„Versmenės“ pirmininke perrinkta Leonora Kalantienė

         Tradiciškai žiemos viduryje Prienų sveikos gyvensenos klubo „Versmenė“ nariai susirenka apžvelgti prabėgusių metų darbus, pasidžiaugti laimėjimais, pasidalinti gerąja patirtimi ir aptarti veiklos programą artimiausiems metams. Sausio 26 d. įvykęs klubo ataskaitinis susirinkimas buvo ir rinkiminis. Sveikuoliai savo vedliu vėl išrinko ilgametę „Versmenės“ pirmininkę Leonorą Kalantienę, klubo valdybos pirmininke – Dainorą Šaltienę.

Sveikos gyvensenos klubas „Versmenė“ nuo kitų skiriasi tuo, jog klubo veikla grįsta konkrečiais darbais, suteikiančiais galimybę kiekvienam augti ir tobulėti, realizuoti tiek savo fizinį, tiek dvasinį potencialą. Toks potencialas sukaupiamas ne per vienerius metus. Nė viena veikla nevykdoma dėl „pliusiuko“, kiekvieno klubo nario tikslas – stiprinti savo organizmą judėjimu ir kitais sveikos gyvensenos būdais bei skatinti taip gyventi aplinkinius. Sveikuoliai džiaugiasi, kai klube sulaukia naujų narių (pernai į klubą įsiliejo 6 nauji nariai ir dabar jų yra 69), liūdi, kai tenka atsisveikinti su paliekančiaisiais šį pasaulį. „Versmenės“ pirmininkė L. Kalantienė pakvietė tylos minute pagerbti į Amžinybę iškeliavusios, vos 60-metį perkopusios klubo narės Aldonos Girkantienės šviesų atminimą.

 

2012-ieji buvo turiningi ir turtingi laimėjimų

„Versmenė“ – stiprus klubas, pirmaujantis visuose respublikiniuose renginiuose. Taip mano ir klubo nariai, ir jo pirmininkė L. Kalantienė. Tai rodo praėjusių metų laimėjimų kraitis. Antrą kartą iš eilės iškovota LR Prezidento pereinamoji taurė bei pirmosios vietos nugalėtojo taurė fizinės sveikatos vertinimo finaliniame konkurse „Lietuvos sveikuolis 2012“, trečiosios vietos taurė festivalio „Sportas visiems 2012“ šokių konkurse „Šokime kartu“, pereinamasis prizas respublikiniame „Šeimininkių šeimininkės“ sveiko maisto konkurse. „Versmenės“ klubo kvietimu Prienuose viešėjusi žurnalo „Šeimininkė“ redaktorė Prienų sveikuolių klubą įvertino kaip bene vienintelį tokį veiklų ir aktyvų klubą Lietuvoje. Pavyzdžiu visiems – ne tik sveikuoliams – galėtų būti Janina Bredelienė, kuri, nors ir patyrusi kojos traumą, siekė kuo geriau dalyvauti LR Prezidento taurės fizinės sveikatos vertinimo konkurse ir tik savo užsispyrimo dėka iš jo parsivežė asmeninę pirmosios vietos taurę.

Per keletą metų klubas pateisino savo, kaip kryptingos, veiklios, kūrybingos organizacijos, vardą. Jo organizuojami renginiai sulaukia visuomenės susidomėjimo. Apie juos rašoma spaudoje, atsiliepimai keliauja iš lūpų į lūpas. Pavyzdžiui, praėjusiais metais vykęs seminaras pagal akademiko M. Norbekovo mokomąją sveikatingumo sistemą, kuriame dalyvavo nemažai prieniečių, sulaukė pageidavimo organizuoti visą vienos savaitės trukmės kursą, kuris, kaip patikino pirmininkė L. Kalantienė, įvyks jau pavasarį.

Iš pirmininkės ataskaitos, narių pasisakymų ir vaizdinės medžiagos galima buvo matyti, kad „Versmenės“ sveikuoliai ypač mėgsta kartu rengiamas šeštadienines mankštas, rytines maudynes Birštono ežerėliuose, grūdinimosi šventes Palangoje. Apie vieną iš pernai vasario mėnesį vykusių „ruonių“ maudynių, suteikusių daug adrenalino, savo įspūdžiais pasidalino Loreta Šaltienė, kuriai tokios maudynės buvo iššūkis sau.

Nei žiema, nei vasara, nei lietus, nei šaltis nėra kliūtis gyventi sveikai. Šokiai, žaidimai, dainos, apeiginės šventės, tradicijos ir daug prasmingų kelionių – tai, kuo per metus užsiėmė sveikuoliai. Visko ir neišvardinsi. Prienų sveikuoliai džiaugiasi, kad visur keliauja dėvėdami skiriamąsias oranžines kepuraites su „Versmenės“ logotipu ir tokios pat spalvos sportines palaidinukes.

