Ar galima pakeisti vedybų sutartį?

Klausimas: Su vyru pas notarą prieš kelerius metus esu sudariusi povedybinę sutartį. Dabar norėčiau kai kuriuos sutarties punktus pakeisti, tačiau su tuo nesutinka vyras. Ar įmanoma pakeisti tokią sutartį?

Atsako teisingumo ministras Juozas Bernatonis

Vedybų sutartis – tai sutuoktinių susitarimas, kuris nustato jų turtines teises ir pareigas jiems esant susituokus, taip pat nutraukus santuoką ar gyvenant skyrium (separacija). Vedybų sutartis gali būti sudaryta iki santuokos įregistravimo (ikivedybinė sutartis) arba bet kuriuo metu po santuokos įregistravimo (povedybinė sutartis).

Vedybų sutartis – tai daugelyje užsienio valstybių taikomas civilizuotas būdas be jokių ginčų išspręsti turto padalijimo klausimą, jeigu būtų nuspręsta nutraukti santuoką. Augant mūsų visuomenės teisiniam raštingumui, vis daugiau žmonių renkasi tokį kelią ir Lietuvoje.

Vedybų sutartį tvirtina notaras, kuris ją ir perduoda Vedybų sutarčių registrui.

Sutuoktiniai, sudarydami vedybų sutartį, turi teisę savo nuožiūra nustatyti savo turto teisinį režimą, t. y., sutuoktiniai turi teisę vedybų sutartyje numatyti, kad turtas, įgytas tiek iki santuokos, tiek gyvenant susituokus, yra kiekvieno sutuoktinio asmeninė nuosavybė; turtas, kiekvieno sutuoktinio įgytas iki santuokos ir esantis jų asmenine nuosavybe, po santuokos įregistravimo tampa jų bendrąja jungtine nuosavybe ar turtas, įgytas susituokus, yra bendroji dalinė sutuoktinių nuosavybė.

Paprastai Vedybų sutartyse susitariama dėl turto, įgyto santuokos metu, iki santuokos sudarymo arba nutraukus santuoką, taip pat dėl viso sutuoktinių turto. Rečiau susitariama dėl konkretaus turto, pvz., dėl žemės, statinių, transporto priemonių.

Sudarant vedybų sutartis, dažniausiai pasidalijamas nekilnojamasis turtas, pinigai, vertybiniai popieriai, kelių transporto priemonės, laivai, brangūs papuošalai, aptariamos kredito grąžinimo sąlygos santuokos nutraukimo atveju.

Tačiau sutuoktiniai privalo žinoti, kad vedybų sutartys gali būti keičiamos tik gavus teismo leidimą net ir tuo atveju, jei tai padaryti sutinka abi pusės. Vienai pusei nesutinkant, sutarties pakeisti negalima.

Aišku, vienas iš sutuoktinių gali kreiptis į teismą, kad sutartis būtų pripažinta negaliojančia, bet tokiu atveju reikės įrodyti, kad ji buvo sudaryta apgaule, panaudojant psichologinį smurtą ir pan.

Abiem pusėms norint nutraukti vedybų sutartį, nutraukimo faktą tvirtina notaras.

Todėl sudarant vedybų sutartį, sutuoktiniams reikėtų gerai apgalvoti visas detales.

 

Šiame atsakyme pateikiama tik bendro pobūdžio informacija, kuri neturėtų būti vertinama kaip oficialus teisės aiškinimas ar konkrečiu atveju priimtas sprendimas.

 

Daugiau informacijos teisinio švietimo klausimais ieškokite Teisingumo ministerijos interneto svetainėje http://www.tm.lt/klausimai/duk

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close