Nemalonūs negalavimai, užklumpantys neatsargius poilsiautojus

Per atostogas atsipalaiduojame, išbandome netradicinius patiekalus, nevaržome savęs ir nemažiname porcijų. Tačiau pamiršus įprastą valgymo ritmą ir neatidžiai renkantis maisto produktus mūsų gali laukti itin nemalonios pasekmės.

 

Neįvertina pavojaus

 

Keliaudami valgome nereguliariai ir ne visada kokybiškus produktus, kuriuos paprastai vartojame kasdien, pasikeičia gyvenimo ritmas, o tai daro neigiamą įtaką mūsų skrandžio veiklai ir virškinimui. Pasak Medicinos diagnostikos ir gydymo centro, įsikūrusio V. Grybo g. Vilniuje, gastroenterologės Raimondos Vanagaitienės, suvalgę neįprastų ar infekuotų (užkrėstų mikrobais) maisto produktų keliautojai dažniausiai skundžiasi pykinimu, sutrikusiu virškinimu, viduriavimu, kuris dar vadinamas keliautojų viduriavimu. Sunkesniais atvejais karščiuojama, viduriuojama su krauju, organizmas netenka skysčių ir elektrolitų, gali pagelsti oda.

 

Gydytojos R. Vanagaitienės teigimu, žarnyno infekcinėmis ligomis keliautojai dažniausiai užsikrečia vartodami geriamąjį vandenį, greitai gendančius maisto produktus, ledus, neapdorotą žuvį ar jūrų gėrybes. Virškinamojo trakto sutrikimus dažniausiai sukelia enterotoksinės žarnyno lazdelės (toksinai, išsiskiriantys plonajame žarnyne), salmonelės, kirmėlės, parazitai, hepatito A infekcija.

 

Pirmoji pagalba – skysčiai

 

Sutrikusio virškinimo požymiai įprastai praeina per vieną ar dvi dienas, jei tinkamai reaguojame į simptomus. Jei virškinimo sutrikimus sukelia neįprastas maistas, negalavimai praeina nebevartojant šių produktų. Esant infekcinės kilmės vėmimui ir viduriavimui, svarbu greitai atkurti prarasto vandens ir elektrolitų kiekį, mažais gurkšniais gerti specialius tirpalus, o jų neturint, pasigaminti ir lėtai išgerti. Tokį tirpalą galite paruošti litre negazuoto geriamojo vandens ištirpinę arbatinį šaukštelį druskos ir šaukštą cukraus. Gazuotas vanduo netinka, nes skatina žarnyno veiklą ir viduriavimą.

 

Gydytoja pataria neskubėti vartoti vaistų, stabdančių žarnyno veiklą ir viduriavimą. Antibiotikus skiria tik gydytojas ir tik sunkesniais atvejais.

 

Užsitęsus viduriavimui, karščiuojant, pasirodžius kraujui tuštinantis, prasidėjus stipriems pilvo skausmams, patariama nedelsiant kreiptis į gydytoją, nesvarbu, kurioje šalyje esate. Jei simptomai pasireiškia tik grįžus iš kelionės ir nepraeina per kelias paras, taip pat rekomenduojama kreiptis į gydymo įstaigą.

 

Keliautojai pamiršta įprastas higienos taisykles

 

Keliaujant labai smalsu paragauti įvairių neįprastų patiekalų, tad norint išvengti tykančių pavojų, gastroenterologė primena nepamiršti higienos. Būtina plauti ir nulupti vaisius, vartoti tik sandariai uždarytą geriamąjį vandenį, vengti gėrimų su ledukais. Ragaujant vietinės virtuvės patiekalus, saugiau pasirinkti gerai apdorotus, pagamintus aukštoje temperatūroje nacionalinės virtuvės patiekalus.

 

Gastroenterologė R. Vanagaitienė pataria per atostogas daugiau dėmesio skirti mitybai sergantiesiems tulžies pūslės akmenlige, opalige ar gastroezofaginio refliukso liga. Jiems patariama ypač atkreipti dėmesį į produktus, turėti dažniausiai vartojamų vaistų, nes neįprastas maistas dažnai išprovokuoja virškinimo sutrikimus.

 

Gydytoja R. Vanagaitienė atkreipia dėmesį, kad reikia pagalvoti ne tik apie maisto produktų sukeliamus negalavimus. Jei planuojate per atostogas pasidaryti tatuiruotę ar atlikti akupunktūros procedūras, svarbu įsitikinti, ar jos atitinka higienos reikalavimus, priešingu atveju kyla pavojus užsikrėsti hepatitu C.

 

Prieš egzotines keliones patariama nepamiršti pasiskiepyti, nes taip galima apsisaugoti nuo kai kurių sunkių infekcinių kepenų ir žarnyno ligų (vidurių šiltinės, choleros, hepatito B).

 

Kad ir kaip viliotų egzotiškas, neragautas maistas, pirmiausia įvertinkite galimą pavojų sveikatai, tuomet galėsite džiaugtis ramiomis ir saugiomis atostogomis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close