Jaunimo meninių, profesinių įgūdžių tobulinimo stovykla

                         VšĮ „Meninė drožyba“ – tradicinių amatų centras (nefinansuojama iš biudžeto viešoji įstaiga), kuris gaivina, puoselėja ir skleidžia kryždirbystės amato tradiciją. Ieškome būdų, kaip istoriškai svarbius gyvenimo etapus, datas ir iškilius žmones menančius paminklinius statinius atgaivinti, apsaugoti nuo išnykimo. 2009 metais surengėme pirmąją jaunimo kūrybinę stovyklą. Realizuodami sumanymus į pagalbą kasmet pasitelkiame akademinį jaunimą, vadovaujamą Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakulteto Dailės kūrinių konsultavimo ir restauravimo katedros vedėjo Bangučio Prapuolenio. 2014 m. VšĮ „Meninė drožyba“ pratęsė bendradarbiavimo sutartį su Kauno kolegijos J. Vienožinskio menų fakultetu, atstovaujamu dekanės Sigitos Saulėnienės, kas abi šalis įpareigojo toliau plėtoti švietimo institucijos ir amatininkų bendradarbiavimą, socialinę partnerystę abiem pusėm naudingose srityse.

                         Šios edukacinės vasaros stovyklos svarbios tuo, kad jaunimas ne tik dalijasi įgytomis žiniomis su amatininkais ir vietos jaunimu, bet ir atlieka konkrečius, naudingus reikšmingų, viešosiose erdvėse esančių mažosios architektūros statinių atnaujinimo, konservavimo darbus. Projekto tikslas – užtikrinti jaunimo kūrybiškumo, meninių ir bendrųjų įgūdžių ugdymą, siekiant konkretaus, apčiuopiamo rezultato. 2009 m. buvo restauruoti Prienų Revuonos parko mediniai mažosios architektūros statiniai, kurie 1998 m., 2002 m. Tarptautinių medžio drožėjų simpoziumų metu buvo sukurti ir pastatyti autorių iš Japonijos, Ukrainos, Baltarusijos, Lenkijos, Latvijos, Čekijos ir Lietuvos (iš viso 17 darbų). 2011 m. kūrybinės stovyklos metu Prienų jaunimas ir studentai restauravo: Prienų globos namų teritorijoje esančius paminklinius stogastulpius ir lauko suolus (iš viso 10 vnt.), 2 paminklinius stogastulpius, esančius šalia Prienų miškų urėdijos administracijos pastato, 1 stogastulpį Prienų Revuonos parke. Česlovo Milošo gimtinėje Šeteniuose ir Kėdainių rajono sankryžose (Cinkiškių, Vilainių, Naciūnų, Aristavos, Gimtinės) bei Kėdainių žiede buvo restauruota 16 objektų. Šie svarbūs darbai atlikti pasitinkant Nobelio literatūros premijos laureato Česlovo Milošo 100-ąsias gimimo metines. Taip pat buvo restauruoti medžio dirbiniai vaikų poeto Anzelmo Matučio gimtinėje – Zomčinės km., Igliaukos sen., Marijampolės sav. (iš viso 30 objektų). 2 kryžiai ir 2 koplytstulpiai buvo restauruoti partizanų kapinėse prie Mikališkio koplyčios. Aktyviai lankomoje viešojoje erdvėje – Alksniakiemio miške (Birštono sav.) yra skulptūrų takas, sukurtas 1988 metais. 2014 metais buvo minimas medžio skulptūrų ansamblio „Atminties takas“, skirto Lietuvos kančioms įamžinti, gyvavimo 25-metis. Projekto, iš dalies finansuoto Kultūros tarybos lėšomis, metu buvo atnaujinti „Atminties tako“ mediniai statiniai (11 vnt.), atkurtos dingusios tradicinės kalvystės detalės. Projektas sulaukė žiniasklaidos, visuomenės dėmesio ir palankaus įvertinimo.

                         Šiemet atnaujinsime Revuonos parko, stadiono viešosios erdvės su nauja vaikų žaidimo aikštele (prie „Iki“ prekybos centro) ir Giraitiškių poilsio aikštelės medinius mažosios architektūros objektus.

                         Projekto organizatoriai nuoširdžiai dėkoja visiems už paramą:

                         Lietuvos Respublikos kultūros ministerijai, Lietuvos kultūros tarybai;

                         Prienų rajono savivaldybei;

                         VšĮ „Pasaulio lietuvių centras“;

                         Mocevičiaus firmai „Ginalas“ – STIHL ir VIKING atstovams Lietuvoje;

                UAB „TTS Tooltechnic Systems“;

                Antaninos ir Vito Janulių šeimynai.

                         Informaciniams rėmėjams – laikraščiui „Naujasis Gėlupis“.

                         Bičiuliams – VĮ „Prienų miškų urėdija“.

 

VšĮ „Meninė drožyba“ informacija

                          IMG_7771

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close