Kaip prižiūrėti baseino vandenį?

Nėra nieko geriau nei karštą vasaros dieną pasinerti į krištolinio skaidrumo vandenį baseine savo sode. Būtent, tačiau, ką padaryti, kad tas vanduo būtų išties toks švarus? Dalį teršalų sulaiko filtravimo įrenginiai, tačiau joks filtravimo prietaisas negarantuoja 100% vandens išvalymo. Aukšta oro temperatūra yra palanki dumblių ir mikroorganizmų vystymuisi, todėl reikia naudoti tinkamus preparatus, kurie pašalins vandens užterštumo grėsmę ir leis palaikyti tinkamą jo švarą.

Kaip teisingai rūpintis baseino vandeniu? Varle.lt specialistai parengė baseino vandens priežiūros patarimus. Švariam ir prižiūrėtam baseinui ir jo vandeniui įtakos turi keletą elementų. Svarbus yra vietos pasirinkimas, specialių baseino vandeniui skirtų chemijos priemonių bei tinkamos filtravimo pompos naudojimas.

Pirmiausia – švarus paviršius

Pirmas žingsnis – pašalinti visus nešvarumus, kurie nusėdo vandens paviršiuje, tačiau dar nespėjo atsidurti ant dugno. Šiame etape būtinas vandens valytuvas dar vadinamas skimeriu. Šis įrenginys įsiurbia šakas, vabzdžius ir lapus. Tuo tarpu baseino danga užkerta kelią visų šių purvų įkritimui į baseiną tada, kai juo nesinaudojama.

Švarus dugnas

Su baseino dugno priežiūra viskas labai panašu. Jo valymui prireiks dugno ir sienų siurblio, kuris surinks smėlį ir kitus čia atsidurusius nešvarumus.

Skaidrus vanduo

Nuo vandens švarumo priklauso mūsų poilsio kokybė. Jei norime, kad baseino vanduo būtų skaidrus kaip krištolas, turime juo rūpintis. Viena procedūrų, kurią reikia atlikti reguliariai – tai dezinfekcija. Šiltas vanduo yra ideali aplinka įvairiems mikroorganizmams formuotis. Reikia turėti omeny tai, kad jie labai greitai dauginasi. Jei vanduo baseine stovi nejudinamas, pirmosios dumblių apraiškos atsiranda jau antrą dieną. Baseino vanduo tampa nebe skaidrus, o sienelės – slidžios. Tačiau galima nuo šio proceso apsisaugoti. Čia pagelbėti gali specialūs chloro junginių formos preparatai, kurie efektyviai neutralizuoja baseine apsigyvenusius mikroorganizmus. Renkantis tokias priemones reikėtų atkreipti dėmesį į chloro koncentraciją.

Tinkama vieta ir valymo rinkinys

Tinkamos vietos pasirinkimas svarbus visų pripučiamų (ir ne tik) baseinų atveju. Kai kurie gali pagalvoti, ką vietos pasirinkimas turi bendro su vandens švara? Iš tikrųjų labai daug. Planuojant ar jau įsigijus sodo baseiną visi susiduria su klausimu, kur jį įrengti. Kai kurie žmonės nori, kad baseinas būtų atviroje saulėje, kiti – kad medžių pavėsyje. Įrengtas po medžiais baseinas gali būti ne pats patogiausias variantas dėl to, kad į vandenį nuolat kris lapai, gėlės ir daug kitų nešvarumų. Kartais būna geriau investuoti į didelį skėtį virš baseino, kuris apsaugos nuo saulės ir užtikrins pavėsį nei gaudyti nuo medžių prikritusius dalykus. Esančius vandens paviršiuje bei ant dugno nusėdusius nešvarumus galima surinkti specialių įrenginių – siurblių dėka.

Baseinų chemija

Baseinams skirtų cheminių preparatų pasirinkimas yra didžiulis. Dažniausiai – tai tabletės ir skysčiai. Jų paskirtis – išsaugoti baseino vandens skaidrumą. Šios priemonės sustabdo dumblių formavimąsi.

