„Šnipas tarp draugų. Kimas Filbis ir didžioji išdavystė“

Ben Macintyre. Šnipas tarp draugų. Kimas Filbis ir didžioji išdavystė. Iš anglų kalbos vertė Antanas Šernius. – Vilnius: Briedis [2016]. – 352 p.: iliustr.

 

 

Leidykla „Briedis“ išleido antrąją knygų serijos „Šaltasis karas“ naujieną – Ben Macintyre „Šnipas tarp draugų. Kimas Filbis ir didžioji išdavystė“.

Kimas Filbis (Kim Philby) – įžymiausias XX a. šnipas, Kembridžo universiteto auklėtinis, talentingas Britanijos slaptosios žvalgybos tarnybos MI6 pareigūnas, kuris ištisus dvidešimt metų Sovietų Sąjungai išdavinėjo savo draugus ir šalį.

K. Filbį ir kitus du šnipus – Nikolą Eliotą (Nicholas Elliott) ir amerikietį Džeimsą Džyzų Engltoną (James Jesus Angleton) siejo tokia pat kilmė, jie vienodai kilo karjeros laiptais, priklausė tokioms pat mokykloms ir klubams bei tarnavo tam pačiam tikslui – bent taip atrodė Eliotui ir Engltonui. Iš tikrųjų jų tarnybines paslaptis Filbis nutekindavo sovietiniams kuratoriams, taip sužlugdydamas beveik visas stambesnes anglų ir amerikiečių žvalgybos operacijas. Net ir tada, kai susitelkus įtarimų debesims Filbis gynėsi melu ir išsisukinėjimais, Eliotas ir Engltonas jo neapleido. Ir tik 1963-iaisiais Filbiui pabėgus į Maskvą, jo draugams paaiškėjo, kas iš tiesų buvo šis žmogus, kuriuo jie taip pasitikėjo ir kurį taip nuoširdžiai mylėjo.

Ši intriguojanti knyga, paremta asmeniniais prisiminimais ir ligi šiol neviešintais britų žvalgybos dokumentais, atskleidžia naujus jaudinančius Šaltojo karo istorijos puslapius.

 

 

 SNIPAS TARP DRAUGU_virselis

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close