Šventė, sujungianti bendruomenę su bažnyčia (GALERIJA)

Kiekvienais metais Švenčiausios Mergelės Marijos ėmimo į dangų diena – Žolinė visame katalikiškame pasaulyje minima ne tik bažnytiniais atlaidais ir parapijos bendruomenės ar pamaldžiausių parapijos žmonių mėgstama agape, bet ir didesnėmis iškilmėmis su visa pasaulietine bendruomene.

 

Žolinė ir Pakuonyje niekada nepraeina tik pamaldžioje bažnyčios tyloje. Pakuonyje į tradicines iškilmes susirinkę parapijiečiai bei krašto svečiai pasineria į siautulingas varžytuves. Ne išimtis ir šių metų Žolinės šventė.

 

Duona – laukas,

Duona – šeima,

Jau sužėlė lyg meilė

Žiemkenčių žaluma.

 

Duona – darbas,

Duona – darna,

Nuplasnojo lyg bangos

Rugio varpos branda.

 

Duona – džiaugsmas,

Duona – skalsa,

Jau ant stalo ją raikom,

Padėkokim malda.

 

Dėkojam, Dieve, už laukus,

Vilnijančių javų beribę!

Jeigu mylėsim – duonos bus!

Tik taip išsaugosim Tėvynę…

 

 

Su šiais žodžiais į visų susirinkusiųjų Pakuonio parapijos parke rankas nugulė šviežios, iš dar šią vasarą laukuose subrendusių grūdų iškeptos duonos riekelės.

 

Skambant Pakuonio laisvalaikio salės moterų vokalinio ansamblio atliekamai dainai, Žolinės dalyvių rankose tirpstant duonai, ant tradicinių įvairių Pakuonio gatvių bei aplinkinių kaimų stalų nugulė šios vasaros gėrybės. Kasmet į tradicija tapusias Pakuonio krašto bendruomenių varžytuves susirinkę krašto gyventojai atsiveža ir gausius krepšius įvairiausių gėrybių, kepinių, niekur neragautų patiekalų. Ar išdrįstumėte paragauti, pavyzdžiui, duonelės su kanapių sėklomis?

 

Šalia gėrybių automobiliuose pūpso ir kalnai iš anksto specialiai šiai progai ruoštų dekoracijų ir įvairių lauko javų puokščių, kurios parapijos parke sumanių šeimininkių bei šeimininkų rankomis pavirsta į tikras etnografines įvairių Pakuonio krašto bendruomenių sodybas.

 

Žinoma, kiekviena bendruomenė, tiek dirbusi ir tiek prisiruošusi, turi apie tai pasigirti ir kitiems, todėl netrukus vienas paskui kitą ant Pakuonio parapijos klebono Rimo Pilypaičio išpuoselėtos ir šiemet dar labiau sutvirtėjusios ir pagražėjusios scenos pradėjo lipti linksmi pakuoniškiai.

 

Skambant dainoms, šventės svečiai ir dalyviai skubėjo apsilankyti visose „sodybose“, kad spėtų paragauti čia suruoštų vaišių.

 

Visus žiūrovus ne kartą džiugino ne tik Pakuonio laisvalaikio salės dainininkų dainos, bet ir paskutines atostogų dienas skaičiuojančių Pakuonio pagrindinės mokyklos moksleivių šokiai bei dainos. Prie jų prisijungė ir svečiai iš Jiezno – Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro kapela „Jieznelė“. Vakare jaunus ir jau tik menančius jaunystę linksmino grupės „Husarai“ ir „16 Hz Tribute“.

 

Besiliejant linksmybėms, mokytoja Regina Milušauskienė visus kvietė į kūrybines dirbtuves žiedų tema. Vaikučius, norinčius pažaisti, pasportuoti ar turiningai praleisti laiką, kvietė aktyvi, niekada nepailstanti, energingoji Diana Kapočienė su pagalbininku – linksmuoju klounu, na o pasivaišinti šiupiniu, čeburekais ir gira kvietė Irena Zagurskienė su savo padėjėjomis Birute bei Danute.

 

Patys žvaliausi ir energingiausi savo jėgas išmėgino įvairiose sportinėse rungtyse, bei kitose atrakcijose. Aurelija Valčiukaitė pakvietė visus norinčius dalyvauti orientacinio sporto varžybose. Nepamirštos ir pačios šventės ištakos – šventės dalyviai dalyvavo ir ilgiausio vainiko pynimo varžybose.

 

Šventėje dalyvavo ir visas būrys svečių – LR Seimo nariai Andrius Palionis, Vytautas Kamblevičius, Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algis Marcinkevičius, Tarybos nariai Loreta Jakinevičienė bei Jonas Vilionis, kurie nuoširdžiai dėkojo šios šventės sielai, nuolat patraukiančiai, suvienijančiai bei skatinančiai Pakuonio krašto bendruomenę puoselėti katalikiškąsias tradicijas, – klebonui Rimui Pilypaičiui, šventę organizuojančiai laikinai Pakuonio seniūno pareigas einančiai Nijolei Averkienei, aktyvią kultūrinę veiklą krašte skatinančiai Pakuonio laisvalaikio salės vadovei Renatai Žibienei bei kitiems prie šventės bei pačio Pakuonio krašto bendruomeniškumo prisidedantiems Pakuonio krašto gyventojams.

 

Visiems kolektyvams renginio metu talkino visa Prienų kultūros ir laisvalaikio centro komanda.

 DSC_5799

galerija0906 galerija0906

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close