių jaunuolių yra iš Šilavoto, Ašmintos ir Stakliškių seniūnijų.

1-nuotr-rodikliu-zemelapis

Vertinant Lietuvos mastu, Prienų rajono ir Birštono savivaldybės yra tarp 19 iš 60 rezultatyviausių savivaldybių. Kiekvienai savivaldybei yra nustatytas rodiklis, su kiek vidutiniškai NEET jaunuolių turi dirbti vietos jaunimo garantijų iniciatyvos (toliau – JGI) koordinatorius. Prienų rajono ir Birštono savivaldybių JGI koordinatorė iki 2018 m. rugpjūčio pabaigos į Projektą turi įtraukti 140 NEET jaunuolių. Ryškėja tendencija, kad pateikti rodikliai nevisiškai atitinka realybę. Nemažai žmonių, priskiriamų NEET jaunuolių grupei, yra išvykę į užsienį, yra sunkiai identifikuojami ar pasiekiami. Šioje srityje labai daug padeda seniūnijų darbuotojai.

Dažniausias prašymas – padėti susirasti darbą

Tiesioginis darbas su jaunuoliais nėra labai lengvas. Dauguma jų yra pasimetę, sutrikę, nežinantys, nuo ko reikėtų pradėti, nepasitikintys žmonėmis, dažniausiai viskuo nusivylę, o neretai ir labai neryžtingi . Ne visada jaunuoliai ateina sutartu laiku, kartais apskritai dingsta ir daugiau nebepasirodo, buvę atvejų, kai į susitikimus jaunuoliai ateina apsvaigę, o jų elgesys tampa neprognozuojamas. Tačiau jų kreipimasis ir grįžimas į Projektą leidžia daryti išvadą, kad jiems reikalingas žmogus, kuris nesmerktų dėl jų neveiklumo, priimtų tokį, koks jis yra, suprastų, išklausytų ir padėtų.

nuotr-2

Dažniausias jų prašymas – padėti susirasti darbą. Nemaža jaunuolių dalis galėtų dar mokytis, įgyti vidurinį, profesinį ar aukštesnįjį išsilavinimą, tačiau jų prioritetas – vienokiu ar kitokiu būdu užsidirbti pinigų, todėl motyvavimas mokytis retai kada padeda. Laisvų darbo vietų mūsų krašte nėra gausu, tačiau pateikus vieną ar kitą darbo pasiūlymą NEET jaunuoliams neretai iškyla kitų problemų. Pavyzdžiui, neturėjimas galimybių nuvykti į darbo vietą, esančią kitoje seniūnijoje ar pačiame Prienų mieste, netinkamos darbo valandos, prasta asmens reputacija ir t.t.

Pagrindinės paslaugos: nuo tarpininkavimo su darbdaviais iki taktiško bendravimo pamokų

Dažniausiai Projekto dalyviams trūksta informacijos, socialinių įgūdžių, pasitikėjimo savimi. Taigi, pagrindinės paslaugos teikiamos jaunuoliams mūsų krašte yra informavimas ir konsultavimas apie jauno žmogaus galimybes, socialinių įgūdžių ugdymas, tarpininkavimas tarp įvairių įstaigų ir darbdavių. Individualių užsiėmimų metu dažniausiai kalbamasi, sprendžiami įvairūs testai, kuriami gyvenimo aprašymai (CV), pateikiama informacija apie laisvas darbo vietas, tarpininkaujama tarp jaunuolių, darbdavių, teritorinės darbo biržos. Neretai jaunuoliams tenka priminti ir lietuvių kalbos taisykles, mandagaus bendravimo principus ir kt.

nuotr-nr3-001

Sužinok, kad gali!

Projektas „Atrask save“ yra skirtas niekur nedirbantiems, nesimokantiems ir mokymuose nedalyvaujantiems 15–29 m. asmenims. Projekto tikslas – suaktyvinti jaunimą per kaip įmanoma trumpesnį laikotarpį: išlaikant ryšį su darbo rinka arba užtikrinant tolesnio išsilavinimo galimybę. Taip siekiama mažinti jaunimo nedarbą ir pagerinti jaunuolių, kurie nei dirba, nei mokosi, padėtį, padedant susirasti darbą baigus mokslus.

Dalyvaujančiam Projekte jaunuoliui yra apmokamas privalomas sveikatos draudimas (iki 4 mėn.) ir paslaugos yra teikiamos atsižvelgiant į kiekvieno jauno žmogaus individualią situaciją.

Visus nedirbančius, nesimokančius ir darbo biržoje neregistruotus jaunuolius raginame kreiptis į vietos jaunimo garantijų iniciatyvos koordinatorę Raimondą Račkytę telefonu +370 633 34348, el. paštu r.rackyte@prienai.lt, taip pat informacijos ieškoti internetiniame puslapyje www.jaunimogarantijos.lt.

Projektą „Atrask save“ įgyvendina Lietuvos darbo birža, bendradarbiaudama su Jaunimo reikalų departamentu prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Projektas finansuojamas iš Europos socialinio fondo, Jaunimo užimtumo iniciatyvos ir valstybės biudžeto lėšų. Prienų rajono ir Birštono savivaldybėse Projektą įgyvendina Prienų rajono administracija.

Jaunimo garantijų iniciatyvos vietos koordinatorė Raimonda Račkytė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close