Sergamumas erkių platinamomis ligomis šių metų rugpjūtį didžiausias per paskutinius 5 metus

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, šių metų sausio-rugpjūčio mėnesiais Lietuvoje užregistruoti 354 (90 proc. didesnis sergamumas nei praeitais metais per tą patį laikotarpį) erkinio encefalito (EE) ir 1477 (20 proc. didesnis sergamumas nei praeitais metais per tą patį laikotarpį) Laimo ligos (LL) atvejai.

ULAC medikai informuoja, kad EE ir LL atvejų kasmet daugėja. 2016 m. rugpjūtį EE susirgo 189 asmenys, o LL – 573. Per tą patį praeitų metų laikotarpį EE sirgo 64 asmenys, o LL – 385. Sergamumas erkių platinamomis ligomis šių metų rugpjūtį didžiausias per paskutinius 5 metus.

Specialistai primena, kad kasmet rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais stebimas rudeninis erkių pagausėjimas. Paprastai šis laikotarpis sutampa su derliaus nuėmimu bei miško gėrybių sezonu, todėl padidėja rizika užsikrėsti erkių platinamomis ligomis.

Viena veiksmingiausių erkinio encefalito profilaktikos priemonių – skiepai. Pasiskiepijus, imunitetas paprastai įgyjamas po mėnesio.

Plačiau apie erkių platinamas ligas ir repelentų naudojimą skaitykite čia.

Parengė dr. Milda Žygutienė Epidemiologinės priežiūros skyriaus medicinos entomologė.

Daugiau informacijos:
Gintarė Bazevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close