„TROFEO MUSICALE 2016“ nuskambėjo

Kiekvieną birželį Prienų kultūros ir laisvalaikio centre Veiverių Antano Kučingio meno mokykla rengia gražią šventę – tarptautinį konkursą, į kurią sukviečia jaunuosius muzikantus. Pasibaigus mokslo metams, lyg apibendrinant nuveiktus darbus, malonu pasidžiaugti jaunųjų talentų tobulėjimu, pasiklausyti gražios klasikinės muzikos. Renginys pagyvina ir Prienų miesto kultūrinį gyvenimą, suburia vietinius melomanus.

Per 11 metų nuo pirmojo konkurso „Olimpo musicale“ (2005), spėjo „gimti“ dar du konkursai, tad dabar Veiverių meno mokykla rengia tris tarptautinius konkursus: „Olimpo musicale“, „Musica pianoforte“ ir „Trofeo musicale“. Žinant, kad mokykla yra nedidukė (joje mokosi 120 mokinių, dirba 14 pedagogų) – tai labai daug. Kiekvienas konkursas turi savo koncepciją: „Olimpo musicale“ yra skirtas visais instrumentais grojantiems solistams ir ansambliams iki 9 narių. „Olimpe“ būna nepaprastai įdomu klausytis jaunųjų atlikėjų, kurie muzikuoja pačiais įvairiausiais, kartais ir labai retai girdimais, „egzotiškais“ instrumentais: cimbolais, ksilofonu, marimba, mandolina, arfa. Atlikėjai neskirstomi į jokias sekcijas, instrumentai „sumaišyti“, o pasirodymo eilė konkurse priklauso tik nuo dalyvio amžiaus. Ansambliai taip pat būna ypatingai įdomių ir įvairių sudėčių.

„Musica pianoforte“ skirtas pačiai gausiausiai muzikantų gildijai – pianistams ir ansambliams iki 4 narių (ansamblyje privalomas pianisto dalyvavimas). Na, o šiemet įvykęs naujas konkursas „Trofeo musicale“ buvo skirtas toms specialybėms, kurios yra Veiverių meno mokykloje. Be pianistų, kurių, kaip visada, dalyvavo gausiausias būrys, dar grojo pučiamųjų instrumentų atlikėjai ir gitaristai. Gaila, kad šių specialybių dalyvių buvo palyginti mažai, tačiau tikimės, kad su kiekvienu konkursu jų daugės. Galbūt ateityje prisidės ir kitos specialybės.

Visų trijų aukščiau išvardintų konkursų organizatoriai turi savo vaikų muzikinių konkursų organizavimo sampratą ir filosofiją: konkursas – tai šventė, kurioje maloni, šilta atmosfera, kurios neužgožia nesveika konkurencija, kur vertinimas greitas ir objektyvus, kur laimi visi, kas moka groti! Džiaugiamės ir didžiuojamės, kad mūsų konkursai yra populiarūs, kad mokytojai ruošia mokinius su didžiuliu entuziazmu, kad konkursuose nebijo dalyvauti ir jauni, mažesnę patirtį turintys pedagogai. Rengėjai stengiasi, kad kiekvienas muzikuojantis vaikas jaustųsi pagerbtas, paskatintas, įvertintas, kad didėtų grojančių vaikų motyvacija ir kad tai būtų didelė šventė tiek vaikams, tiek jų tėveliams, ir, aišku, mokytojams. Nes dažname konkurse šventę pajunta tik maža dalelė tų, kurie tampa laureatais ir diplomantais, o kiti, nelaimėję – išvažiuoja „nukabinę nosis“… Mes pasirinkome kitą kelią – skatinti ir motyvuoti, suteikti kuo daugiau džiaugsmo, nes kas grojo – žino, jog grojimas nėra pats lengviausias dalykas pasaulyje. Reikia įdėti daug darbo ir pastangų, norint išmokti groti, o norint pasiruošti konkursui tos pastangos iš viso turi būti maksimalios. Konkursas – kelios minutės(!), per kurias gali pasirodyti puikiai, bet gali ir suklupti, gali „pavesti“ nervai, o gal tiesiog ne tavo diena… Ar nuo to ji turi tapti mažiau šventiška? Reikia tik džiaugtis, kad šiais visuotinės kompiuterizacijos laikais dar turime tokią prabangą – gyvai grojančius vaikus, ir kuo labiau skatinti mažuosius muzikantus ir jų tėvelius. Tėvams tenka ištverti taip pat nemažai – neretai vaiko muzikavimas griauna šeimos ramybę ir draugiškus santykius, nes mokytojas reikalauja vis tobulesnio rezultato (tobulumui juk ribų nėra!), o natūralu, kad vaikui kartais norisi ilgiau pasėdėti prie kompiuterio, pabūti su draugais ar tiesiog nieko neveikti.

