Prienuose nuskambėjo bažnytinių chorų festivalis

Sekmadienį Prienuose pasibaigė trečiasis Vilkaviškio vyskupijos vaikų ir jaunimo bažnytinių chorų festivalis „Pakilk ir šviesk, Dievo Bažnyčia!“. Jį vainikavo tradicinės Šv. Mišios Prienų Kristaus Apsireiškimo bažnyčioje ir jungtinio choro koncertas. Nepaprastą trijų dienų dvasinio džiaugsmo šventę miestiečiams dovanojo Vilkaviškio vyskupijos jaunimo centras ir Prienų Kristaus Apsireiškimo parapija.

Vasario 8-10 dienomis „Žiburio“ gimnazijoje, Prienų kultūros ir laisvalaikio centre bei Kristaus Apsireiškimo bažnyčioje skambėjo krikščioniškosios giesmės. Į renginį atvyko chorai iš visos Vilkaviškio vyskupijos, kurie sudarė daugiau nei šimto vaikų ir jaunimo jungtinį chorą. Tai nuolat repetuojantys ir savo parapijų bažnyčiose giedantys chorai, atliekantys jaunatviškas giesmes, kurios skiriasi savo tekstais, melodija nuo mums žinomų, tradicinių kūrinių. Nors bažnytinės giesmės yra religinio turinio, žmonės jomis žavisi nepriklausomai nuo savo įsitikinimų. Tam, kad galėtum giedoti šio stiliaus giesmes, nebūtinas ir muzikinis išsilavinimas – svarbu klausytis ir girdėti širdimi.

Penktadienį vyko festivalio atidarymas ir dalyvių susipažinimo vakaras Prienų „Žiburio“ gimnazijoje, kur festivalio dalyviai gyveno visas tris dienas. Vakaronės metu vyko ir pirmoji jungtinio choro repeticija. Kad sėkmingai vyktų pasiruošimo darbai, buvo įtraukti „Žiburio“ gimnazijos savanoriai, kurie visas tris dienas vykdė visus pavestus darbus (registracija, apgyvendinimas, maitinimas, koncertui, bendros tvarkos palaikymas ir pan.).

Šeštadienį jungtinis choras dovanojo koncertą visuomenei Prienų kultūros ir laisvalaikio centre. Sveikinimo ir padrąsinimo žodžius festivalio dalyviams tarė Vilkaviškio vyskupijos jaunimo centro direktorius kun. Jonas Cikana, Prienų dekanato dekanas, klebonas, Garbės kanauninkas Jonas Baliūnas. Sveikindamas visus susirinkusius J. Baliūnas padėkojo Vilkaviškio parapijos jaunimo centrui, choristams ir jų vadovams, vedantiems jauną žmogų Dievo keliu, už atsiliepimą į kvietimą Prienuose surengti trečiąjį Vilkaviškio vyskupijos vaikų ir jaunimo bažnytinių chorų festivalį. Jis palinkėjo gerų emocijų, kad kiekvieną perkeistų Dievo žodis: ir giesme, ir žodžiu, ir darbu – visu kuo, kas gyvenimą daro džiugų.

Nedažnai į mažą miestą atvažiuoja toks didelis būrys jaunų žmonių, kurie skelbia Dievo žodį per giesmę. Ta proga festivalio dalyvius ir svečius pasveikino Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorius Algis Marcinkevičius, Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis, Seimo nario Andriaus Palionio padėjėja Rasa Zdanevičienė.

Už dovaną miestiečiams ir miesto svečiams Savivaldybės atstovai įteikė padėkos raštą kun. J. Cikanai ir Prienų Kristaus Apsireiškimo bažnyčios klebonui J. Baliūnui. Seimo nario padėka buvo įteikta vienai iš rūpestingiausių renginio organizatorių – „Žiburio“ gimnazijos mokytojai Virginijai Baronienei.

Svečių sveikinimus palydėjo Prienų parapijos vaikų ir jaunimo choro atliekamos giesmės (vad. Lina Suchorukovienė), o vėliau – jungtinio choro koncertas. Jo metu skambėjo arti dvidešimties choro, duetų ir solistų, pritariant chorui bei muzikuojančiam jaunimui, atliekamų bažnytinių giesmių. Jas klausytojai sutiko aistringais plojimais ir netingėjo muzikos ritmu pajudėti kartu į taktą. Gaila, kad salėje matėsi nemažai tuščių vietų. O reginys buvo įspūdingas.

Šventinį koncertą vedė Vilkaviškio vyskupijos jaunimo centro referentas Aurimas Galianovas ir „Žiburio“ gimnazijos mokinė Milena Rukaitė. Po koncerto Vilkaviškio vyskupijos jaunimo centro direktorius kun. Jonas Cikana visiems chorams įteikė padėkas, suvenyrus ir gėlių. Padėkos buvo įteiktos pagrindinio festivalio rėmėjo UAB „Wilara“ savininkams Gediminui ir Danutei Olsevičiams, Prienų kultūros ir laisvalaikio centrui. „Žiburio“ gimnazijai bei mokytojai V. Baronienei. Padėkos žodžiai iškeliavo ir toli už Atlanto – Lietuvių katalikų religiniam fondui, prisidėjusiam prie festivalio organizavimo. Gėlėmis visus chorų vadovus apdovanojo Prienų KLC atstovė Ligita Gediminienė.

– Mums „Žiburio“ gimnazijoje gyventi, pabūti ir sklandžiai dirbti sekėsi labai svarbių žmonių dėka, – skubėjo pasidžiaugti viena iš choro vadovių, nuoširdų ačiū tarusi savanoriams gimnazistams, buvusiems kiekvieną dieną šalia, apgaubusiems choristus šiluma ir dėmesiu.

Šeštadienio koncertą vainikavo festivalio himnas, kurį atsistoję giedojo ir koncerto klausytojai. Tą patį vakarą choristai surengė linksmą vakaronę gimnazijoje: diskutavo, dalijosi mintimis apie prabėgusias dienos akimirkas, koncerto metu išgyventą bendrystę.

Sekmadienį festivalio organizatoriai ir atlikėjai kvietė visus Prienų miesto ir rajono gyventojus ateiti pasiklausyti šventinio vaikų ir jaunimo bažnytinių chorų koncerto Prienų Kristaus apsireiškimo bažnyčioje, pasimelsti Šv. Mišiose. Šv. Mišioms vadovavo Vilkaviškio vyskupijos vyskupas Rimantas Norvila, Šv. Mišias tiesiogiai transliavo Marijos radijas.

Pabaigai belieka tik pritarti Vilkaviškio vyskupijos jaunimo centro referento A. Galianovo teisingiems ir prasmingiems žodžiams, po kurių nėra ką bepridurti: „Vaikų ir jaunimo chorai ne tik dovanojo džiugias akimirkas, šlovindami Dievą, bet ir suteikė didelį impulsą, paskatinimą savo bendraamžiams, kad giedojimas bažnytiniame chore nėra pasenusi ar nemadinga vertybė. Tai didelis jauno žmogaus noras pasakyti šiuolaikinei visuomenei: nebijokite būti tuo, kuo esate, nebijokite kalbėti apie tai, kad esate tikintys ir pasitikintys Dievu!“

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close