Atidengta Juozo Tumo-Vaižganto skulptūra

Sekmadienį, birželio 12 dieną, po Šv. Antano Paduviečio titulinių atlaidų, birštoniečiai ir miesto svečiai susirinko skverelyje šalia bažnyčios šventoriaus ir Sakralinio muziejaus į Juozo Tumo-Vaižganto skulptūros atidengimo ir pašventinimo iškilmes.

 

Bronzinę J. Tumo-Vaižganto skulptūrą sukūrė skulptorius Gediminas Piekuras, o lėšas jai pastatyti aukojo ne tik birštoniečiai, bet ir kitų savivaldybių gyventojai, daugiausia Lietuvai pagražinti draugijų nariai. Tačiau daugiausia lėšų, net 7 tūkst. Eurų, skyrė valstybė, prisidėjo savivaldybė, VĮ „Birštono šaltinis“, sanatorija „Versmė“, VĮ Prienų miškų urėdija ir kitos organizacijos, įstaigos ir pavieniai asmenys pagal galimybes. Sąskaita dar neuždaryta, tad galintys ir norintys gali prisidėti piniginėmis lėšomis.

J. Tumas-Vaižgantas yra viena iš tų garsių asmenybių, kurios garsina mūsų kurorto vardą. Kaip sakė skulptorius G.Piekuras, „miestus stato žmonės, o juos garsina asmenybės“. J. Tumas-Vaižgantas – žinomas rašytojas, spaudos atstovas, literatūros istorikas, kritikas, visuomenės veikėjas, pedagogas, kunigas ir žmogus, užsimojęs pagražinti visą Lietuvą. Jis ne tik daug rašė apie Birštoną, čia lankėsi ir sėmėsi sveikatos, bet ragino ir kitus atrasti Birštoną ir „birštonuotis“. Ta proga, kad atidengiamas paminklas J. Tumui-Vaižgantui, kurorto jubiliejinė šventė ir gavo pavadinimą „Birštonuokimės“. „Birštonuokimės, birštonuokimės, kolei jauni esame, nebus laiko birštonuotis, kai kišenes iškratysime“, – ragino J. Tumas-Vaižgantas.

J. Tumo-Vaižganto skulptūrą pašventino Panevėžio rektorato rektorius, kunigas dekanas, teologijos ir bažnyčios teisės licenciatas Simas Maksvytis.

Merė Nijolė Dirginčienė įteikė padėką ir atminimo dovaną skulptoriui G, Piekurui, taip pat įstaigų vadovams, prisidėjusiems, kad J. Tumo-Vaižganto skulptūra stovėtų Birštone. Padėkas gavo ir sumanymo statyti J. Tumo-Vaižganto skulptūrą autorius, buvęs vicemeras Juozas Aleksandravičius, VĮ Prienų miškų urėdijos urėdas Robertas Judickas, Lietuvai pagražinti draugijos Birštono skyriaus pirmininkas Tadas Zubavičius, „Versmės“ sanatorijos direktorius Antanas Danys ir kt.

Lietuvai pagražinti draugijos pirmininkas Juozas Dingelis įteikė padėkas už iniciatyvas renkant lėšas ir statant skulptūrą. Iškilmėse kalbėjęs Svėdasų krašto atstovas Vytautas Bagdonas prisiminė savo garsųjį kraštietį J. Tumą-Vaižgantą, pasakojo, kaip jo atminimas įamžintas savame krašte.

Susirinkusiems dainavo solistė Rita Preikšaitė.

Vėliau visi norintys galėjo nusifotografuoti prie naujosios skulptūros, ant kurios išrašyti žodžiai, raginantys „birštonuotis“…

 DSCF3566

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close