Atminties kelionė pas išėjusiuosius

Jau tapo tradicija rugpjūčio 1-ąją pagerbti mūsų krašto šviesuolius – prof. Joną Kazlauską ir Justiną Marcinkevičių. Tą dieną Birštono ir Prienų krašto žmonės keliauja į Antakalnio ir Saulės kapines, kad nusilenktų jiems ir jų darbams, padėtų gėlės žiedą ir uždegtų žvakelę. Kartu aplankomas dar vienas žinomas ir gerbiamas Prienų krašto žmogus, šviesaus atminimo buvęs LR Seimo narys Juozas Palionis, besiilsintis Nemajūnų kapinaičių prieglobstyje.

Kelionė iki Vilniaus neprailgo – buvęs Birštono savivaldybės mero pavaduotojas, Kauno sporto akademijos referentas Juozas Aleksandravičius turėjo ką pasakoti ir apie Birštoną, ir apie čia apsilankiusius žymius žmones, priminti įdomius ir svarbius faktus, įvykius ir datas.

Pirmasis sustojimas – Saulės kapinės, kur ilsisi baltistikos ąžuolas, mūsų garbusis kraštietis, profesorius Jonas Kazlauskas. Atvykusiuosius pasitiko J. Kazlausko brolis Algirdas ir dukra Eglė, Seimo narys Andrius Palionis su šeima.

Pabuvimas tyloje, negarsūs žodžiai ir gražios mintys apie tuos, kurie ilsisi labai gražiai pavadintose Saulės kapinėse. Daug gražių žodžių pasakė, prisiminimais nuoširdžiai dalijosi Jono Kazlausko ir Justino Marcinkevičiaus klasės draugė, mokytoja Anarsija Adamonienė. Jos žodžiams pritarė irgi buvęs klasės draugas Jonas Vyšniauskas.

Kitas sustojimas – Antakalnio kapinės. Čia ilsisi Justinas ir Genovaitė Marcinkevičiai. Su atvykusiais Prienų ir Birštono savivaldybių žmonėmis susitiko poeto dukra Jurga, kartu padėjo gėlių, uždegė žvakes. Čia taip pat prisiminimais dalijosi Anarsija Adamonienė, pažymėdama, kad Just. Marcinkevičiaus kūryba buvo lyg kasdieninė malda: už kalbą, rugio žiedą ir namų žariją, lyg begalinis reikalavimas padorumo, ko mums šiandien labai trūksta. Kiekvienas poeto žodis yra pamoka ir bus gyvas tol, kol iš kartos į kartą perduodama atmintis.

Turėdami šiek tiek laisvo laiko Prienų ir Birštono savivaldybių žmonės aplankė ir buvusio prezidento Algirdo Brazausko kapavietę, Menininkų kalnelyje besiilsinčius kūrėjus bei Nepriklausomybės akto signatarų kapus.

Seimo nario Andriaus Palionio iniciatyva atvykusieji turėjo puikią galimybę iš arčiau susipažinti su Saugomų teritorijų nacionaliniu lankytojų centru, kur ekskursiją vedė Rūta Baškytė, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktoriaus pavaduotoja.

R. Baškytė supažindino su Saugomų teritorijų nacionalinio lankytojų centro ekspozicijos tema — „Saugomos teritorijos. Kelionė gyvenimo ratu“, kuri atspindi gamtos ritmą ir cikliškumą. Įdomus ne tik naujosios ekspozicijos turinys, bet ir vizualūs sprendimai, nes lankytojas pasijunta tarsi gamtoje: aplink gėlės, paukščiai, o virš galvos – debesys.
Kiekvienas galėjo susipažinti su saugomų teritorijų sistema, sukdamas susiliečiančius krumpliaračius. Išskirtinė nacionalinių ir regioninių parkų, rezervatų vertė iliustruota ne tik vaizdais, bet ir konkrečiais daiktais. Kas norėjo, galėjo apsilankyti ir kino salėje – šikšnosparnių buveinėje, išgirsti paslaptingus gamtos garsus. Nacionaliniame lankytojų centre viskas buvo įdomu ir labai patiko, ypač laboratorinis stalas-klaustukas, kur įvairios gamtos mįslės paaiškinamos filmuotais siužetais. Be to, kas nežinojo, galėjo sužinoti, kad Lietuvoje yra 5 nacionaliniai, 30 regioninių parkų, 3 valstybiniai gamtiniai ir 2 kultūriniai rezervatai, apie 300 draustinių, daugiau kaip 500 valstybės saugomų gamtos paveldo objektų…

Grįždami namo Prienų ir Birštono krašto žmonės pakeliui užsuko į gražias ir jaukias Nemajūnų kapines, kur amžinojo poilsio atgulęs Seimo narys Juozas Palionis. Prie kapo buvo prisiminti jo geri ir gražūs darbai savo kraštui ir žmonėms. Apie tai kalbėjo Seimo nario A. Palionio padėjėja Valė Petkevičienė, priminusi ir J. Palionio norą, kad Siponių dvarvietė taptų Birštono ir Prienų krašto žmonių traukos centru, kad čia būtų galima organizuoti ir rengti įvairius renginius bei suėjimus.

Prie J. Palionio kapo Nemajūnų bendruomenės narė, buvusi mokytoja Ona Valerija Grybauskienė skaitė savo kūrybos eiles, o važiuojant į Matiešionis plačiau supažindino su Nemajūnų kaimo ir kapinių istorija, pasakojo apie čia palaidotus žymius žmones.

Netrukus autobusas su visa delegacija atvyko į J. Kazlausko tėviškę Matiešionyse, į Virginijaus ir Birutės Kazlauskų sodybą. Čia susirinkusieji tradiciškai padainavo J. Kazlausko mėgstamą dainą „Upės plauks į melsvą tolį“. Vaišinga Birutė Kazlauskienė visą didelį būrį svečių pavaišino skania sriuba. O virš galvų, aukštai danguje, praskrido gervės. Jos sugrįžo, ir grįš kiekvienais metais. A. Palionis pasveikino gimtadienį švenčiantį prienietį Algį Utmaną, visi sudainavo „Ilgiausių metų“.

„Tai buvo labai graži, prasminga ir dvasinga kelionė. Daug sužinojome, daug pamatėme ir pagerbėme savo krašto žymiausius žmones“, – sakė V. Petkevičienė.

Nuotrauka Vytauto Klimavičiaus

 NUOT9018

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close