Prieš grįžtant į mokyklą – patikra dėl utėlių

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, kad artėjant naujiems mokslo metams specialistai jau sulaukia sunerimusių tėvų skambučių, dėl vaikų užsikrėtimo utėlėmis atvejų. Po atostogų tėvams reikėtų atkreipti dėmesį, ar jų vaikai neužsikrėtė pedikulioze (utėlėmis).

Pedikulioze dažniau užsikrečia jaunesni mokyklinio amžiaus mokiniai, ypač mergaitės. Pagrindinis apsikrėtimo galvinėmis utėlėmis požymis – glindos plaukuose. Jų gausa didesnė nei suaugusių utėlių. Glindos nėra aktyvios ir sunkiai nuimamos nuo plauko. Taip pat dėl utėlių įkandimų gali atsirasti nusikasymų smilkinių, kaktos ir pakaušio srityje.

Vaikui nustačius pedikuliozę, būtina pasitikrinti ir kitiems šeimos nariams, draugams, bendramoksliams, o kontaktinius asmenis – informuoti apie problemą. Taip pat svarbu, kad visiems užsikrėtusiems asmenims, tuo pačiu metu būtų taikomi tie patys medikamentai, nes tik tokiu būdu bus išvengta pakartotinio užsikrėtimo artimųjų tarpe.

Pagrindinis plitimo kelias: tiesioginiu būdu iš galvos į galvą, esant artimam sąlyčiui, per šukas ar plaukų šepečius, keičiantis galvos apdangalais, juos laikant kartu.

Utėlės aptinkamos:

  • šukuojant plaukus specialiomis šukomis (tarpas tarp dantų <3 mm),
  • apžiūrint galvos plaukus, ieškant glindų kaktos, smilkinių ir pakaušio srityje.
 ULAC medikai primena, kad tėvai aptikę, jog vaikas ar globotinis užsikrėtė utėlėmis, informuotų lankomo kolektyvo atstovą. Tai paskatins imtis profilaktinių priemonių ir padės sustabdyti tolesnį pedikuliozės plitimą.

Daugiau informacijos rasite čia.

Metodines rekomendacijas apie pedikuliozės profilaktiką rasite čia.

Parengė Epidemiologinės priežiūros skyriaus medicinos entomologė dr. Milda Žygutienė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close