Užgavėnių šventė Ašmintoje : „Jei blynelį atsineši ir kaimyną susirasi…“

Užgavėnės – žiemos pabaigos šventė. Tai didelė džiaugsmo, juoko, linksmumo, įvairiais papročiais, apeigomis, burtais apipinta diena. Tai savotiškas liaudies teatras, kuriame išjuokiama daugelis gyvenamojo meto negerovių.

    Visada nuotaikingai žiemą išlydi ir pavasario sulaukia ašmintiškiai. Lašininis, Kanapinis ir Morė šventės dalyvius pasitiko prie kaimo parduotuvės, kuri po remonto atvėrė duris, pradžiugindama gyventojus. Prie tradicinio Užgavėnių laužo, pasipuošę įvairiomis kaukėmis   šoko, dainavo, krėtė pokštus, garsiai trypė taip žadindami pavasarį ir vydami lauk žiemą. Išvaizdi „gaspadinė“ su „gaspadoriumi“ kepė bulvinius blynus, raudonplaukė „daktarė“ tikrino sveikatą. „Budelis“ saugojo parduotuvę nuo grobstymų, „ragana“ gąsdino vaikus, „melžėja“ vaišino šviežiu pienu. Šventėje linksminosi svečiai iš Prienų, kaimo jaunimas ir senjorai.

   Lašininio ir kanapinio kova užsibaigė linksmybės ir prasidėjo gavėnia, apie ją net yra mįslė: Septynios mylios geležinio tilto, dešra užrakinta, kilbasa užkabinta.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close