Geriausia būtų ateiti ir sveikuolių klubo veiklą pamatyti iš arti, o dar geriau – išbandyti. Tiesa, sveikuolių svetainės patalpos „Ąžuolo“ progimnazijoje tapo ankštesnės, bet vis tiek tai nenuslopino noro burtis. Kad ir glaudžiau, bet turbūt dar draugiškiau.

L. Kalantienė pasidžiaugė, kad LR Seimas 2013 metus paskelbė Sveikatingumo metais, ir kvietė burtis, pasekti tuo keliu einančių kitų savivaldybių pavyzdžiu:

– Šiems metams suplanavome nemažai renginių, bet, manau, rajone visos įstaigos ir organizacijos, susijusios su sveikata, sveika gyvensena ar judėjimu, turėtų koordinuoti savo renginius ir turėti bendrą rajono renginių programą. Juk mūsų klubas veikia visuomeniniais pagrindais, negauname atlyginimų, naudojame savo telefonus, transportą, kompiuterius (kas juos turime), niekada neapsimokame šių išlaidų. Neturime ir interneto svetainės, kur galėtume skleisti informaciją. Ypač kviesčiau bendradarbiauti Visuomenės sveikatos biurą, kuris turi specialistų, transportą, telefonus, kompiuterius, kitas priemones. Galima pasekti Lazdijų ar kitų savivaldybių pavyzdžiu, kur Sveikatingumo metams sudarytos darbo grupės, į kurias  įeina savivaldybės gydytojas, atstovų iš VSB, pedagoginės-psichologinės tarnybos, švietimo ir vaikų teisių skyrių, sporto centro, Savivaldybės tarybos sveikatos komiteto, sveikuolių klubo, kitų visuomeninių organizacijų. Į tokių grupių posėdžius atvyksta ir Sveikuolių sąjungos vadovai.

Baigdama ataskaitinį pranešimą, pirmininkė klubo vardu padėkojo rajono savivaldybei už klubo veiklai skirtą finansavimą – 7000 Lt, kuriuos labai taupydami, prisidėdami iš gauto paramai 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio bei savo asmeninių lėšų, tiek daug galėjo nuveikti. Taip pat visiems klubo nariams, aktyviai dalyvaujantiems klubo veikloje, už norą siekti žinių, jas pritaikyti savo gyvensenoje, sveikiau gyventi, tobulėti, taupyti valstybės lėšas ir nesirgti, valdybos nariams – už kūrybiškumą, idėjas, triūsą, sumanumą, pareigingumą, nuoširdumą.

– Tai visų Jūsų dėka klubo veikla yra įvairi, įdomi, įvairiapusiška. Visi Jūs esate verti nuoširdžių padėkų. Kviečiu visus ir toliau aktyviai dalyvauti klubo veikloje bei siūlyti naujų idėjų dėl tolimesnės mūsų veiklos, – kalbėjo pirmininkė.

 

Kartu galima kalnus nuversti

Ataskaitinio-rinkiminio susirinkimo metu buvo išklausyta klubo valdybos finansinė ir Revizijos komisijos ataskaitos. Klubo narė Aldona Petrauskienė, kalbėjusi apie Sveikatingumo metų tikslus, taip pat kvietė burtis rajono sveikos gyvensenos, nevyriausybines ir kitas organizacijas, kad bendromis pastangomis galima būtų aktyviau įtraukti visuomenę į masinius sveikatingumo renginius, kviesti lektorius, šviesti žmones svarbiais ligų prevencijos bei įvairiais sveikatos klausimais.

– Dėl finansinių išteklių ir kartais patalpų trūkumo mums vieniems sunku, o sujungę jėgas, galėtume nudirbti didelius darbus, – teigė A. Petrauskienė.

 Sveikos gyvensenos klubo narių mintims pritarė ir ataskaitiniame-rinkiminiame susirinkime dalyvavę bei sveikuoliams daug gražių žodžių išsakę svečiai: rajono savivaldybės mero padėką įteikęs Savivaldybės administracijos kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis, kartu su sveikuoliais Prezidento taurės konkurse dalyvavusi Tarybos narė, sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė Rita Keturakienė, Prienų visuomenės sveikatos biuro direktorė Jurga Minajevienė.

– Mažose pasaulio vietose maži žmonės daro mažus darbus, bet taip jie keičia Pasaulio veidą, – sakė Prienų bendruomenės pirmininkė Auksė Grižaitė, viena iš pirmųjų nevyriausybinės organizacijos vardu pasiūliusi sveikuoliams bendradarbiauti.

Po svečių ir klubo narių pasisakymų buvo patvirtinta nauja sveikos gyvensenos klubo „Versmenė“ valdyba, 2013 m. veiklos programos projektas, įteiktos padėkos aktyviausiems klubo nariams: J. Bredelienei, J. Paulauskui, L. Janušauskienei, V. Beliūnienei, B. Trainavičienei, I. Zieniuvienei.

Palinkėjusi visiems nuoširdaus bendravimo, bendrų žaidimų ir dainų, klubo pirmininkė pakvietė susirinkusiuosius prie suneštinių vaišių stalo, ant kurio puikavosi valgiai iš morkų arba su morkomis.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close