Apklausa: Lietuvos vaikų vasara prabėgs namuose

Lietuvos vaikų ir jaunimo vasara nuo mokslo metų labiausiai skiriasi tuo, kad kasdien nereikia eiti į mokyklą. Didžioji dalis tėvų teigia, kad jų vaikai atostogas šiemet leidžia namuose, rodo draudimo bendrovės BTA užsakymu atlikta reprezentatyvi apklausa.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ duomenimis, maždaug trečdalis įvairaus amžiaus šalies vaikų vasaroja namuose, o kas dešimtas ikimokyklinukas – darželyje. Vaikus teigia prižiūrintys patys tėvai, neretai pasitelkiama senelių pagalba, kai kada – nepilnamečiai broliai ir seserys.

„Atostogų praleidimo būdą lemia ir finansinės galimybės, nes realiausia alternatyva namams dažniausiai yra giminės kaime, dalis tėvų mini sodą ar sodybą. Kur kas mažiau šeimų išgali keliauti – vos po kelis procentus kiekvienoje vaikų amžiaus grupėje. Be to, kuo vaikas vyresnis, tuo dažniau jis vasarą dirba“, – sako BTA asmens draudimo produktų vadovas Ronaldas Grizickas.

Trečdalis tėvų tikina vaikus prižiūrintys patys. Vaikui ūgtelėjus į jo priežiūrą įsijungia seneliai – jie sudaro penktadalį ikimokyklinio amžiaus vaikų prižiūrėtojų vasarą. Mažiausius lopšeliui ar darželiui patiki 4,1 proc. tėvų, o vyresniųjų grupę – 11,3 proc. tėvų.

Vaikai prižiūri vaikus

BTA pastebi, kad nedaug, bet buvo tokių tėvų, kurie pripažino, jog vasarojančius vaikus prižiūrės nepilnamečiai broliai ir seserys. Beveik 2 proc. tėvų jiems patikės vaikus iki trejų metų, o 3,6 proc. – ikimokyklinukus. Tėvai labiau pasitiki paaugliais ir rečiau palieka su kitais nepilnamečiais (apie 1,4 proc.).

„Vaikai vieni už kitus negali prisiimti atsakomybės. Jie visi artimoje ir pažįstamoje aplinkoje patiria didžiąją dalį traumų. Įdomesnių užsiėmimų ieškantys mažesni ir vyresnio amžiaus vaikai kartu gali susigalvoti dar rizikingesnių užsiėmimų ir žaidimų nei po vieną ir užsigauti, rimčiau susižaloti“, – sako R. Grizickas.

Dar keli grėsmių šaltiniai – namų valymo, skalbimo ir kitos panašios priemonės, baterijos, kurias gali praryti vaikas ir apsinuodyti, medikamentai. BTA administravo žalą, kai mergaitė, norėjusi dezinfekuoti žaizdelę, padaugino jodo ir iki pūslių nusidegino koją. Neretai pasitaiko atvejų, kai vaikai apsidegina šildydami maistą ar kaisdami vandenį.

Vyresni vaikai – į darbą

Darbo rinkoje vasarą save jau galintys išbandyti jaunuoliai stengiasi pasinaudoti tokia galimybe: 5,9 proc. jų šią vasarą dirba arba ketina tai daryti.

„Įdomi tendencija, kad išskyrus kūdikius ir pačius mažiausius vaikus, visose amžiaus grupėse yra vasarą dirbančių vaikų. 4–7 ir 8–13 metų amžiaus grupėse tokių po 1,4 proc., nors legaliai dirbti gali tik vaikai nuo 14 metų ir tai jiems patikint tik pačius lengviausius darbus. Greičiausiai mažesni vaikai prašomi padėti tėvams namuose ar sode, sodyboje. Maždaug dešimtadalis vaikų kiekvienoje amžiaus grupėje šią vasarą leis pas gimines kaime, kur visuomet praverčia net pačios mažiausios rankos, tačiau reikia būti atsargiems dėl erkių platinamų ligų ir žaizdų užkrėtimo stablige pavojaus“, – sako R. Grizickas.

Jaunesni moksleiviai išsiskiria tuo, kad iš visų amžiaus grupių didžiausia jų dalis (8,6 proc.) šią vasarą bus gamtoje: ilsėsis stovykloje, kai kurie dalyvaus skautų užsiėmimuose.

BTA užsakymu „Vilmorus“ reprezentatyvią apklausą atliko liepos 1–10 dienomis. Buvo apklausta daugiau kaip 1 tūkst. respondentų.

Draudimo bendrovė BTA yra viena iš trijų didžiausių Lietuvoje veikiančių ne gyvybės draudimo bendrovių. 2015 metais BTA užregistravo per 40 tūkst. įvykių ir išmokėjo 32 mln. eurų draudimo išmokų, o tai kas mėnesį vidutiniškai sudaro daugiau kaip 2,6 mln. eurų, per vieną darbo dieną vidutiniškai po 87 tūkst. eurų išmokų BTA klientų patirtiems nuostoliams padengti. Pernai metų pabaigoje atliktas draudimo bendrovių slapto pirkėjo tyrimas parodė, kad BTA klientų aptarnavimo kokybė vertinama net 96 proc.

IMG_9033

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close