,,Šalom“ skambėjo Prienuose ir Balbieriškyje (GALERIJA)

Penktadienį Lietuvoje prasidėjo Europos žydų kultūros dienos, suteiksiančios galimybę atrasti žydų paveldą. Rugsėjo 4 dieną Prienų krašto muziejuje vyko popietė ,,Šalom“,skirta Prienų krašto žydų tautos žmonėms prisiminti. Per nacių okupaciją Lietuvoje nužudyta apie 195 tūkst. žydų tautybės žmonių. Karo pabaigos sulaukė 5-10 proc. Lietuvos žydų. Deja Prienų rajono miesteliuose nebegyvena nei vienas žydas.Balbieriškio pagrindinė mokykla palaiko bendradarbiavimo ryšius su Kauno žydų bendruomene, todėl šią dieną istoriko V.R.Sidaravičiaus kvietimu septyni žydų bendruomenės atstovai ir pirmininkas Hercas Žakas apsilankė Balbieriškio miestelyje. Bendruomenės tolerancijos centre susipažino su mokyklos ir miestelio tolerancijos centrų veikla, kartu su mokyklos atstovais apžiūrėjo dar išlikusius miestelyje gyvenusių žydų namus, pasimeldė senosiose Balbieriškio žydų kapinėse.Svečių pageidavimu aplankėme masinę žydų žudynių vietą Prienuose,uždegėme žvakeles,o bendruomenės atstovas sukalbėjo atitinkamą maldą. Po to muziejaus parodų salėje klausėmės A.Razmislavičienės ir V.R.Sidaravičiaus pranešimų apie Prienų ir Balbieriškio prieškario žydų bendruomenes, po renginio vaišinome tradiciniais žydiškais macais, muziejininkių kepta duona ir meduoliu bei mėtų arbata.Tokios popietės padeda griauti mitus apie žydų tautą, atveria kelius šalia mūsų gyvenusių ir gyvenančių žydų tautybės žmonių religinių ir kultūrinių papročių, tradicijų pažinimui,skatina artimesnį bendradarbiavimą.

Mokytoja Reda Valančienė

IMGP6185

galerija0906

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close