Birštone vyko automobilių ralis „Aplink Lietuvą 2016“

Penktadienio rytinę tylą Birštone sudrumstė automobilių variklių riaumojimas. Kurorte vyko automobilių ralio „Aplink Lietuvą 2016“ Birštono etapas.

Susirinkusieji galėjo stebėti greičio slalomą, pakalbinti lenktynininkus, išbandyti vairavimo ypatumus su robotu bei pabandyti išlaikyti virtualaus vairavimo testą, o pradinių klasių mokinukai – dalyvauti ir saugaus eismo akcijose, apžiūrėti senuosius automobilius, pabendrauti su policijos draugu Amsiu, gauti iš renginio organizatorių informacinių knygelių, lankstinukų bei atšvaitų.

Susirinkusiuosius į ypatingą renginį pasveikino Birštono savivaldybės merės pavaduotojas Vytas Kederys.

Šiemetinis ralis „Aplink Lietuvą“ – net keturguba šventė jo dalyviams bei rengėjams, kurie varžybų trasose paminėjo lenktynių organizatoriaus – LAK įkūrimo 90-ąsias metines ir ralių „Aplink Lietuvą“ 85-metį. Dar viena sukaktis – šio ralio 20-metis, kai Lietuvai atkūrus nepriklausomybę jis buvo atgaivintas ir nuo 1996 metų jau vyksta kasmet, be pertraukų. Pažymėdami garbingas sukaktis, ralio „Aplink Lietuvą 2016“ dalyviai šiemet pirmą kartą renginio istorijoje varžėsi net keturias dienas, per kurias kovojusiems dėl Prezidentės taurės teko įveikti 1172,9 km distanciją, o Lietuvos automobilininkų sąjungos taurės dalyviams, kurie savo varžybas pradėjo tik antrąją lenktynių dieną – 1046,2 km. Prie lenktynių starto linijos buvo laukiama 83 ekipažų, tačiau Birštono etape dalyvavo per 70.

„Nors sportinę dalį neabejotinai laikome renginio ašimi, tačiau šiemet daug dėmesio skyrėme ir lenktynių pramoginei pusei, kurios vienas svarbiausių akcentų – įtikinama ir patraukli eismo saugumo propaganda, – praėjusį antradienį ralio spaudos konferencijoje sakė LAK prezidentas Rolandas Dovidaitis. – Lenktynininkų nusiteikimas varžytis tik specialiai parengtose trasose, jų įgūdžiai net kritiškose situacijose meistriškai valdyti automobilį – geriausias pavyzdys jaunimui, o kartu ir visiems eismo dalyviams.“

Birštoniečiai su įdomumu apžiūrėjo patį pirmąjį lenktyninį automobilį, kuris buvo greičiausias 1926 metais vykusiose automobilių lenktynėse.

Jau pirmąją lenktynių dieną, rugsėjo 1-ąją, į tokias akcijas žiūrovai buvo kviečiami Kaune ir Jonavoje, rugsėjo 2-ąją – Birštone, Druskininkuose, Tauragėje ir Klaipėdoje, o rugsėjo 3-iąją – Telšiuose, Mažeikiuose, Šiauliuose, Panevėžyje ir Kupiškyje. Ralio organizatoriai daug dėmesio skyrė vaikams, kurie buvo kviečiami ne tik į specialiai jiems skirtas atrakcijas, bet ir gavo daugybę atšvaitų, knygelių, lankstinukų, įtaigiai pasakojančių apie saugų eismą ir skatinančių pavyzdingai elgtis keliuose bei gatvėse. Ralio dienomis vykusiose saugaus eismo akcijose žiūrovai turėjo galimybę pademonstruoti vairavimo įgūdžius naudodamiesi virtualaus vairavimo simuliatoriais bei dalyvaudami įvairiose rungtyse – tokiose kaip slalomo, „atbulas“, „taiklus“ ir kitose.

Šio ralio dalyviai tradiciškai varžėsi dėl garbingiausio trofėjaus – Prezidento taurės, kuria savo sportinių laimėjimų kolekcijoje didžiuojasi kiekvienas lenktynininkas. „Raliai „Aplink Lietuvą“ kartu ir seniausios automobilių sporto varžybos šalyje. Pirmasis ralis tokiu pavadinimu surengtas 1931 m. liepos 24 dieną. Būtent šią datą Lietuvos automobilių sporto federacija (LASF) laiko oficialia automobilių sporto šalyje pradžia“, – renginio spaudos konferencijoje akcentavo LASF prezidentas Romas Austinskas.

Parengta pagal Birštono savivaldybės informaciją

DSCF5168

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close