Nuomonė. Kas kenkia sveikatai, o kas – piniginei?

Perskaitęs rašinį „Nenorime gyventi šalia vėjo jėgainių“ („Naujasis Gėlupis“,  Nr. 7) noriu išsakyti kitą nuomonę.

Skaitant šių asmenų samprotavimus, norisi sušukti: „Tegul saulė Lietuvos tamsumas prašalina“. Ir norisi paklausti, kodėl šiais laikais tiek daug tamsaus proto žmonių, ir jų mokslo žmonės neapšviečia, nepaaiškina, kas kenkia mūsų sveikatai, o kas kenkia mūsų kišenei.

Jie kovoja nežinia prieš ką, patys apie tai neišmanydami. Renka parašus. Jiems kenkia mobiliųjų telefonų antenos, kenkia vėjo jėgainės, kenkia biologinių dujų gamyba, dabar jau ir skalūninių dujų paieška. Bet gyventi kaip viduramžiais jie nenori. Nori naudotis visais patogumais ir kad viskas būtų pigu. Kaip bus pigu, jeigu negaminsi?

Jie susigalvoja sau ligą. Jeigu mato mobiliojo telefono anteną ar vėjo jėgainę, jau jį ar ją ima dilgčioti. Galvoja, kad kenkia magnetinės bangos. O jeigu nematytų, tada nedilgčiotų. Aišku, visur yra sergančių žmonių ir įvairių ligų, bet kam versti kaltę tiems šaltiniams, kurie mažiausiai kenkia. Mums labiausiai kenkia saulės radiacija, bet mes jos teikiamo gėrio neatsisakome. Yra tokių žmonių, kurie susigalvoja sau ligą, paskui važiuoja į Merkinės Poviliuko piramidės „bažnyčią“ ir pasveiksta.

Mokslo žmonės įrodė, kad nei vėjo jėgainių, nei mobiliųjų telefonų antenos nesukelia tokių magnetinių bangų ar radiacijos, kurios kenktų mūsų sveikatai. Kelti paniką suinteresuoti biznieriai, kurie perparduoda elektrą, dujas ir kitas energijos rūšis. Jie nenori konkurentų, nori, kad nebūtų alternatyvių energijos šaltinių. Jie gąsdina žmones, esą tai kenkia jų sveikatai. Bet kad gerai jų kišenei, jie nutyli. Jie nori, kad statytume atominę elektrinę ir tuo pasinaudotų tų statybų vykdytojai. O paskui mes ir mūsų anūkai, mokėdami už elektrą nežmonišką kainą, ją išpirktume. Mes visi žinome, kad AE tikrai yra pavojinga. Tą įrodė Černobylio ir Fukušimos nelaimės. Jų radiacija bus juntama tūkstančius metų. Bet mūsų rėksniai prieš AE statybas neprotestuoja. Jiems kenkia vėjo jėgainės. O jeigu būtų pristatyta daug vėjo jėgainių, hidroelektrinių, saulės elektrą gaminančių jėgainių, nereikėtų nei AE. Ir iš Rusijos mažiau reikėtų pirkti elektros. O to nenori biznieriai, kurie šią elektrą perparduoda. Todėl jie organizuoja šiuos protestuotojus ir trukdo mums apsirūpinti alternatyvia energija.

Mūsų mokslo žinovai ir žiniasklaida turi aiškinti visiems, kad nebijotų nei saulės, nei vėjo jėgainių, nei kitų energetikos šaltinių – skalūninių dujų ar terminių vandenų – paieškos bei biokuro gamybos. Tegul stato, kas nori ir turi tam pinigų, vėjo jėgaines ar saulės jėgaines. Ir iš jų elektrą reikia supirkti rinkos kaina. Ne taip kaip dabar: iš saulės elektrinių superka elektrą po 1,44 lt/kw, o paskui turime sumokėti mes visi, kurie naudojamės elektra. Čia yra tikra korupcija, nes valdžia  priėmė tokį įstatymą, kuris naudingas jų draugams. Kam mums reikia jų gaminamos tokios brangios elektros, jeigu galime nusipirkti kelis kartus pigiau, kad ir iš rusų.

Kai pirksim viską rinkos kaina, tai ir tų jėgainių statytojų bus tiek, kiek jiems apsimokės. Nereikės jokių protestuotojų. O kad tos jėgainės aplinkinių sveikatai nekenkia, žino visas pasaulis. Be to, ir aplinkiniams už jas mokėti mokesčio nereikia.

Jeigu kokia savivaldybė sugalvotų, kad mes privalome supirkti jų gaminamą elektrą už jų nustatytą kainą ir nustatytų „vietinę rinkliavą“ pagal turimą gyvenamą plotą, tada sutikčiau ir aš, kad tų vėjo jėgainių nestatytų, nes kenkia ne mano sveikatai, bet mano piniginei. Tada eičiau protestuoti kartu su sveiko proto protestuotojais!

 

Su pagarba Mikalojus Bartkevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close