Savivaldybėms priklauso pusė milijono kvadratinių metrų ploto nenaudojamų patalpų ir pastatų

Šalies savivaldybės turi net 11 mln. kv. m nuosavų patalpų ir pastatų – tiek, kiek užima Anykščių miesto teritorija, atskleidė Lietuvos laisvosios rinkos instituto analizė. Vienam gyventojui 2015 m. teko beveik 4 kv. m valdiškų pastatų ploto. Kai kuriose savivaldybėse nenaudojama yra net iki penktadalio šio nekilnojamojo turto.

 

Pačių savivaldybių duomenimis, iš viso nenaudojama yra net pusė milijono kv. m savivaldybių nuosavų pastatų ir patalpų, tiek užimtų 70 futbolo aikščių. Vidutiniškai visose savivaldybėse nenaudojami pastatai ir patalpos sudaro 4 proc. viso turimo ploto. Visiškai nuosavų nenaudojamų pastatų ir patalpų atsakė neturinčios tik trys savivaldybės: Rokiškio, Kėdainių rajonų ir Marijampolės.

 

„Savivaldybių paprašius duomenų, paaiškėjo, kad kai kurios nėra susiskaičiavusios, kiek naudojamo ir nenaudojamo nekilnojamojo turto turi. O juk tai labai svarbu efektyviam resursų valdymui. Rekomenduojame ne tik vesti nuoseklią nuosavų patalpų ir pastatų apskaitą, bet ir analizuoti, kokia šio turto nauda savivaldybei, stebėti šio turto vertės pokyčius. Kartais savivaldybės gyventojams daug naudingiau, kai ji parduoda turtą, kuris nėra reikalingas, o šias pajamas naudoja gyventojų poreikių tenkinimui”, – teigia Lietuvos laisvosios rinkos instituto analitikė Aistė Čepukaitė.  

 

Sveikintina, kad savivaldybės pačios imasi spręsti nenaudojamo nekilnojamojo turto problemą. Pavyzdžiui, palyginus nedaug nenaudojamo turto turintys rajonai – Kauno r., Šiaulių m., Alytaus r. ir keletas kitų, į parduodamo nekilnojamojo turto sąrašą įtraukė santykinai daugiau turto nei kitos savivaldybės.

 

Analizė, kuri atlikta pagal pačių savivaldybių duomenis, atskleidė, kad palyginus daug nenaudojamo nekilnojamojo turto turi, tačiau santykinai mažą dalį turto į pardavimo sąrašus įtraukusios yra Vilniaus m., Alytaus m., Vilniaus r., Palangos m., Tauragės r., Pasvalio r. ir dalis kitų savivaldybių.

 

Iš viso šalyje į parduodamų pastatų ir patalpų sąrašą praėjusių metų pabaigoje buvo įtraukta 5 proc. savivaldybių nuosavų pastatų ir patalpų. Per metus parduota 85 tūkst. kv. m arba 0,8 proc. turimo nekilnojamojo turto, t. y. ketvirtadaliu daugiau nei 2014 m.  

 

„Nereikalingas turtas turėtų būti parduodamas, nes jis niekaip nepasitarnauja savivaldybės gyventojų gerovei. Nenaudojami valdiški pastatai yra neracionalus išteklių, taigi, ir mokesčių mokėtojų pinigų naudojimas. Kuo daugiau savivaldybės turi nenaudojamo nekilnojamojo turto, tuo labiau „konservuojama“ jo vertė, prarandamos potencialios pajamos. Pardavusios jį, pinigus savivaldybės galėtų panaudoti miestiečių gerovei didinti, be to, sutaupytų išlaikymo išlaidas. Savivaldybės turi kelti sau klausimą, ar jos efektyviai valdo turimą turtą, o nenaudojamą pardavinėti sparčiau”, – sako Lietuvos laisvosios rinkos instituto viceprezidentas Vytautas Žukauskas.


Apie Lietuvos laisvosios rinkos institutą

Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) yra privati, pelno nesiekianti, nepolitinė organizacija, įsteigta 1990 metais. Instituto misija – įtvirtinti individo laisvės ir atsakomybės, laisvosios rinkos bei ribotos valdžios idėjas. LLRI atlieka tyrimus reikšmingais ekonomikos ir jos politikos klausimais, rengia įstatymų ir jų projektų ekspertizes, užsiima švietėjiška veikla.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close