Prienų rajono savivaldybė modernėja

Birželio 29 d. Prienų rajono savivaldybės administracijos vadovai pakvietė žiniasklaidos atstovus į spaudos konferenciją apie naujoves, laukiančias ir krašto gyventojų, ir jų pačių.

 

Pastaruoju metu paspartėję pokyčiai Prienų rajono savivaldoje nelieka nepastebėti aktyvių gyventojų. Tiesa, prieniečiai, kurie nepripratę prie pokyčių ir labiau mėgsta tikėti pažadais, negu matyti nuveiktus darbus, beveik visas naujoves priima nepalankiai ir kritiškai.

 

Kontroliuos save ar gyventojus?

Į besitęsiantį kai kurių politikų inicijuotą kritikos maratoną pateko ir naujoji gyventojų aptarnavimo Prienų rajono savivaldybės administracijoje sistema. Ne vienas lankydamasis pas aukščiausius rajono valdžios pareigūnus jau pastebėjo, kad šalia durų, pro kurias bet kas ir bet kada galėjo „tranzuoti“ pirmyn atgal, atsirado uždara budėtojo patalpa su langeliu, o kelią pastojo užtvara su vienu siauru įėjimu, pro kurį gali įeiti tik su leidimu. Kai kurie jau spėjo šį siaurą įėjimą praminti „šlagbaumu“.

 

Kilusią paniką, kad valdžios moterys ir vyrai užsitveria nuo gyventojų ir slepiasi už neperžengiamų tvorų, suskubo malšinti Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas.

 

Pasak jo, Prienų rajono savivaldybė pradeda įgyvendinti projektą „Paslaugų ir asmenų aptarnavimo kokybės gerinimas Kauno, Jonavos, Prienų rajonų ir Birštono savivaldybėse“, kurio tikslas – teikti kokybiškesnes paslaugas, gerinti valdymo kokybę, stiprinti darbo drausmę.

 

Viena iš pagrindinių savivaldos funkcijų – gyventojų aptarnavimas. Siekiant išvengti gyventojų nusiskundimų, kad jie savivaldybėje per lėtai aptarnaujami, kad neranda specialistų darbo vietose ar tiesiog nežino, kur kreiptis, šiuo metu ir diegiama įėjimo į savivaldybę kontrolės sistema. Ši sistema padės reguliuoti srautus ir išsiaiškinti, į kuriuos skyrius kreipiasi daugiausia gyventojų. Kiekvienas į savivaldybę atėjęs gyventojas bus registruojamas ir gaus reikiamą pagalbą. Ši sistema drausmins ir pačius savivaldybės darbuotojus.

 

Įėjimo kontrolės sistema savivaldybėje sujungta su vaizdo kameromis. Vaizdo kameros veiks ir dienos metu, ir naktį, aprėps Laisvės aikštę, visas aplink ją esančias stovėjimo aikšteles, J. Brundzos, Vytauto gatves (už Savivaldybės ir prieš ją), Prienų kultūros ir laisvalaikio centro, prekybos centro „Senukai“ prieigas ir stovėjimo aikštelę. Vaizdo įrašai bus saugomi 2 savaites. Taip pat atnaujinta ir pastato priešgaisrinė bei apsaugos signalizacija.

 

Visa įėjimo kontrolės sistema, kokybiškos 7 LED vaizdo kameros, programinė įranga, pastato priešgaisrinė ir apsaugos signalizacija kainavo apie 17 000 eurų. Būtent kameros ir sudarė pagrindines lėšas. Žinoma, papildomai kainavo ir budinčiojo patalpa.

 

Pasak mero, diegiamos apsaugos sistemos – tik pradžia. Jau numatyta, kad su Europos Sąjungos projektų parama vaizdo stebėjimo kameros bus įrengtos ir kitose Prienų miesto vietose. Šiuo metu prioritetinėmis stebėjimo kamerų vietomis laikomas Revuonos parkas, apžvalgos aikštelės prie „Revuonos“ viešbučio apylinkės bei Stadiono mikrorajonas.

