Problemos panašios, patirtys ir įdirbis – skirtingi

Liepos 11–14 dienomis Rygos Europos Sąjungos namuose vyko tarptautinis seminaras Holokausto istorijos mokymo Pabaltijo regiono mokyklose tema. Seminarą organizavo Latvijos ir Estijos Respublikų Švietimo ir mokslo ministerijos, Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti, Prancūzijos Šoa memorialo ir dokumentikos centras Paryžiuje, tarptautinis Yad Vashem mokymų centras ir Vokietijos ambasada Latvijos Respublikoje.

Į seminarą buvo pakviesta po 15 aktyviausių mokytojų ir švietimo darbuotojų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Paskaitas skaitė ir užsiėmimus vedė Rygos universiteto dėstytojos Daina Bleiere ir Annie Heskelson, istorijos mokslų daktaras Andris Tomašūns iš Jelgavos, Tartu universiteto dėstytojas Heiko Paabo, Paryžiaus Šoa memorialo atstovai Natacha Chetcuti-Osorovitz bei Philippe Boukara ir Yad Vashemo mokymų centro nuolatiniai Holokausto temų mokymų organizatoriai Noa Sigal ir daktaras Aharon Shneyer. Bene didžiausią naudą ir pasisekimą turėjo kiekvienos šalies atstovų paruošti pranešimai apie prieškario žydų bendruomenių gyvenimą, šiuolaikinio antisemitizmo ir Holokausto atminties įamžinimą, kolaborantų ir žudikų temų mokymo aspektus mokyklose. Norisi pasidžiaugti, kad Lietuvos mokytojai turi sukaupę didelę patirtį, puoselėja gilias ir gražias tradicijas, išnaudoja visas ugdymo proceso teikiamas galimybes, kalbėdami mokiniams apie skaudžią mūsų tautos istorijos praeitį. Balbieriškio TUC sukurtas filmukas ,,Praeities pėdsakų beieškant“ ir šių eilučių autorės prezentacija apie mokykloje vykdomas veiklas Holokausto atminties temomis turėjo ypač didelį pasisekimą ir sulaukė išskirtinio dėmesio. Seminaro darbotvarkė buvo gana intensyvi, tačiau visapusiškai naudinga.Turėjome galimybę susipažinti su Rygos lankytinomis vietomis, pabuvoti Rumbulos aukų atminimo memoriale, Janio Lipkės memorialiniame name-muziejuje. Tarptautiniam seminarui daug dėmesio skyrė Prancūzijos ambasada Rygoje. Su Baltijos šalių mokytojų atstovais atvyko susitikti Izraelio ambasadorė Latvijoje Lironne Bar-Saeh, Prancūzijos ambasadorius Stephane Visconti, Švietimo ir mokslo ministerijos sekretorė Liga Lejina, Latvijos užsienio reikalų ministras,Vokietijos ambasadorius Rolf Schutte, Rygos žydų bendruomenės pirmininkė Gita Umanovska ir kiti garbūs politikai bei visuomeninių organizacijų atstovai. Seminaro dalyvių laukė šiltas ir nuoširdus priėmimas Prancūzijos ambasadoje. Dalinimasis patirtimi dar tik prasidėjo. Jau šį rudenį panašaus lygio seminarą planuojama surengti Lietuvoje, o kitais metais Estijoje. Dėkoju organizatoriams už puikią galimybę įgyti naujų žinių, tarptautinės patirties, pasidalinti savąja ir užmegzti naudingus kontaktus.

Balbieriškio pagrindinės mokyklos TUC koordinatorė Reda Valančienė

 13644086_1140246809364884_1901530191_n

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close