Organų donorystės ir transplantacijos rezultatų kreivė ir toliau kyla

Kaip informuoja Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos, šių metų pirmąjį pusmetį organų donorystės ir transplantacijos dauguma rodiklių buvo dar geresni, nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį. O juk 2015-ieji buvo neabejotinai sėkmingiausi metai per visą Lietuvos organų donorystės ir transplantacijos istoriją. Tai teikia vilties, kad visuomenė vis labiau linkusi mirusiųjų organus ir audinius paaukoti donorystei, o ne užkasti juos į žemę.

Šiemet efektyviais donorais jau tapo 32 mirusieji – keturiais daugiau, nei pernai (efektyvus donoras – žmogus, iš kurio transplantacijai buvo paimtas bent vienas organas ar audinys).

Pastaruoju metu donorystei prieštarauja mažiau mirusiųjų artimųjų (2015 metų pirmąjį pusmetį buvo 12 prieštaravimų, arba 22 proc., 2016 metų pirmąjį pusmetį – 10 prieštaravimų, arba 19 proc.) ir mažiau nustatoma medicininių kontraindikacijų, dėl kurių donorystės procesas yra neįmanomas.

Per šešis šių metų mėnesius jau atliktos 58 mirusių donorų inkstų transplantacijos (pernai – 50) ir 3 inkstų transplantacijos iš gyvo donoro (pernai – 6), 8 širdies transplantacijos (pernai – 10). Šiemet per pirmąjį pusmetį kepenų transplantacijų jau atlikta daugiau nei pernai per visus metus – atitinkamai 15 ir 14. Šiemet jau atlikta po vieną plaučių, širdies ir plaučių komplekso transplantaciją – pernai per pusmetį tokių transplantacijų nebuvo atlikta. Šiemet jau atliktos dvi kasos ir inksto komplekso transplantacijos (pernai – 1), taip pat 43 audinių (ragenų) transplantacijos – tai kone dvigubai daugiau, negu pernai per tą patį laikotarpį (22).

Šiandien aktyviame recipientų sąraše inksto transplantacijos laukia 93 žmonės, širdies – 33, kepenų – 22, kasos ir inksto komplekso transplantacijos – 4, širdies ir plaučių komplekso transplantacijos – 4, plaučių transplantacijos – 10. Net 101 žmogus laukia ragenos transplantacijos. Iš laukiančiųjų transplantacijos 6 yra vaikai.

Pritarimą po savo mirties aukoti organus ir (ar) audinius donorystei šiuo metu Lietuvoje yra išreiškę 22 618 gyventojų – 7870 vyrų ir 14 748 moterys.

O tu ar pritari organų donorystei? Tai padaryti gali ir internetu: www.transplantacija.lt – nuoroda „Pasirašyk internetu“.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close