 

Meras pripažino, kad įėjimo į savivaldybę kontrolė įdiegta ir dėl įvairių prekybos agentų bei neblaivių asmenų. Ir vieni, ir kiti trikdo savivaldybės darbuotojų darbą.

 

Nuo šiol į Savivaldybę reikės patekti pro „kontrolinį postą“. Budėtojas, sėdintis patalpoje, ant kurios sienos kabo visų administracijos kabinetų sąrašas, sužinojęs, kokiu klausimu kreipiatės į rajono savivaldybės administraciją, pats, taupydamas gyventojų laiką, skirtą kabineto paieškoms, pasiųs pas reikiamą specialistą. Įeiti į Savivaldybę nuo šiol bus galima tik su kortele. Taip bus kontroliuojamas ir pačių darbuotojų pavyzdingumas darbo laiko atžvilgiu.

 

Meras nuramino, kad į Savivaldybę gyventojai ir toliau galės patekti kaip ir anksčiau, ir ankštame prieangyje laukti ateinančio specialisto, taip kaip kai kuriose savivaldybėse, nereikės.

 

Pirmiesiems savivaldybės lankytojams, pirmą kartą paėmusiems išduotas lankytojo korteles, prisireikė šiek tiek laiko jomis „atrakinti“ įėjimą, tačiau, nesunkiai įveikę šią kliūtį, jie judėjo jiems nurodyta linkme. Ką gi, teks priprasti…

 

Vienus taisom, kiti – griūva

Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Visockas pristatė, kokie remonto darbai savivaldybės lėšomis buvo atlikti rajone. Objektų suremontuota iš tiesų nemažai.

 

Pakeistos lopšelio-darželio „Pasaka“ lauko durys, Prienų „Žiburio“ bendrabučio, Veiverių A. Kučingio meno mokyklos, Pakuonio, Veiverių, Jiezno, Stakliškių seniūnijų langai (29 597,69 Eur), atliktas Jiezno seniūnijos salės grindų remontas (2760 Eur), įrengtos Pakuonio ir Šilavoto pagrindinių mokyklų vaizdo stebėjimo kameros (5100 Eur), suremontuota lopšelio-darželio „Gintarėlis“ patalpos ir sanitariniai mazgai (9967,05 Eur), remontuojami Jiezno gimnazijos Ikimokyklinio ugdymo skyriaus sanitariniai mazgai (skirta 10 000 Eur), suremontuotos Jiezno vaikų muzikos mokyklos patalpos (skirta 5000 Eur), suremontuoti Šilavoto pagrindinės mokyklos sanitariniai mazgai (skirta 16600 Eur), parengta sutartis Kęstučio paminklo remontui Prienuose (19 000 Eur), baigiamos remontuoti patalpos Kauno g. 2 (38 240, 74 Eur), suremontuota Laisvės a. 12: vestibiulis, moterų tualetas, I a. koridorius, kabinetas (38 904,48 Eur.), įrengta budinčiojo patalpa Savivaldybės vestibiulyje (5014,51 Eur), įrengta įėjimo sistema su vaizdo kameromis (17 277,45), atliktas Vėžionių kaimo (Jiezno sen.) gyvenvietės gatvių apšvietimo remontas bei Lelijų gatvės Jiezne apšvietimo remontas.

 

Savivaldybė prisijungė ir prie didesnių investicinių projektų. Šiuo metu modernizuojamos Stakliškių gimnazijos patalpos (89 999,99 Eur) –remontuojamos I a. patalpos; modernizuojamos Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos patalpos (174 000 Eur) – remontuojama sporto salė, persirengimo kambariai, vieno korpuso II a. patalpos bus pritaikytos Ikimokyklinio ugdymo skyriaus antrai grupei.

