Prisiminimai iš Jaunimo savęs pažinimo ir kūrybiškumo stovyklos

„Jaunimo iniciatyvų skatinimas“ – antri metai vykdomas Prienų bendruomenės projektas, kurio tikslai – ugdyti jaunus žmones, kad jie būtų aktyvūs ir sąmoningi visuomenės piliečiai, kad būtų tikri lyderiai darbe ir visuomenėje, kad norėtų ir sugebėtų kurti geresnę rytdieną. Pagrindinis projekto renginys ir baigiamasis akcentas – vasaros pabaigoje vykusi trijų dienų „Jaunimo savęs pažinimo ir kūrybiškumo“ stovykla 1629 metų jaunimui, kurią organizavo projekto iniciatyvinė grupė. Apie stovyklos veiklas kalbėjomės su projekto vadove Aukse Grižaite ir jaunimo atstovais.

 

Trijų dienų stovykla, kurioje dalyvavo 25 jaunuoliai, šiais metais buvo skirta lyderystei – ugdyti jaunimo lyderius, skatinant jų kūrybišką veiklą. Į stovyklą atvyko Prienų bendruomenės savanoriai, Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centro jaunuoliai, Prienų parapijos jaunimo atstovai. Tarp stovyklautojų buvo ir jaunimo atstovų iš Jonavos savanorių centro „Paneriečiai“ ir tokių jaunų žmonių, kaip organizacijos AIESEC (Tarptautinė studentų ekonomistų organizacija, kurios tikslai – mainai ir savanorystė) atstovės – keturios merginos, studijuojančios Vilniuje. „Merginos pristatė pačią organizaciją, jos tikslus, organizacijoje vykdytus projektus, savo patirtį juose. Dvi iš jų yra vykdžiusios projektus Lietuvoje, dvi dalyvavusios mainų projektuose Moldovoje ir Meksikoje. Tai yra savęs pažinimas, kito pažinimas, aplinkos pažinimas ir refleksija: ką su visu tuo galiu daryti aš?“ – trumpai viešnių pristatymo esmę apibūdino A. Grižaitė. Po pristatymo vyko kūrybinės dirbtuvės, kuriose buvo keliama tam tikra problema ir bandoma visiems kartu ją spręsti. „Labai smagu matyti, kai, viena, žmonės dalinasi savo patirtimi, ką jie jau veikė, veikia, kokią iniciatyvą nori rodyti, antra – jie drąsiai kalba apie iniciatyvas arba siekius. Ir trečia – taip ir atsiranda konkurencija, kad kiekvienas nori „prakišti“ savo idėją ir mokosi ją derinti su kito idėja, pasimokyti iš kito, pasisemti patirties iš kitų darbų“, – savo įspūdžiais dalijosi projekto vadovė A. Grižaitė.

Pirmosios dienos vakarą stovyklos dalyvių laukė komandos formavimo žaidimai ir vaidybinės užduotys, kurių metu atsiskleidė tiek komandinio darbo ypatumai, tiek jaunimo kūrybiškumas. Jaunimas kūrė pasaką „Karalius Lyras“, turėdami atlikti tam tikras užduotis, t. y. iškalbingai pristatyti kiekvieną karaliaus Lyro dukterį. „Šios užduotys buvo skirtos lavinti jaunų žmonių iškalbingumą, kūrybiškumą ruošiant kalbą, atliekant vaidmenis. Komandinio darbo stiprinimas – taip pat vienas iš užduoties tikslų, nes reikėjo paruošti, kaip rezultatą, kalbą su visu apipavidalinimu ir pristatymu. Taip formuojasi komanda, taip išryškėja jos lyderiai. Komandos darbe kiekvienas mokėmės būti naudingas“, – pabrėžė į pokalbį įsijungęs jaunimo atstovas Kęstutis Grižas.

Stovykloje kaip stovyklos narys dalyvavo iniciatyvus Prienų žmogus – Otavija Paplauskaitė, kuri pristatė savo veiklas ir kvietė jose dalyvauti jaunimą. Sveika gyvensena, suderinta mityba, judėjimas – dabartinis aktyvios merginos gyvenimas, kuriuo ji noriai dalinasi su bendraamžiais ir vyresniaisiais. Otavija pasidalino patyrimu ir mintimis, kaip prie to priėjo ir kur link toliau eina.

