Lankėmės Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse

Balbieriškio pagrindinės mokyklos 6/7 klasės mokiniams gegužės 20 dieną, penktadienį pamokos vyko netradicinėse erdvėse. Tai buvo integruoti įvairių dalykų ir etnokultūros užsiėmimai, nes Lietuvos liaudies buities muziejuje vyko Amatų, darbų ir pramogų diena ir Medinio paveldo šventė. Etnografinių regionų sodybose ir miestelyje dirbo muziejininkai ir amatininkai, kurie supažindino su senaisiais lietuvių amatais ir senoviniais kaimo darbais. Mokiniai, kaip skruzdėlytės, pasklido po parko platybes. Džiaugiamės, kad kartu su mumis netradicinėse pamokose dalyvavo Ernesto mama ir Augustinos pusseserė. Dzūkijos sodyboje svečiai iš Dzūkijos nacionalinio parko pynė pintines iš balanų. Čia lankytojai buvo kviečiami susipažinti su senaisiais vaikų žaislais, išbandyti savo jėgas lietuvių liaudies žaidime – ripkoje.

Aukštaitijos kaime buvo malami grūdai, kūrenama dūminė krosnis, kepama gardi kiaušinienė, verpiama, audžiamos juostos, verdama muziejuje rinktų žolelių arbata. Mokiniai džiaugėsi smagia pramoga – pasivažinėjimu su muziejaus arkliais – žemaitukais. Prie kepurinio malūno, Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dariaus ir Girėno apygardos 2-oji rinktinė ir kariai iš Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“: Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų ir Generolo Romualdo Giedraičio  Artilerijos batalionų kvietė lankytojus dalyvauti kariniame žaidime „Tapk kariu vienai valandai!“.Šiai pramogai neatsispyrė ir mūsų mokiniai- tiek berniukai, tiek mergaitės buvo išpiešti maskuojamosiomis spalvomis ir galėjo išbandyti įvairius kariškus užsiėmimus. Užsukę į muziejaus miestelį išvydome, kaip verdami natūralūs dažai, kaip apdirbamas gintaras, pamatėme šiuolaikinio ir senojo obliaus „lenktynes“, medžio tekinimą, skiedrų drožimą. Dirbo puodžiai, pynėja ir audėja, o amatininkė iš Vilniaus gamino odinius batus. Apsilankę geležies krautuvėje, sužinojome, kokie anksčiau buvo naudojami geležiniai įrankiai ir ūkyje naudojami daiktai. Matėme konstruojamą rąstų namelį, o mažieji lankytojai galėjo dalyvauti kartoninio kaimo statyboje. Keturios valandos visai neprailgo susipažįstant ir išbandant senuosius lietuvių amatus ir senovinius kaimo darbus.

 

Klasės auklėtoja Reda Valančienė

 13227066_1101124613283803_3423653753797104537_n

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close