Cukrinis diabetas – kontroliuojama liga, tik svarbu nepamiršti judėjimo

Cukrinis diabetas(CD) – didėjanti visuomenės sveikatos problema. Tačiau diabeto klubo „Versmė“ nariai sako, kad ši liga gali būti kontroliuojama, tik reikia nepamiršti mankštintis.

Gyvenimo kokybė pagal Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) apibrėžimą – tai individualus savo vietos gyvenime vertinimas kultūros ir vertybių sistemos, kurioje žmogus gyvena, kontekste, susijęs su jo tikslais, viltimis, standartais bei interesais. Subjektyvūs vertinimai egzistuoja kiekvieno žmogaus sąmonėje ir identifikuojami tik jam išreiškus nuomonę tam tikromis temomis. Kitaip sakant, gyvenimo kokybė gali būti įvertinta pagal fizinę ir emocinę savijautą, taip pat pagal materialinę ir socialinę gerovę. Gyvenimo kokybės įvertinimas gali būti grindžiamas objektyviais faktais, taip pat ir pagal individo subjektyvų suvokimą. Individo lygmeniu būtina įvertinti, jog gyvenimo kokybė yra susijusi su individo asmenybės vystymusi ir todėl yra kintanti.

Lietuvos sveikatos sistemos 2011−2020 metų plėtros metmenyse, patvirtintuose LR Seimo 2011 m. birželio 7 d. nutarimu Nr. XI-1430, nurodoma, kad sveikatos sistemos misija – motyvuoti žmones sveikai gyventi, skatinti ligų prevenciją, o jiems susirgus – suteikti kokybiškas reikiamas sveikatos priežiūros paslaugas, efektyviai naudojant turimus išteklius. Metmenyse akcentuojama skatinti sveikatos ugdymą ir stiprinimą bei ligų prevenciją, siekiant ugdyti gyventojų atsakomybę už savo sveikatą, siūloma inicijuoti pacientų ar jų grupių mokymus sveikatos, pacientų teisių, pareigų ir kitais klausimais.

Diabeto klubo ,,Versmė“ nariai, kurie dalyvavo kineziterapeutės Ievos Mickevičiūtės organizuotame tyrime, džiaugiasi sumažėjusiu gliukozės kiekiu kraujyje bei pagerėjusia gyvenimo kokybe. Tyrimo metu klubo nariai tris mėnesius darė mankštą, kuri sulėtino šios lėtinės ligos, antro tipo diabeto, eigą bei sumažino dėl ligos galimų komplikacijų riziką. Vasarą geriausia sportuoti lauke, tad Ieva Mickevičiūtė bei klubo vadovė Birutė Bartkevičiūtė nusprendė toliau tęsti mankštas, tik šiuo metu pasitelkiant papildomą inventorių– šiaurietiško ėjimo lazdas. Šiaurietiškas ėjimas, kitaip nei bėgimas, nuima dalį krūvio, tenkančio kojų sąnariams bei nugarai, teisingai atliekami judesiai atpalaiduoja kaklo ir pečių raumenis, o tai padeda įveikti nugaros skausmus, kovoti su antsvorio problemomis, turi teigiamą poveikį širdies darbui – visa tai labai svarbu sergantiems cukriniu diabetu. Anot kineziterapeutės, nutukimas ir mažas fizinis aktyvumas yra reikšmingi 2 tipo cukrinio diabeto rizikos veiksniai. Mokslininkai teigia, kad svarbiausi 2 tipo cukrinio diabeto riziką didinantys aplinkos veiksniai yra sėslus gyvenimo būdas, persivalgymas, kurie ir skatina antsvorį bei nutukimą. Fiziškai aktyviems asmenims, kurie kiekvieną dieną 30 min. sportuoja vidutiniu intensyvumu, 2 tipo cukrinio diabeto bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika sumažėja 30–50 proc. Dalyvauti mankštose yra kviečiami visi sergantys diabetu.

 

Informacija pasiteirauti bei registruotis:

diabeto klubo „Versmė“ pirmininkė

Birutė Bartkevičiūtė, tel. 868721261

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close