Jiezne aidėjo salvės Lietuvos gynėjams

Rugsėjo 25 d. Jiezne, praėjus beveik šimtui metų, vėl aidėjo grėsmingi šūviai. Tačiau šįkart jie sėjo ne paniką ir baimę, o pagarbą ir viltį.

 

Savaitgalį, plazdant vėliavai prie Jiezno seniūnijos, prisiminti 1919–1920 metų Lietuvos nepriklausomybės kovų Jiezno valsčiaus savanoriai ir Vyties kryžiaus kavalieriai.

 

Atminimo lentų (tokia prieš keletą savaičių atidengta ir Veiveriuose) iniciatorius – žurnalistas, kolekcininkas Vilius Kavaliauskas. Jo pastangomis surinkti duomenys bei asmenų vardai ir pavardės leido, praėjus beveik šimtui metų po kovų, paviešinti, kam galime dėkoti už Lietuvos valstybės nepriklausomybę. Pasak jo, daugelis savanorių vis dar liko paslaptyje, kai kurie veikė slaptai, kiti prieš daugelį metų tiesiog nebuvo įtraukti į savanorių sąrašus. Nors dabar žinomi per 10 000 savanorių, V. Kavaliausko nuomone, jų galėjo būti per 30 000 ar dar daugiau.

 

Pasak V. Kavaliausko, Jiezno kraštas – itin svarbus. Būtent čia vyko pirmosios kovos dėl Lietuvos nepriklausomybės. Jų sėkmė ir atremtas Lietuvos valstybę siekiančių sugriauti jėgų puolimas išsaugojo valstybės vientisumą ir piliečių laisvę. Apie sėkmingas kovas ir pergales liudija ir Jiezno valsčiaus Vyties kryžiaus kavalierių skaičius. Kavalierių čia kur kas daugiau nei kituose kraštuose. V. Kavaliauskas Jiezno krašto gyventojams bei svečiams priminė, jog savanorių artimieji, giminės, palikuonys vis dar yra tarp mūsų, tiesiog ilgus okupacijos metus šeimose saugotas paslaptis apie kovas už Lietuvą vis dar dengia nenoro viešintis skraistė.

 

Renginyje dalyvavo ir LR krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, LR Seimo narys Vytautas Kamblevičius, Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas, pulkininkas Arturas Jasinskas, 1919–1920 metų Nepriklausomybės kovų savanorių giminės, Jiezno krašto gyventojai bei svečiai iš visos Lietuvos.

 

Pagerbti savanorių atminimą atvyko ir Prienų 6-osios kuopos šauliai, Krašto apsaugos savanorių pajėgos, Lietuvos kariuomenės garbės sargybos kuopa. Jos kariai savanorių atminimui iššovė tris salves. Šauliai po renginio visus vaišino kareiviška koše bei arbata.

 

Lentos pagaminimą finansavo LR Seimo narys Vytautas Kamblevičius. V. Kavaliauskui patikrinti istorinius faktus padėjo Jiezno krašto istorikas Vytautas Kuzmickas. Lentą pašventino Jiezno šv. arkangelo Mykolo ir Jono Krikštytojo parapijos klebonas, teol. mgr. Rolandas Bičkauskas.

1919-1920 metų Nepriklausomybės kovų

Jiezno valsčiaus

Vyties kryžiaus kavalieriai

 

Vincas Grigaliūnas-Glovackas

Jurgis Atkočiūnas

Jonas Beržinskas

Juozas Budavičius

Petras Daunoras

Stasys Jakimavičius

Kostas Knyšius

Antanas Kriaučiūnas

Antanas Lickas

Pranas Liutkaitis

Juozas Navickas

Antanas Povilaitis

Antanas Sodaitis

Adomas Treideris

Petras Vaitkevičius

Juozas Zencevičius

Juozas Žuromskas

1919-1920 metų Nepriklausomybės kovų

Jiezno valsčiaus

savanoriai

Antanas Adamavičius

Kostas Buinickas

Mikas Burbulis

Vincas Čiupas

Petras Daraškevičius

Justas Daunoras

Antanas Eidukevičius

Karolis Francas

Aleksas Galinskas

Antanas Garnys

Jonas Grigonis

Vincas Janeliūnas

Simas Karpavičius

Jonas Knyšius

Kostas Krušnauskas

Jonas Kubilevičius

Juozas Ligeika

Pranas Liutkaitis

Martynas Maloška

Juozas Navickas

Jonas Oželskas

Povilas Petrulionis

Jonas Pikūnas

Aleksas Pranckevičius

Antanas Sodaitis

Petras Šabasevičius

Juozas Šimukauskas

Juozas Šiugždinis

Jonas Tamošiūnas, Jono

Jonas Tamošiūnas, Silvestro

Juozas Tamošiūnas

Juozas Vaitkevičius

Mykolas Zapareckas

Vincas Zapareckas

Aleksas Zavistanavičius

dsc_4076

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close