 

Tiesa, nors remontuojama daug, tačiau apleistų Prienų rajono savivaldybės administruojamų pastatų situacija nesikeičia. Pasak Prienų rajono savivaldybės mero, nors Revuonos parko laukia atnaujinimas, o aplink planuojama įrengti vaizdo stebėjimo kameras, pats „Revuonos“ viešbutis vis dar stovi apleistas. Iki šiol nepavyksta rasti nei realaus pirkėjo, nei realaus investuotojo. Taigi, viešbučiu, tapusiu jaunimo ir asocialių asmenų lindyne, pro šalį keliaujantys jaunavedžiai ir turistai džiaugsis dar negreit.

 

Nors Prienų įvažiavimą papuošė gražus krašto simbolis – sklandytuvas, mieste vis dar pilna pastatų vaiduoklių, kurie šio simbolio tikrai neatitinka. Pasak valdžios atstovų, nors buvusi Prienų „Nemuno“ pradinė mokykla irgi jau nusiaubta ir tapusi lindyne, be to, ne kartą padegta, jos likimas vis dar nežinomas.

 

Nors jau seniai sklando kalbos apie Prienų meno mokyklos bei lopšelio-darželio „Saulutė“ perkėlimą į „Nemuno“ pastatą, galutinio sprendimo, kaip protingai sudėlioti šią reorganizaciją, nėra. Pasak mero, pirma reikėtų suremontuoti „Nemuno“ pastatą, o perkėlus abi ugdymo įstaigas, remontuoti jų dabartinius pastatus.

 

Buvusios Prienų specialiosios mokyklos pastatas, nors ir maža dalimi yra panaudojamas neįgalių vaikų bendrabučio bei maisto paskirstymo socialiai remtiniems asmenims punkto reikmėms, taip pat vis dar yra vaiduoklių gretose. Aplinką niokoja ir laikas, ir reguliarūs lėbautojai. Dar mokyklos gyvavimo laikais pačios mokyklos ir rėmėjų lėšomis sudėti nauji plastikiniai langai nuolatos dūžta. Čia veikiantis neįgalių vaikų bendrabutis jau ne kartą apvogtas.

 

Nors apleistų kareivinių tema jau daug kartų nagrinėta ir blogu žodžiu minima ne tik prieniečių, bet ir draugų darytomis nuotraukomis besidalinančių čia tarnavusių desantininkų gretose Tolimuosiuose Rytuose, kareivinės ir toliau griūva. Pasak Savivaldybės valdžios, ir toliau apleistų pastatų savininkams nieko, be smulkių administracinių nuobaudų, padaryti negalima.

 

Ką gi, ko gero, teks laukti, kol apleisti, neaptverti ir neprižiūrimi pastatai pasiglemš čia dažnai bėgiojančių mažųjų prieniečių sveikatą arba gyvybę.

 

Kultūros renginiai be kultūros vadovo

 

Spaudos konferencijoje buvo pristatyti ir kultūros renginiai.

Pasak Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotojo Algio Marcinkevičiaus, Savivaldybė ir toliau remia bendruomenes ir kitas nevyriausybines organizacijas, kurios aktyviai dalyvauja organizuojant didesnius renginius seniūnijose: Išlaužo, Jiezno, Stakliškių bendruomenėms paskirta po 200 Eur, Ašmintos „Šaltupiui“ –200 Eur, „Ošvenčiai“ 500 Eur, futbolo klubui „Ąžuolas“ – 700 Eur.

 

Pati savivaldybė bendradarbiauja su kitomis organizacijomis dalyvaudama kaip partnerė. Liepos 9 d. Pociūnuose vyks aviacijos šventė, liepos 9 d. – tarptautinis stalo teniso turnyras, o liepos 31–rugpjūčio 14 dienomis – Pasaulio sklandymo čempionatas.

 

Pasak mero pavaduotojo, Prienų rajono savivaldybėje pasiteisino renginiai be alkoholio. Prienų rajono savivaldybės Tarybos sprendimu yra uždrausta renginių metu prekiauti alkoholiu.

 

Po jau vykusių keleto švenčių, tarp jų ir Prienų krašto vasaros šventės, girdimi labai geri atsiliepimai ir dėl tvarkos, ir dėl saugumo, ir dėl žiūrovų bendruomeniškumo šių renginių metu.

