5 patarimai kaip atiduodamoje elektronikoje ištrinti asmeninius duomenis

Pasenusius ar nebeveikiančius kompiuterius, telefonus, išorinius atminties diskus atiduodame elektroninių atliekų tvarkytojams. Tačiau kartu su atliekomis galime išmesti ir asmeninius duomenis ar mums vis dar reikalingą informaciją. Klausimų, kaip tinkamai apsaugoti ar ištrinti duomenis, kyla ne tik gyventojams. To nežino ir dalis valdžios įstaigų bei savivaldybių institucijų. Elektronikos platintojų asociacija (EPA) pateikia 5 patarimus kaip užtikrinti duomenų saugumą.

 

Norintys atiduoti susikaupusias elektronines atliekas patys bando apsaugoti savo duomenis, imasi įvairiausių būdų naikinti informaciją: trina ją, gadina įrenginius, aplieja elektroniką vandeniu. Bet tokie sprendimai – nepakankami, todėl EPA pateikia 5 patarimus kaip išvalyti elektronines atliekas nuo asmeninės informacijos: jie pravers visiems, atsisveikinantiems su turimais elektroniniais įrenginiais.

 

1. Prieš pašalindami informaciją įsitikinkite, kad visi reikalingi duomenys perkelti. Perdavę ar pardavę savo įrenginį, atsisakote nuosavybės teisių į jį ir susigrąžinti paliktą informaciją gali būti keblu.

 

2. Kai persikėlėte visus svarbius duomenis, likusią informaciją galite ištrinti. Tiesa, paprastas ištrynimas nėra efektyvus. Internete gausu nemokamų programų, kurios lengvai atstato taip pašalintus duomenis. Jums reikalingos specialios programos, kurios tokį atstatymą padarys neįmanomą. Jos irgi lengvai randamos internete.

 

3. Jeigu ir po šitų procedūrų nerimaujate dėl savo duomenų, o įrenginio parduoti neketinate, galite bandyti dar ir fiziškai sunaikinti standųjį diską. Tą patį galite padaryti ir su išorinės atminties įrenginiais.

 

4. Jeigu atiduodate ar parduodate išmanųjį telefoną, pasinaudokite gamintojo parametrų atstatymo funkcija – ji ištrina visus duomenis, palikdama tik gamintojo numatytas programas. Prieš tai darydami įsitikinkite, kad aktyvavote duomenų užšifravimą (ne visuose įrenginiuose jis įjungtas „pagal nutylėjimą“) – priešingu atveju duomenis bus galima nesudėtingai atstatyti.

 

5. Nepamirškite, kad duomenys užsilieka ir jūsų naudojamose plastikinėse kortelėse. Tad nemeskite jų su nepažeista magnetine juosta ar luistu į plastiko atliekų konteinerį. Lygiai taip pat duomenys lieka ir telefono SIM kortelėje – šią problemą galima išspręsti perkirpus kortelę.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close