PORTALAS ,,RINKĖJO PUSLAPIS“ – ELEKTRONINĖS PASLAUGOS KIEKVIENAM RINKĖJUI

Portalo ,,Rinkėjo puslapis“ teikiamomis paslaugomis galės naudotis kiekvienas norintis, nepriklausomai nuo išsilavinimo, amžiaus, lyties, negalios ir t.t.

Portalas pasiekiamas adresu www.rinkejopuslapis.lt arba tiesiog į interneto paieškos sistemoje suvedus frazę „Rinkėjo puslapis“.

Prisijungus portale „Rinkėjo puslapis“ per elektroninės valdžios vartus (jungiantis per banką, su el. parašu ar mobiliuoju elektroniniu parašu), suteikiama galimybė rinkėjams pasinaudoti elektroninėmis paslaugomis.

Portalas teikia paslaugas „vieno langelio“ principu. Jame vykdoma asmens identifikacija, todėl atrenkamos ir teikiamos viešosios elektroninės paslaugos pagal jo statusą rinkimuose.

Vyriausioji rinkimų komisija į portalą „Rinkėjo puslapis“ perkėlė didžiąją dalį teikiamų paslaugų į elektroninę erdvę ir padarė jas lengviau prieinamas bei patogesnes rinkėjams. Todėl nuo šiol taupomas rinkėjo laikas:
◄ informacijos paieškai;
◄ dokumentams paruošti (kadangi suteikiama galimybė rengti elektroninius dokumentus, pagal paruoštus šablonus, įrašant trūkstamą informaciją);
◄ dokumentams pateikti rinkimų komisijoms (kadangi suteikiama galimybė pateikti elektroninius dokumentus, nevykstant į rinkimų komisiją).
Vyriausioji rinkimų komisija tikisi, kad įdiegti informacinių technologijų sprendimai pagerins paslaugų prieinamumą gyventojams; sukurtos palankesnės sąlygos gyventojams su judėjimo sutrikimais naudotis viešosiomis paslaugomis. Be to, paslaugų perkėlimas į elektroninę erdvę padidins duomenų kaupimo, sisteminimo, statistinių rodiklių apskaičiavimo galimybes, pagerins statistinių duomenų surinkimą ir apskaitomumą, sumažins klaidų tikimybę.
Portale rinkėjai gali rasti ankstesnių rinkimų duomenis, būti informuoti apie rinkimus, susirasti savo rinkimų apylinkę ir apygardą. Be to, rinkėjas gali patikrinti savo dalyvavimo rinkimuose faktą: kada ir kurioje rinkimų apylinkėje jis balsavo.
Portalas padės sužinoti rinkėjui jį atstovaujančius Seimo, savivaldybės tarybos ir Europos Parlamento narius.
Taip pat portale ,,Rinkėjo puslapis“ yra galimybė pateikti ir gauti reikiamus dokumentus rinkimams. Pavyzdžiui, atsispausdinti rinkėjo kortelę, pateikti prašymą būti įrašytam į konkrečios rinkimų apylinkės ar balsuojančiųjų namuose rinkėjų sąrašus, skundą komisijai bei gauti atsakymus apie prašymo įvykdymą ar skundo išnagrinėjimą. Užsisakyti ir gauti įvairias pažymas (pažymas apie įrašymą į rinkėjų sąrašą ir apie atvykimo balsuoti faktą; jei rinkėjas praeityje yra dirbęs rinkimų komisijose, pažymas apie jo darbo užmokestį; jei rinkėjas praeityje buvo kandidatu rinkimuose, pažymą apie jo buvimą kandidatu ir kt.).
Portale „Rinkėjo puslapis“ rinkėjas gali teikti savo savivaldybei pasiūlymus dėl apylinkių ribų patikslinimo ir informuoti apie pastebėtus netikslumus.
Jau 192 rinkėjų pasinaudojo portalo teikiama galimybe ir elektroniniu būdu parėmė save išsikėlusius kandidatus į Seimo narius 2016 m. spalio 9 d. Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose. Tuo tarpu 7 638 rinkėjai pateikė prašymus balsuoti užsienyje rudenį vyksiančiuose rinkimuose. Taip pat neįgalieji, dėl ligos laikinai nedarbingi rinkėjai ir sukakę 70 metų ar vyresni rinkėjai pradeda naudotis portalo suteikta galimybe, taupančia rinkėjų laiką ir nereikalaujančia nuvykimo į rinkimų apylinkę, pateikti elektroninius prašymus balsuoti namuose (forma P6).
Rinkėjai, portale pasitikrinę, kurioje rinkimų apylinkėje jiems priskirta balsuoti, turi teisę pateikti motyvuotą elektroninį prašymą (forma F5) būti įrašytam į kitos rinkimų apylinkės rinkėjų sąrašus. Ši elektroninė paslauga yra ypač aktuali piliečiams:
◄ įsirašiusiems į gyvenamosios vietos neturinčiųjų gyventojų apskaitą (deklaravusiems gyvenamąją vietą prie savivaldybės);
◄ kurių gyvenamosios vietos deklaravimas buvo panaikintas;
◄ kurie deklaravo išvykimą į užsienį, užsiregistravo balsuoti Lietuvos diplomatinėje atstovybėje ar konsulinėje įstaigoje, bet parvyko į Lietuvą;
◄ pakeitusiems faktinę gyvenamąją vietą, tačiau nespėjusiems šios vietos deklaruoti.
Vyriausioji rinkimų komisija ragina visus rinkėjus aktyviai domėtis apie savo įrašymą į rinkėjų sąrašus ir, esant poreikiu, teikti atitinkamus elektroniniu prašymus rinkimų komisijoms. Tik aktyvus rinkėjų domėjimais užtikrins sklandų ir greitą rinkėjo dalyvavimą rinkimuose.
Artėjant Seimo rinkimams Vyriausioji rinkimų komisija kviečia rinkėjus aktyviau naudotis rinkėjams sukurtomis elektroninėmis paslaugomis ir domėtis teikiama aktualia rinkimų informacija.

Kadangi portalas „Rinkėjo puslapis“ dar tik rengiasi pasitikti savo pirmuosius Seimo rinkimus, todėl jis dar yra nuolat tobulinamas. Vyriausioji rinkimų komisija būtų dėkinga, jei apie pastebėtus galimus netikslumus ir pasiūlymus portalo tobulinimui pasidalintumėte su mumis el. paštu info@vrk.lt.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close