Karių savanorių darbdaviai paragavo kariškos duonos

Spalio 1 d. į Brigados generolo Kazio Veverskio poligoną susipažinti su kario profesijos subtilybėmis Krašto apsaugos savanorių pajėgos (KASP) iš visos Lietuvos sukvietė karių savanorių darbdavius. Trečius metus iš eilės vykusiame renginyje iš viso dalyvavo apie 200 darbdavių.

 

Renginio pradžioje dalyviai stebėjo vieną iš šią savaitę poligone vykusių KASP minosvaidininkų pratybų „Perkūnas 2016″ užduočių. Kariai savanoriai, žiūrovų akivaizdoje, naudodami kovinius šaudmenis, atliko minosvaidžių ugnimi remiamą suplanuotą ataką. Tuo pačiu svečiai buvo supažindinti su KASP naudojama ginkluote ir ekipuote.

 

Vėliau, darbdaviai buvo pakviesti dalyvauti Savanorių pajėgų pristatyme, kur sužinojo apie pajėgų istoriją, struktūrą, karinį rengimą, vykdomas užduotis. Į rūpimus klausimus jiems atsakė KASP vadas pulkininkas Arturas Jasinskas. Po pristatymo, renginio dalyviai susibūrė įsiamžinti bendroje nuotraukoje.

 

Suskirsčius svečius į grupes, vyko iškilminga darbdavio priesaikos ceremonija. Pasižadėję garbingai ir negailėdami jėgų vykdyti jiems patikėtas užduotis, būriai išsiskirstė po jiems paruoštų karinių užsiėmimų vietas. Karių savanorių darbdaviai susipažino su pirmosios medicininės pagalbos mūšio lauke organizavimu, treniravosi vykdyti persikėlimą per menamą vandens kliūtį, sužinojo apie kario maitinimąsi ir poilsį lauko sąlygomis, mokėsi taikliai mėtyti granatą. Daugiausiai emocijų karišką tarnybą pažinti pasiryžusiems darbdaviams sukėlė galimybė asmeniškai dalyvauti pasaloje, paimti į rankas kulkosvaidį ar atlikti nukauto priešo apiešką, taip pat vykdyti atsitraukimą visureigiais HMMWV ir šarvuočiu M113.

 

Renginio pabaigoje svečiai prie bendro stalo vaišinosi kareiviška koše ir dalinosi dienos įspūdžiais.

 

Renginį organizavo Krašto apsaugos savanorių pajėgų štabas kartu su kariais iš visų KASP rinktinių. Prie sėkmingai įvykusio renginio taip pat prisidėjo ir kitų Sausumos pajėgų dalinių kariai.

 

Rengiant karius savanorius Lietuvos teritorijos gynybai, vienu didžiausių iššūkių išlieka karių savanorių pratybų lankomumas, kuris priklauso nuo jų civilinio darbo ir darbdavio požiūrio. Krašto apsaugos savanorių pajėgos siekia stiprinti glaudų verslo subjektų, įvairių institucijų ir kariuomenės bendradarbiavimą.

 

Šiuo metu KASP tarnauja daugiau nei 4,5 tūkst. 18-55 metų amžiaus karių savanorių. Tokį tarnybos būdą renkasi įvairių profesijų ir išsilavinimo žmonės.

 

Pratybose kariai savanoriai dalyvauja savaitgaliais arba laisvu nuo darbo ar studijų metu. Per metus kariai pratybose dalyvauja vidutiniškai 20-50 dienų. Tarnybos dienomis kariams suteikiamos visos profesinės karo tarnybos kario socialinės garantijos, taip pat mokamas pagal jų karinį laipsnį nustatytas atlyginimas.

 

kasp-darbdaviu-diena-2016-19

kpt. Pauliaus Babilo nuotr.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close