Fotografijų paroda apie Popiežiaus viešnagę Izraelyje

Birželio 23 dieną Birštono sakraliniame muziejuje iškilmingai atidaryta fotografijų paroda „Popiežiaus Pranciškaus viešnagė Izraelyje“. Fotografijose įamžintas 2014 metais įvykęs pirmasis Popiežiaus Pranciškaus ir ketvirtasis Popiežiaus apsilankymas Šventojoje Žemėje. Parodos atidaryme dalyvavo Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas, J.E. Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas, Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, jos pavaduotojas Vytas Kederys ir Birštono parapijos klebonas, monsinjoras ir dekanas Jonas Dalinevičius.

 

Kalbėdamas apie Popiežiaus vizitą į Šventąją Žemę Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas pastebėjo, kad šia kelione Šventasis Tėvas ir mus kviečia keliauti ir mylėti tas vietas, kurios yra ypatingos, iš kurių kilę Abraomas, Izaokas ir jo sūnus bei karalius Saulius, karalius Dovydas ir kiti iš istorijos ir Biblijos žinomi veikėjai, istorinės asmenybės.

Ši Popiežiaus Pranciškaus kelionė į Izraelį yra kartu ir kvietimas tiesti tiltus tarp skirtingų kultūrų, religijų žmonių, ieškoti to, kas juos jungia, atveria širdis gėriui, leidžia pažinti, susitikti, kalbėtis.

Tokią vyskupo J. Ivanausko paminėtą bendrystės idėją perteikia ir ši fotografijų paroda. Labai informatyviose, šiltose ir draugiškose nuotraukose užfiksuotas Popiežiaus Pranciškaus ir Izraelio prezidento Shimono Perezo broliškas susitikimo gestas. Popiežiaus vizitas

Izraelyje, pasakytos kalbos ir maldos rodo, koks šis kraštas brangus. Be Galilėjos ir Elado, be Jordano, Jeruzalės, Betliejaus, Alyvų kalno mes negalime įsivaizduoti savo tikėjimo.

„Izraelis – tai kraštas, kuriame yra tai, ko nėra niekur kitur. Čia reikia keliauti, pažinti, mylėti“, – sakė vyskupas J. Ivanauskas.
Vizito Izraelyje metu popiežius Jeruzalėje aplankė Kristaus kapo bažnyčią, Šventyklos kalną, Jad Vašemo holokausto aukų muziejų, padėjo vainiką prie sionizmo įkūrėjo Teodoro Herclio kapo, dalyvavo visuotiniame vyskupų susitikime, susitiko su Holokaustą išgyvenusiais žmonėmis, Izraelio vyriausiaisiais rabinais, tuometiniu Izraelio prezidentu Šimonu Peresu, ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, aukojo šv. mišias Getsemanės bažnyčios Paskutinės vakarienės menėje.

Nuotraukose įamžintos įspūdingos akimirkos Ben Guriono oro uoste, kur popiežių pasitiko Izraelio prezidentas Šimonas Peresas, popiežiaus susitikimas su Konstantinopolio patriarchu Bartolomėju I, su kuriuo kartu meldėsi Kristaus kapo bažnyčioje. Fotografijose užfiksuotas ir popiežiaus susitikimas su vyskupais ir rabinu Avrahamu Skorka bei imamu dr. Omaru Ahmedu Aboudu, malda prie Šventyklos kalno Vakarinės sienos..

Kalbėdama parodos atidaryme merė Nijolė Dirginčienė pasidžiaugė, kad Birštone lankosi tokie svarbūs asmenys, o Izraelio ambasadorius jau ne pirmą kartą. Merė pritarė vyskupo mintims, kad Izraelio kraštas yra tikrai stebuklingas ir nepaprastas, ji pati keliaudama tuo įsitikino.

Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas, lankęsis Birštone prieš porą savaičių kurorto šventėje, pabrėžė, kad ši fotografijų paroda yra apie žmones ir tiltus, tiesiamus tarp jų. Ambasadorius sakė, kad norėtų, jog būtų nutiestas tiltas ir tarp Birštono bei Tverijos savivaldybės Izraelyje, su kuria žadama bendradarbiauti ir draugauti. Jau pasikeista laiškais ir laukiama tolimesnių žingsnių.

Sakralinio muziejaus padalinio vadovė Roma Zajančkauskienė su Joninių švente pasveikino vyskupą Joną Ivanauską ir Birštono parapijos kleboną monsinjorą Joną Dalinevičių, palinkėjo sveikatos, stiprybės, dangiško globėjo paramos, padėkojo už nuolatinį rūpestį ir globą.

Nedidelį, bet labai gražų lietuvišką koncertą svečiams surengė Birštono meno mokyklos mokinės Austėja, Adrija, Meida ir Emilija.

DSCF3807

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close