Filtravimo siurblys

Kai kurie baseinai (ramstiniai, karkasiniai) turi specialias angas, prie kurių galima pritvirtinti siurblį. Filtravimo siurblys užtikrina vandens judėjimą: vanduo patenka į siurblį, ten išvalomas ir išleidžiamas į baseiną. Rekomenduojama, kad baseino valymas būtų atliekamas kasdien ir truktų kelias valandas. Atsižvelgiant į tai, kad siurblys būna prijungtas prie elektros šaltinio, niekada negalima tuo metu kai jis įjungtas būti baseine!

4 pagrindiniai baseinos vandens priežiūros etapai: pH reguliavimas, dezinfekavimas, apsauga nuo dumblių, koaguliacija.

pH reguliavimas

Teisingos baseino vandens priežiūros sąlyga yra pH reguliavimas. pH vertė nusako, ar vanduo yra rūgštus, ar šarminis. Optimalios pH vertės palaikymas turi teigiamos įtakos naudojamų dezinfekcinių priemonių veiksmingumui.

Idealios odai pH reikšmės yra 7,0 – 7,4 intervale. Ypatingą dėmesį į vandens pH reikėtų atkreipti karščių metu, nes tada ši reikšmė pakyla. Tuo tarpu lyjant, sumažėja.

pH vertė matuojama specialiais testeriais, kurie be vandens rūgštingumo ir šarmingumo, gali taip pat nusakyt laisvo bei bendro chloro lygį, ir vandens kietumą.

Ką nusako vandens pH?

Reikėtų žinoti, kad baseinui skirta chemija bus veiksminga tik tada, jei bus tinkamas vandens pH. Šis reagentas informuoja, ar vanduo yra labiau rūgštus, ar šarminis. Teisinga baseino vandens pH vertė svyruoja intervale nuo 7,0 iki 7,5. Vanduo, pasižymintis didesne nei 7,5 pH verte yra šarminės būklės, o tai gali prisidėti prie kalcio išsiskyrimo. Mažesnio nei 7 pH vanduo bus rūgštus. Toks vanduo turi neigiamą poveikį metaliniams elementams.

Taip pat reikėtų prisiminti apie tai, kad stovintis vanduo yra palanki terpė vystytis dumbliams ir bakterijoms. Dėl šitos priežasties vandenį reikėtų reguliariai perpompuoti. Šiam tikslui verta turėti filtruojančią pompą, kuri išjudintų vandenį.

Dezinfekavimas

Besidauginantys mikroorganizmai – vandens drumstumo ir nusėdančių ant baseino dugno slidžių dumblių priežastis. Net mažiausias bakterijų kiekis gali turėti neigiamos įtakos odai, todėl dezinfikacijos priemones reikėtų naudoti jau nuo pirmojo baseino pripildymo vandeniu. Skiriami du cheminio dezinfekavimo būdai: deguonies metodas ir chloro metodas.

Dezinfekuojant vandenį chloro metodu, aktyvusis chloras naikina bakterijas, grybelius ir kitus mikroorganizmus. Prekyboje yra chloro tablečių ir granulių.

Pastebėjus bet kokius odos sudirgimus rinkitės švelnesnį kovos su mikroorganizmais būdą – aktyviuoju deguonimi. Tokios priemonės užtikrina aukštą higienos lygį, yra efektyvios, o svarbiausia – turi neutraulų poveikį žmogaus odai ir plaukams.

Kova su dumbliais

Po to, kai pH reikšmė yra tinkamo lygio, pereinama prie kito baseino priežiūros etapo – vandens apsaugos nuo dumblių. Šiam tikslui naudojamos specialios priemonės  („Algen“).

Koaguliacija

Rūpinantis baseino vandeniu taip pat svarbu pašalinti tas dalelytes, kurios yra ištirpusios vandenyje, t.y. druskas, rūgštis, šarmus, aminorūgštis ir šlapalą. Šiam tikslui taip pat naudojamos specialios koaguliacinės priemonės.

Saugumas naudojant chemiją baseinui: Priemones laikykite originaliose pakuotėse ir sausoje vietoje. Nemaišykite skirtingų priemonių, nebent instrukcijoje bus toks siūlymas. Įsitikinkite, ar priemonės nereikia praskiesti. Saugokite baseino priežiūros priemones nuo vaikų.

UAB Varlė

baseino-etapai

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close