Stovyklos metu, kaip minėta, akcentuota, kad komandinio darbo formavimas – viena iš sričių, kuri labai svarbi ir reikalinga skatinant jaunimo iniciatyvumą. Mokymuisi būti poroje, dirbti ir siekti tikslo buvo skirtas plaukimas baidarėmis Verknės upe. Už šią galimybę projekto organizatoriai dėkoja vienai didžiausių vandens turizmo kompanijų „Upių labirintas“, kuri jau antri metai projekto dalyvius apdovanoja tokiu žygiu.

Prie šio žygio buvo prijungta ir šiukšlių rinkimo akcija. „Mūsų upės, ypač tos, kuriose visuomet pilna poilsiautojų baidarininkų, būna ir gerokai prišiukšlintos. Tad tokia akcija parodo, kad mums, jaunimui, svarbi ta aplinka, kurioje gyvename“, – pasakojo Kęstutis Grižas. Vakare, tęsė jis, buvo leista jaunimui pajausti ne tik fizinį aktyvumą, bet ir suaktyvinti protinį mąstymą „Protų mūšio“ kovose. Organizatoriai ir jaunimas džiaugėsi, kad prie stovyklos dalyvių prisijungė savanorė Loreta, organizavusi šį renginį.

Jaunimo iniciatyvų skatinimo kūrybinę stovyklą apvainikavo itin prasmingas kūrybinis darbas. Prisimenant pirmąją dieną, kai AIESEC‘o merginos, kalbėdamos apie lyderystę, sakė, jog lyderystė ir iniciatyvumas yra savęs pažinimas, aplinkos pažinimas ir nauda visai tai aplinkai, jaunieji stovyklos dalyviai kūrė pasaką, kurioje dalyvavo trys lygiaverčiai veikėjai: Aš, Lietuva ir Pasaulis.

„AŠ gyvenu Lietuvoje, kurioje yra įvairių žmonių ir šeimų tipų. Būtų labai šaunu, jei būtų įmanoma įvykdyti tokį projektą, kad kai kurioms šeimoms būtų galima gyventi geriau. Tai padaryti gali mums padėti AIESEC. Jie daro projektus, kad būtų viskas kitaip nei dabar. Jeigu žmonės visi padėtų Lietuvai įgyvendinti tai, ko reikia, tai visas likęs pasaulis pastebėtų ir norėtų taip pat pasikeisti“, – rašo viena mergina.

 „Pažiūrėk į mane. Mano žaliuosius audinius baigia keisti plastikiniai maišeliai. Mano stiprieji draugai yra iškertami. Greitai nebeturėsiu nei draugių voveraičių, nei kitų gyvūnų. O laikui atėjus, nebeliks ir tavęs… Ir žmogaus… Jei žmonės neatsitokės, visiems bus pabaiga, kalbėjo Pasaulis <…> Seniai niekam tai nerūpi. …O gal ir nerūpėjo, pravirko Lietuva. <…> Aš paėmiau keturis maišus ir padaviau žmonėms, kuriems tai rūpi. Nuplėšėm nuo Lietuvos ir Pasaulio paskutines šiukšles… Kažkur jų dar liko… Bet žmonės dar atsitokės… Viskas priklauso nuo manęs… Nuo mūsų… Pasaulis ir Lietuva dabar buvo laimingi. Laimingi buvom ir mes“, – rašo apie planetos išsaugojimą Martyna.

„…Kiekvienas iš mūsų privalome domėtis Lietuvos ir Pasaulio gyvenimu, lavinti gebėjimus bendrauti ir bendradarbiauti, tolerantiškai bendrauti su skirtingais žmonėmis, semtis idėjų iš kitų ir, svarbiausia, drąsiai reikšti savo mintis bei siekti savo tikslų“, – įsitikinusi Karolina.

„…Mane mažai kas supranta ir priima pagalbą keistis. Stebiuosi, kaip žmonės (dauguma jų) to nesupranta. Juk tik dideli žmonės su dideliais AŠ gali išugdyti tokią didelę Lietuvą ir tokį didelį Pasaulį“, – apie augimą, siekį tikslų ir matymą savęs kaip lyderio pasakoja Viktorija.

„Buvo džiugu skaityti jaunuolių mintis ir matyti, kaip jaunimas mokosi būti su savimi, su savo Lietuva ir Pasauliu, kuriame gyvena“, – teigia Prienų bendruomenės narė, projekto vadovė A. Grižaitė.

Stovykla baigėsi susitarimu kviesti vieni kitus į savo organizuojamus renginius, keistis informacija, bendradarbiauti. Su stovyklavusiu jaunimu žadama susitikti žiemą, tęstiniame Prienų bendruomenės projekte „Kalėdų žvaigždė“.

 1246

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close