„Dalinkimės, ir būsime turtingesni“

 2012 m. lapkričio mėnesį sukako metai, kai pradėjo veikti Juozo Palionio labdaros ir paramos fondas. Kalbamės su J. Palionio dukra Edita Palionyte.

 Kokie buvo numatyti fondo tikslai ir kaip pavyksta juos įgyvendinti?

Kaip jau žinote, JPLPF iniciatorius ir įkūrėjas yra šviesios atminties LR Seimo narys, Birštono Garbės pilietis Juozas Palionis. Realizuodami neįgyvendintą tėtės idėją, įsipareigojome labai atsakingai. Drįstu manyti, kad fondo misija labai svarbi ir labai reikalinga tėtės gimtojo krašto visuomenei. Svarbiausias fondo tikslas yra išliekamąją vertę turinčių projektų – knygų leidybos – realizavimas.

Metai prabėgo nepaprastai greitai. Darbas vyksta labai intensyviai. Įgyvendindami pagrindinę fondo veiklos idėją, per praėjusius metus finansavome dviejų knygų leidybą. Išleidome S. Juršienės poezijos rinkinį ,,Prakalbintoji upė“ ir V. Petkevičienės bei J. Palionio knygą apie Siponių kraštą ,,Čia Nemunas vingiuoja“. Jau baigiama ir tęstinio projekto ,,Prienų ir Birštono krašto šviesuoliai“ trečioji knyga.

Apie tai knygos sudarytojos A. Aleknavičienės mintys: ,,Juozas Palionis – knygų apie gimtąjį kraštą ir jo žmones sumanytojas ir leidėjas. „Rūpintis Prienų krašto šviesuolių vardų išsaugojimu, jų prasmingo gyvenimo įamžinimu mane skatina  nuširdus visų prieniečių domėjimasis savo krašto praeitimi, žemiečių noras, kad apie mūsų praeitį, mūsų garbingą istoriją sužinotų, ją pažintų ir šiandieninis jaunimas ir ateinančios kartos”, – taip aiškino mūsų kraštietis. Dar 2010 metais buvau įpareigota tęsti pradėtą darbą – rašyti apie krašto žymius žmones. Jis pasakė: „Rašyk toliau apie Prienų ir Birštono krašto šviesuolius, nepalik nė vieno, kuris savo nuveiktais darbais būtų vertas įamžinimo knygos puslapiuose”. Rinkau šviesuolius tarsi gėles pievoje, ieškojau, kviečiau kitus rašyti. Knyga „Prienų ir Birštono krašto šviesuoliai” – turtingas krašto dokumentas, nušviestas ryškia asmenybių šviesa“.

Be knygų, turinčių išliekamąją, istorinę misiją, leidybos JPLPF įsipareigojęs bendradarbiauti ir remti Prienų ir Birštono krašto visuomenines organizacijas, mokyklas, vaikų darželius, pavienius asmenis, o taip pat sporto bei kultūrinius renginius ir šventes. Ši fondo veikla taip pat sėkmingai tęsiama.

Ar daug buvo pavienių žmonių ar jų grupių, visuomeninių organizacijų, kuriems buvo reikalinga pagalba?

 Fondo veiklos pradžioje visi darbai buvo susiję su J. Palionio idėjų ir projektų įgyvendinimu. Per praėjusius metus į fondą paramos kreipėsi daug įvairių visuomeninių organizacijų, švietimo įstaigų, sporto klubų bei sportinių renginių organizatorių. Fondas parėmė ne vieną trumpalaikį ir ilgalaikį švietimo įstaigų projektą. Paramos sulaukė ir pavieniai asmenys

Gražia gaida nuvilnijo fondo remiami lietuvių kalbos konkursai-viktorinos ,,Gyvoji kalba“, Prienų krašto ir Birštono meno mokyklų organizuojami kūrybiniai projektai, kurių laimėtojus atminimo dovanėlėmis skatino JPLPF. Gražia tradicija tapusi klojimo teatrų šventė Matiešionyse, Birštono sen., kurios pagrindinis rėmėjas  buvo J. Palionis, praėjusiais metais taip pat fondo buvo paremta. Dar daug įvairių iniciatyvų per praėjusius metus kuravo fondas. Džiugu, kad fondo veikla įgauna pagreitį ir tikimės, kad su visų pagalba pavyks ir toliau bendradarbiauti, nuveikti daug gražių darbų.

Pagrindiniai rėmėjai ir vykdytojai esate jūs,  J. Palionio šeima. Kas dar gali prisidėti lėšomis ar kita materialine išraiška prie labdaringos veiklos? Ar daug atsiranda norinčiųjų?

Mes, fondo įkūrėjai, J. Palionio šeimos nariai, esame ir pagrindiniai JPLPF finansuotojai. Patys rūpinamės ir ieškome finansinių šaltinių, pavienių asmenų, kurie galėtų ir norėtų paremti mūsų labdaringą iniciatyvą. Taip pat esame atidarę banko sąskaitą, į kurią galima pravesti 2 proc. atskaičiuojamų pajamų mokesčio. Mes labai norime, kad šio fondo veikla nenutrūktų, kad kilni idėja padėti žmogui klestėtų. Todėl labai stengiamės, prašome ir labai džiaugiamės, kai atsiranda bendraminčių, geros valios žmonių. Tikime, kad tokių tikrai yra. Todėl nepavargstame belstis, kad būtų atvertos durys į gerumą, supratimą, meilę artimui.

Kas ir kokiu būdu gali kreiptis paramos į J. Palionio labdaros ir paramos fondą?

 Suprantame, pripažįstame ir vertiname gražias idėjas, kilnius siekius, todėl stengiamės padėti skleistis kūrybiškumo sparnams, įgyvendinti subrandintus projektus. Mums galima rašyti elektroninius laiškus: info@jpf.lt ir siųsti paštu:  Gedimino pr. 64, Vilnius, LT-01111.

Smagu, kai pildosi svajonės, kai skruostus papuošia džiaugsmo ašaros, kai dėkingumas sugrįžta nuoširdžiu padėkos žodžiu. Didžiausios vertybės auga kartu su mumis. Padėdami vieni kitiems auginame gėrį ir augame patys. Tėvelis mėgo sakyti: „Dalinkimės ir būsime turtingesni.“  

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close