Baltijos esperantininkų dienos Birštone

Penkiasdešimt antrąjį kartą Baltijos šalių esperantininkai renkasi į savo kasmetines tradicines vasaros dienas. Šį kartą jos vyksta Birštone liepos 2–10 dienomis.

Renginio globėjas – Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius. Renginiui globą suteikė ir Pasaulinė esperantininkų sąjunga.

Renginio dalyvius Birštono Nijolė Dirginčienė, Pasaulinės esperantininkų sąjungos prezidentas prof. Mark Fettes ( Kanada ).

Baltijos esperantininkų dienos vyksta kasmet nuo 1959 metų paeiliui Latvijoje, Estijoje, Lietuvoje.

Šiais metais Baltijos esperantininkų dienose dalyvauja per 300 esperantininkų iš 30-ies Baltijos regiono ir kitų pasaulio šalių (iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Suomijos, Švedijos, Vokietijos, Belgijos, Olandijos, Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Šveicarijos, Vengrijos, Slovakijos, Slovėnijos, Serbijos, Anglijos, Škotijos, Pietų Korėjos, Kinijos, Japonijos, Alžyro, Pakistano, Pietų Afrikos Respublikos, Ganos,Togo).

Dienų programa yra tradicinė, tačiau labai intensyvi, intelektuali, įvairiapusė ir turtinga. Veiks tradicinis vasaros universitetas, kuriame paskaitas skaitys įvairių šalių žymūs esperantininkai. Vyks net trys teminiai paskaitų ciklai. Šiaulių universiteto profesorius Aloyzas Gudavičius perskaitys paskaitų ciklą apie lietuvių kalbą, literatūrą, kultūrą, istoriją. Profesorius iš Balstogės universiteto Walter Želazny savo paskaitų cikle išdėstys judaistikos pagrindus. Poznanės universiteto profesorės Ilonos Koutny paskaitų ciklo tema yra „Esperanto tarpkultūriniame bendravime“. Rostovo universiteto profesorius Aleksandras Melnikovas taip pat skaitys keletą paskaitų esperantologijos tematika. Sociolingvistine tema paskaitą skaitys Poznanės universiteto profesorius Zbigniew Galor. Profesorius Giorgio Silfer iš Šveicarijos taip pat skaitys dvi paskaitas esperantologinės vadybos tematika. Jis taip pat pristatys neseniai Šveicarijoje išleistą kapitalinį leidinį „Literatūros esperanto kalba istorija“. Paskaitas ir pranešimus įvairiomis mokslinėmis ir mokslo populiarinimo temomis taip pat skaitys žymūs mokslininkai iš Lenkijos, Belgijos Vokietijos, Rusijos, Škotijos, Ukrainos, Pakistano, Švedijos ir kitų šalių. Iš viso bus perskaityta per 40 pranešimų.

Nepakankamai mokantiems esperanto kalbą bus organizuojami įvairaus lygio esperanto kalbos kursai. Juos ves žinomi esperanto kalbos dėstytojai iš Slovakijos, Slovėnijos, Lenkijos, Ukrainos, Rusijos, Lietuvos.

Maskvos leidėjai Anna Striganova ir Dmitrij Ševčenko pristatys pastarųjų metų naujus leidyklos „Impeto“ leidinius esperanto kalba.

Esperantininkų organizacijų vadovai ir aktyvistai aptars esperantininkų sąjūdžio problemas.

Esperanto kalba vietos bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios. Jas aukos žinomas kunigas Pilnų namų bendruomenės įkūrėjas ir vadovas, žymus esperantininkas Valerijus Rudzinskas.

Labai gausi ir turininga kultūrinė renginio programa. Dienų dalyviams koncertuos Birštono kapela „Lendrūnas“ ir folklorinis ansamblis „Raskila“. Varšuvos muzikos universiteto profesorius pianistas Jerzy Dobrzynski atliks Mykolo Kleopo Oginskio ir Frederiko Šopeno kūrinius. Taip pat koncertuos žymus dainininkas iš Prancūzijos JoMo, Švedijos grupė Žomart ir Nataša, Visagino grupė „Asorti“, atlikėjas iš Sankt Peterburgo Michailas Bronšteinas. Spektaklį esperanto kalba parodys aktoriai iš Serbijos Saša Pilipovič ir Lenkijos Jerzy Handzlik. Taip pat renginio dalyviams koncertuos Vilniaus Mokytojų namų ansamblis „Juodoji rožė“. Bus surengtos kelios parodos.

Visiems svečiams bus surengta visos dienos ekskursija po Suvalkijos dvarus, taip pat išvyka laivu Nemunu į Kauną, ekskursija į Stakliškių midaus gamyklą.

Renginio metu kasdien bus leidžiamas renginį nušviečiantis laikraštis esperanto kalba „Balenido“ (Banginukas). Nuolat veiks literatūros esperanto kalba kioskas.

Iškilmingas 52-ųjų Baltijos esperantininkų dienų atidarymas vyks liepos 3 d. 15 val. Birštono kultūros centro (Jaunimo g. 4) salėje. Renginio uždarymas – liepos 9 d. 14.30 val.

Visa programa vyks tik esperanto kalba. Renginį organizuoja Lietuvos esperantininkų sąjunga. Svarią paramą teikia Birštono savivaldybė, kitos organizacijos.

Šios Baltijos esperantininkų dienos pasitarnaus plečiant kultūrinį bendradarbiavimą tarp Baltijos regiono šalių Lietuvai, Latvijai ir Estijai toliau integruojantis į bendrą Europos kultūrinę erdvę, skatinant tiesioginius kontaktus tarp šio regiono gyventojų.

Papildomos informacijos galima gauti telefonu +370 687 12219 arba elektroniniu paštu pjegorovas@takas.lt

 

Lietuvos esperantininkų sąjungos valdybos pirmininkas Povilas Jegorovas

 76741_Esperanto_kidschain

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close