Šiais laikais labai lengva rasti informacijos apie vaistinius augalus. Leidžiami žurnalai, laikraščiai, gausu knygų. Galime pažiūrėti internete ar pasiklausti žolininkių, kurios tikrai pasakys, kaip sumažinti arterinį spaudimą. Bet ar sugebės nustatyti priežastį, dėl ko jis atsirado? Dėl kraujo klampumo, kraujagyslių susiaurėjimo? O gal kalti nervai? Pirmiausia reikėtų kreiptis į gydytoją, ir tik sužinojus problemą, ieškoti informacijos, kaip ją įveikti.

Atsivertę knygas apie vaistinius augalus matome, kad kiekvieną ligą gydo po keliolika augalų, kurie surašyti abėcėlės tvarka. Pasirinkti reikėtų pasitarus su šeimos gydytoju. Žinoma, nesinorėtų pradėti nuo silpniausiai ligą veikiančios vaistažolės. Apie vienus augalus rašoma, kad jie gydo 33 ar net  99 ligas, tačiau reikia išsiaiškinti, kuri veikia geriausiai. Renkantis vaistažoles, reikia žinoti, kokių jose yra veikliųjų  medžiagų, kokie jų kiekiai, ir palyginti duomenis.

Ganėtinai daug tokios informacijos yra vaistinių augalų enciklopedijoje. Daug  joje aprašytų atvežtinių (adventyvinių) augalų ar jų sėklų galima įsigyti Kauno botanikos sode.

Renkant vaistažoles gamtoje reikia pažinti konkrečią rūšį, tačiau ne visiems sekasi tai padaryti. Vienu atveju tai nesvarbu, nes visi rūšies atstovai yra vaistiniai (visos akišveitės, čiobreliai, erškėčiai, gudobelės). Tačiau mes nepasveiksime, jei  prisirinksime nevaistinių augalų. Kai vietoj vaistinės skinsim stačiąją dirvuolę, vietoj dirvinio – šiurkštųjį asiūklį ir t. t. Galime padaryti žalą gamtai rinkdami į Lietuvos Raudonąją Knygą įrašytas vaistažoles. Jei vietoj paprastosios jonažoles, didžiosios varnalėšos, tamsiosios plautės skinsime plaukuotąją, kalninę jonažolę, miškinę varnalėšą, siauralapę plautę ir pan. Yra 30 vaistažolių, kurioms rinkti reikia aplinkos apsaugos institucijų leidimo. Jos įrašytos į apribotų ar draudžiamų augalų sąrašą.

Mūsų krašte dažniausiai renkamos šios vaistažolės: skėtinė marinikė, islandinė kerpena, miltinė meškauogė, pataisai. Nepainioti rūšių padės vadovai augalams pažinti, knyga „Lietuvos žaliasis rūbas“.

 

Pagal A. Lankevičiūtės informaciją parengė Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close