Vokietijos kariai į pratybas Lietuvoje atsivežė ne tik haubicų, bet net ir savo pašto skyrių

Rugpjūčio 1-12 dienomis vykstančiose pratybose „Ugninis griausmas 2016“ dalyvauja artileristai ir minosvaidininkai iš penkių NATO valstybių (Lietuvos, Latvijos, Portugalijos, JAV ir Vokietijos) ir Ukrainos. Galingų ginklų salvės drebina ne tik Generolo Silvestro Žukausko poligoną Pabradėje, bet ir aplinkinių gyventojų langus. (Kariuomenė dėkoja gyventojams už supratimą ir kantrybę).
Vokietijos kariai yra dažni pratybų Lietuvoje dalyviai. Mūsų šalys glaudžiai bendradarbiauja karybos srityje, o šiose pratybose lietuviai jau pirmą kartą išbando ir iš vokiečių įsigytas savaeiges haubicas PzH2000.
Vokiečių kariai, kaip jau tapo įprasta, poligone apsigyveno pagal visas vokiškas tradicijas įrengtoje stovykloje, kurioje yra visi patogumai.
„Mes dažniausiai gyvename gana patogiai, šiose palapinėse gyvename po 3-4, o sanitariniai mazgai šį kartą apskritai yra liukso klasės“, – sakė vokiečių štabo seržantas Jan Tiedemann. Jis jau ne pirmą kartą dalyvauja pratybose Lietuvoje ir džiaugiasi mūsų svetingumu bei karių profesionalumu.
Be patogiai įrengtų palapinių, laisvalaikiui ir darbui skirtų erdvių, vokiečiai turi ir savo pašto skyrių – „Feldpost“. „Feldpost“ – tai Vokietijos ginkluotojų pajėgų paštas, kurio ištakos siekia dar 18 amžių, kai septynerių metų karo metu pradėjo veikti pirmasis karo lauko paštas. Nuo 1814 m. karo lauko pašto tarnyba „Feldpost“ įvairiomis formomis veikia nuolat. „Feldpost“ daugiausiai darbo turėjo pirmojo ir antrojo pasaulinių karų metu, kai kariai jau galėjo siųsti ir gauti ne tik laiškus, bet ir nedideles siuntas (iki 1 kg).
Pratybų „Ugninis griausmas 2016“ dalyviai turi unikalią galimybę išsiųsti atvirlaiškį savo artimiesiems naudodami vokiečių karo lauko paštą. Iš Generolo Silvestro Žukausko poligono Pabradėje išsiųsti atvirlaiškiai, pažymėti specialiais karo lauko pašto antspaudais, pirmiausia keliaus į pagrindinį „Feldpost“ centrą Vokietijoje, o tik paskui adresatui Lietuvoje ar kitoje šalyje.

DSC_2125

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close