 

Alkoholio draudimui renginių metu pritaria ir Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prienų rajono policijos komisariato viršininkas Dainius Janavičius. Jis patvirtino, kad ir pagrindinė Prienų krašto šventė praėjo sklandžiai ir saugiai. Į ją tebuvo neįleisti keletas neblaivių asmenų, keletas buvo išvesta, tačiau nepasitaikė jokių incidentų. Už priimtus protingus sprendimus D. Janavičius dėkojo Savivaldybei, o Savivaldybė dėkojo jam už puikų tvarkos užtikrinimą.

 

Kultūra, žinoma, nėra tik vienas renginys.

 

Vos prieš keletą savaičių krašto kultūros darbuotojus nustebino žinia apie Prienų kultūros ir laisvalaikio centro (KLC) direktoriaus Džordano Jogimanto Aksenavičiaus atleidimą iš pareigų. Pasak Savivaldybės vadovų, direktorius buvo atleistas atlikus vidaus auditą ir nustačius įvairius įstaigos darbo pažeidimus.

 

Kai kurių gyventojų netenkino ir Prienų KLC renginių kokybė. Valdžios atstovai ir gyventojai tikisi, kad renginių kokybė nuo šiol gerės.

 

Tiesa, vis dar įtarimą kelia pastaruoju metu pagausėjęs savivaldybės kuruojamų biudžetinių įstaigų bei pačios savivaldybės pareigūnų einamų pareigų palikimas šalių susitarimu.

 

Modernizacija pakeis kirvius ir plaktukus

 

Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Rima Zablackienė papasakojo apie planuojamą ir jau prasidėjusią darbo su gyventojais modernizaciją.

 

Pasak jos, artimiausiu laiku savivaldybėje, jos įstaigose, o vėliau ir seniūnijose bus įdiegta kompiuterizuota sistema, kuris leis ne tik patogiau bendrauti įvairių tarnybų pareigūnams, bet ir lengvai rasti įvairiose įstaigose priimtus sprendimus, gauti išvadas, keistis informacija.

 

Pasak jos, tai leis greičiau aptarnauti žmones, kuriems suteikiant pagalbą reikia kelių specialistų ar įstaigų sprendimų ar duomenų.

 

R. Zablackienei antrino ir A. Vaicekauskas, kuris pabrėžė, kad metas atsisakyti tokių paslaugų teikimo, kai besikreipiančiam gyventojui nurodoma kreiptis į kitą įstaigą. Pasak savivaldybės vadovų, į Savivaldybę kreipęsis žmogus neturėtų gauti nurodymo kreiptis kitur, o patys Savivaldybės pareigūnai turėtų pasirūpinti duomenų reikalingu klausimu paieška kitose Savivaldybės įstaigose ir galutinio atsakymo gyventojui pateikimu.

 

Administracijos direktoriaus pavaduotoja tikisi, kad ši sistema palengvins ir pareigūnų darbą, ir gyventojų poreikius.

 

Tiesa, prisiminus dar vieną modernizacijos „projektą“, kai prieš šešis metus už 2 mln. litų buvo įsigyta visoms savivaldybės įstaigoms ir įmonėms skirta bendra apskaitos sistema „Labbis“ ir ja intensyviai visi apskaitos specialistai pradėjo naudotis tik prieš porą mėnesių, savivaldybės vadovai patvirtino, kad tokia situacija įvyko dėl įvairių specialistų bei pačios sistema sukūrusios ir pardavusios įmonės abejingumo, kad šiuo metu sistema jau veikia, ja naudojamasi ir panaši „modernizacija“ turėtų nepasikartoti.

 

Neretai tokių sistemų įsisavinimo vengia specialistai, nemokantys ir vengiantys dirbti naujomis kompiuterinėmis sistemomis. Pasak E. Visocko, jis dar prieš mėnesį gavęs 22 rajono buhalterių laišką, kad sistema „Labbis“ naudotis neįmanoma, tačiau dabar jau visi specialistai, lankę organizuotus kursų, baigia įsisavinti darbo šia sistema ypatumus.

 DSC_5468

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close