5 mitai apie pirkimą internetu: brangu, nesaugu, sudėtinga grąžinti

E. prekyba Lietuvoje užima vis didesnę rinkos dalį. Technologijoms tobulėjant, vis paprasčiau išsirinkti ir nusipirkti daiktus internetu, sugaištant tam vos kelias minutes. Apsipirkti galima iš namų, migdant vaikus, arba darbe, pietų pertraukos metu. Tačiau yra lietuvių, kurie vis dar galvoja, kad vaikščiojimas po parduotuves yra pats pigiausias ir paprasčiausias apsipirkinėjimo būdas, o pirkimas internetu yra miglotas bei apgaulingas. Didžiausios internetinės parduotuvės „Pigu.lt“ ekspertai paneigia itin paplitusius 5 apsipirkinėjimo internete mitus.

1 MITAS: Perkant internetu išleisite daugiau pinigų nei vaikščiojant po parduotuves.

Yra didesnė tikimybė, kad perkant parduotuvėse asmuo išleis daugiau nei apsipirkinėdamas internetu. Dauguma parduotuvių skatina impulsyvų paskutinės minutės pirkimą, pastatydamos prie atsiskaitymo vietos stendus su smulkiomis, mažos-vidutinės kainos prekėmis. Tikimybė, kad asmuo impulsyviai nusipirks kažką internete yra daug mažesnė. Pasirinkę šį pirkimo būdą, klientai gali palyginti kelių parduotuvių pasiūlymus vienu metu bei išsirinkti labiausiai jiems tinkantį variantą.

Perkant internetu yra labai lengva kontroliuoti savo apsipirkinėjimo išlaidas bei apskaičiuoti bendrą kainą prieš pat įsigyjant pasirinktus produktus. Apsipirkinėjant tradicinėse parduotuvėse kontroliuoti išlaidas yra sudėtingiau. Labai dažnai pasitaiko, jog esant per didelei bendrai pirkinių sumai, pirkėjai vis tiek nusiperka visus pirkinius, nes jaučiasi nepatogiai prieš aplinkui esančius žmones.

2 MITAS: Apsipirkinėti parduotuvėse yra saugiau nei internetu.

Internetinės parduotuvės imasi drastiškų priemonių serverio ir privatumo saugai užtikrinti. Todėl perkant internetu yra lygiai taip pat saugu, kaip ir perkant parduotuvėje. Tikimybė, jog perkant internetu bus įsilaužta į serverį yra tokia pat, kaip perkant parduotuvėse atsiskaitant kortele.

„Internetinės parduotuvės investuoja ir į klientų asmens duomenų apsaugą, ir į galimybę užtikrinti jiems visiškai saugų atsiskaitymą už prekes. Jos įdiegia saugumo sertifikatus, nekaupia pirkėjų mokėjimų duomenų, suteikia galimybę pasirinkti pirkėjui patogų atsiskaitymo būdą“, – teigia „Pigu.lt“ rinkodaros vadovė Giedrė Vilkė.

3 MITAS: Pirkti prekes internetu yra brangiau dėl papildomų transportavimo mokesčių.

Perkant internetu galima rasti geriausius pasiūlymus, naudoti nemokamo siuntimo kodus bei gauti specialias akcijas. Pirkinių kainos dažniausiai būna mažesnės nei tradicinėse parduotuvėse.

Papildomos transporto išlaidos dažnai būna nemokamos viršijus tam tikrą pirkinių krepšelio sumą. Taip pat, perkant internetu, sutaupomas laikas, skiriamas kelionei iki parduotuvės bei prekės paieškoms. Pasitaiko, kad norimos prekės nėra parduotuvėje, tuomet tenka keliauti iki kitos prekybos vietos. Perkant internetu tokių problemų išvengiama keliais mygtukų paspaudimais.

4 MITAS: Pirkinių grąžinimas labai daug kainuoja ir užima begalę laiko.

Pirkinių grąžinimas yra paprastas ir pigus procesas. Norint grąžinti prekę, pirkėjui reikia sumokėti tik tiek, kiek kainuoja siuntimo išlaidos (priklausomai nuo prekės svorio, grąžinimo būdo). Jeigu pirkėjas kreipiasi tiesiogiai į pardavėjo atstovybę – grąžinimas nekainuoja.

„Dauguma pirkėjų užsisako po 2 tos pačios prekės skirtingo dydžio vienetus, ir tas, kuris netinka, yra grąžinamas. Tereikia jos nesugadinti – prekė turi būti nepraradusi prekinės išvaizdos: plėvelės turi būti nenuplėštos, etiketės – nepažeistos, bei nepamiršti įdėti visos gautos komplektacijos bei atsiųsti jos originalioje tvarkingoje pakuotėje. Prekių grąžinimo proceso trukmė priklauso nuo tolimesnių kliento lūkesčių. Jei pirkėją domina pinigų grąžinimas, jis atliekamas per 1 dieną nuo prekių gavimo ir apžiūros patikros. Jeigu domina prekės keitimas, viskas priklauso nuo naujos prekės buvimo vietos“, – pataria „Pigu.lt“ ekspertai.

5 MITAS: Asmuo negali apsipirkti internetu, jeigu neturi kreditinės kortelės.

Pirkėjas, apsipirkinėjantis internetu, turi daugiau susimokėjimo galimybių nei asmuo perkantis fizinėse parduotuvėse. Skirtingai nei asmuo pasirinkęs tradicinį apsipirkinėjimo būdą, jis gali pasirinkti mokėti ne tik grynaisiais pinigais, banko kortele ar mokėjimo kortele, bet ir naudojant elektroninę bankininkystę, atsiskaitant banko pavedimu arba susimokant išsimokėtinai. Gyventojai dažniausiai renkasi atsiskaitymą grynaisiais ar kortele, atsiimant prekę. Tai vienas saugiausių atsiskaitymo būdų, nes nereikia pateikti jokių mokėjimo duomenų, be to, pirkėjas už prekę atsiskaito tik ją gavęs.

Už prekes atsiskaityti galima ir pavedimu, tačiau šis būdas praranda populiarumą, nors jis saugus ir pirkėjui, ir pardavėjui. Atsiskaitymas pavedimu turi kelis trūkumus: keliaudami tarp bankų, pinigai gali užtrukti, be to, bankai taiko pavedimo mokesčius, dėl kurių šis būdas ir nėra populiarus.

 

Pirkimas internetu vis dar apipintas galybe mitų, nes daiktų negali pačiupinėti, pasimatuoti. Tačiau e. prekybos gerosios savybės laimi vis daugiau simpatijų – sutaupomas laikas, kuris dažnai būna skirtas kelionėms iki prekybos centrų ar stovėjimui eilėse, lengviau planuoti išlaidas, užtikrinamas saugus apmokėjimas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close