Savivaldybės neturi planų kaip rūpintis socialiniu būstu

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, įvertinusi savivaldybių pateiktus socialinio būsto plėtros planus, nustatė, kad daugelyje savivaldybių trūksta situacijos analizės, plėtros galimybių ir poreikių įvertinimo. Savivaldybės neturi vizijos kaip sklandžiai vykdyti socialinio būsto fondo plėtrą statant, rekonstruojant ar perkant būstus.

 

2015 m. ir 2016 m. visų savivaldybių strateginiai plėtros planai, programos, pateikti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, atitinka tik iš dalies arba visai neatitinka teisės aktų reikalavimų, savivaldybės nenurodo, kokiu būdu bus plečiamas socialinio būsto fondas (pvz., ar pirkimo, ar rekonstrukcijos, ar statybų būdu). Ant rankos pirštų galima suskaičiuoti savivaldybes, kurios bent jau planavo konkretų naujų socialinių būstų įsigijimo skaičių.

 

„Praėjo metai, ministeriją pasiekia jau šiemetinė informacija apie savivaldybių planus, programas ir matome, kad vėl tos pačios problemos. Gautoje informacijoje iš trečdalio savivaldybių – tik septyniose paminėtas socialinių būstų poreikis. Negalime tikėtis nuoseklios socialinio būsto fondo plėtros, kai susiduriame su tokiu požiūriu. Socialinio būsto nuoma visada buvo ir yra savarankiška, įstatymais priskirta savivaldybių funkcija“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

 

Socialinio būsto fondo plėtra finansuojama iš savivaldybės biudžeto, Europos Sąjungos struktūrinių lėšų, būsto pardavimo bei kitų lėšų.

 

Ministerijos savivaldybėms išsiųstu raštu pratęstas strateginių planų, programų pateikimo terminas nuo rugsėjo 5 iki rugsėjo 30 dienos, nurodžius, kad socialinio būsto fondo plėtros dokumentuose turi būti nustatyti strateginiai pokyčiai ir strateginiai tikslai, aprašomi ir pagrindžiami pasirinkti socialinio būsto fondo plėtros būdai, nustatyti siekiami rezultatai, numatomas lėšų poreikis.

 

Šiuo metu daugiau kaip 14 tūkst. žmonių (šeimų) laukia socialinio būsto.

 

Nuo 2015 metų įsigaliojo Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymas, leidžiantis pasinaudoti parama būstui įsigyti ar išsinuomoti.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close