O dabar plačiau apie paskutinįjį – „Trofeo musicale“ konkursą. Į konkursą susirinko 190 dalyvių: 119 solistų (iš jų – 98 pianistai) ir 31 ansamblis iš Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos, Rusijos ir Lenkijos.

Konkurso dalyvius vertino solidi komisija – VDU muzikos akademijos profesorius, Vilniaus M.K.Čiurlionio namų direktorius, žymiojo menininko provaikaitis Rokas Zubovas (žiuri pirmininkas), viešnia iš Italijos Sabrina Comin, vienas žymiausių šių laikų baltarusių pianistų Jurijus Blinovas, Naujenės (Latvija) meno mokyklos direktorius Spodris Kačans ir Kauno J.Naujalio muzikos gimnazijos direktorius Raimundas Simanavičius. Kad vertinimas būtų kuo objektyvesnis, į komisiją buvo pakviesti ir keletas žinomų respublikos muzikos (meno) mokyklų mokytojų ekspertų bei metodininkų.

Konkurso rėmėjas – kelionių agentūra „Guliverio kelionės“ įsteigė 2 trofėjus – 4 dienų keliones į Varšuvą ir Krokuvą, kurios buvo padovanotos geriausiai konkurse pasirodžiusiems lietuvaičiams. Vertinimo komisijai nebuvo sunku apsispręsti – kelionės atiteko po 2 Grand Prix (solistų ir ansamblių kategorijose) laimėjusiems berniukams – kauniečiui pianistui Jokūbui Jakeliui (mokytoja Edita Matulionienė) ir šiauliečiui Justui Drakšui (mokytojas Zigmas Drakšas), grojančiam triūba. Abu berniukai sužavėjo žiuri ne tik savo didelėm, išbaigtom programom, muzikaliu, raiškiu ir technišku grojimu, bet ir vidine ugnele, kuri pakeri ir paperka visus. Žinant, kad Jokūbui ir Justui tėra tik po 10 metų, aišku, kad jų laukia graži muzikinė ateitis.

Konkurse pasirodė labai daug puikiai grojančių vaikų, kaip visada stiprūs buvo ir didelę konkurenciją mūsiškiams sudarė svečiai iš užsienio. Konkurso rezultatai iki šiol skelbiami mokyklos internetinėje svetainėje www.kucingis.lt, jei įdomu, galima juos pasižiūrėti. Gerai grojančių vaikų yra visur – ir didmiesčiuose, ir Alytuje, Elektrėnuose, Vilkaviškyje, Birštone… Prienus šiame konkurse atstovavo Prienų meno mokyklos mokytojos Vitalijos Aukštakalnienės fortepijono klasės mokinės Goda Sodaitytė, laimėjusi 3 vietą ir Emilė Dobilaitė, pelniusi diplomą. Mokytojų Danguolės Kolpakovienės ir Ilonos Vasiliauskienės paruoštas kvartetas – smuikininkai Augustė Lyberytė, Ieva Juodsnukytė, Nojus Kondrotas ir pianistė Ugnė Orinaitė džiaugėsi 2 vieta. Veiverių A.Kučingio meno mokykla į konkursą išleido pianistę Kamilę Žliobaitę, kuri pelnė diplomą (mokytoja Renata Morkūnienė).

Konkursui pasibaigus pasijunti dėkingas ir labai įvertini, kad esi ne vienas šiame nelengvame, atsakingame darbe. Dėkojame visiems rėmėjams, ir ypač kelionių agentūrai „Guliverio kelionės“, kurių dėka konkursas tapo turtingesnis ir patrauklesnis. Taip pat nuoširdžiai dėkojame Prienų r. Savivaldybės merui Alvydui Vaicekauskui, Švietimo skyriaus vedėjui Rimvydui Zailskui, vyr. specialistei Virginijai Zujienei, Prienų kultūros ir laisvalaikio centro darbuotojams, Prienų meno mokyklos direktorei Rasai Staliūnienei, fortepijono skyriaus vedėjai Snieguolei Sinkevičienei ir visoms fortepijono skyriaus mokytojoms už paramą, palaikymą ir pagalbą. Na, o 2017 m. birželį kviečiame visus jau į V-ąjį tarptautinį jaunųjų atlikėjų konkursą „Olimpo musicale“. Konkurso nuostatus nuo lapkričio mėnesio bus galima rasti www.kucingis.lt ir www.pianistas.lt

Iki pasimatymo „Olimpo musicale“ konkurse!

 

Rasa Derbutienė

Konkurso meno vadovė

 

 IMG_0243

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close