Sveikatos ministras lankėsi Birštone

Praėjusį penktadienį, gegužės 20 dieną, Birštono savivaldybėje lankėsi LR sveikatos apsaugos ministras Juras Požėla. Ministras susitiko su savivaldybės mere Nijole Dirginčiene, mero pavaduotoju Vytu Kederiu, kai kuriais Tarybos nariais, visų trijų sanatorijų ir pirminės sveikatos priežiūros centro vadovais bei žiniasklaidos atstovais.

 

Susitikimo pradžioje ministras priminė, kad jis šiose pareigose dirba neilgai ir jokių esminių permainų bei sistemos griovimo neplanuoja. Anot ministro, turime dirbti visi kartu, vienoje sistemoje, kad pasiektume norimų rezultatų. Pokalbio metu ministras pažymėjo, kad daugiau dėmesio reikia skirti sveikatos profilaktikai, tada galima bus išvengti rimtų susirgimų ir ligų. Į tai ir reikėtų investuoti, užtikrinti, kad kiekvienas žmogus rūpintųsi savo sveikata, laiku atvyktų pas gydytojus, dalyvautų sveikatos tikrinimo programose.

Ministras J. Požėla pasidžiaugė galėdamas pranešti gerą žinią – rasta 30 mln. eurų gydytojų ir slaugytojų atlyginimams padidinti, o kitais metais dar žadama pridėti 60 mln.

Ministras pasakojo, kad kitas jo svarbus sprendimas yra susijęs su Vaiko raidos centru, kuriame pagalbą ras turintys autizmo sindromą, hiperaktyvūs ar turintys psichikos sutrikimų vaikai. Centras buvo sukurtas, tačiau neturėjo tinkamų patalpų, todėl dabar planuojama Santariškėse statyti 8000 kv. m. pastatą, kuriame galės susiburti visi reikalingi specialistai, bus įrengtos patalpos, kur tėvai galės palikti vaikus savaitei, vadinamajam „atokvėpiui“. Naujajame centre bus dirbamas ir mokslinis darbas, atliekami tyrimai. Statybų pradžios kapsulę žadama įkasti statybvietėje rugsėjo pradžioje…

Savo mintis apie tai, ko reikia, kad gydymo įstaigos veiktų sėkmingai, o žmonės būtų patenkinti, išsakė Birštono pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Daiva Citvarienė.

Kalbant apie dideles eiles pas specialistus, buvo pastebėta, kad tos eilės nėra fizinės, bet jas riboja finansavimas. Kai yra skiriamas finansavimas, tai yra apmokama už paslaugas, tada žmogus gali vykti konsultuotis pas specialistą. Ministras pripažino, kad tai nėra gerai. Paklaustas apie tyrimus, kurie yra apmokami, J. Požėla pabrėžė, kad ligoniui reikalingi tyrimai yra nemokami. O jeigu žmogus nori savo iniciatyva atlikti papildomus tyrimus, kurie, gydytojo nuomone, nėra reikalingi, tada turi susimokėti.

Sanatorijos „Tulpė“ direktorė Liucija Patinskienė sakė, jog reikėtų pagalvoti apie recidyvinį gydymą, o „Eglės“ sanatorijos atstovas išsakė pastabas dėl nerealių reikalavimų baseinams, dėl to, kad nėra atliekami laboratoriniai tyrimai gydomajam mineraliniam vandeniui bei purvui. Buvusi sanatorijų laboratorija jau daug metų neveikia ir yra prastos būklės.

„Eglės“ sanatorijos vadovas pažymėjo, kad iš gydymo įstaigų atsiunčiami sunkūs ligoniai, kuriems dar negalima taikyti reabilitacijos. Beje, sanatorijoje labai trūksta reabilitologų.

Merė N. Dirginčienė priminė ministrui, kad privačios klinikos gali pasinaudoti ES lėšomis, o akcinės bendrovės ir viešosios įstaigos tokios galimybės neturi. Ministras pažadėjo šia situacija pasidomėti, tada Birštono „Tulpės“ ir „Versmės“ sanatorijos galėtų pretenduoti į paramą.

Tarybos narė Birutė Vokietaitienė išsakė pastabas, kad gydytojų išrašomi vaistai yra labai brangūs, jų sunku įsigyti pensinio amžiaus žmonėms. Ministras paaiškino, kad gydymui reikalingi vaistai yra kompensuojami. Pasak ministro, žmonėms nebūtina pirkti visus reklamuojamus vaistus.

 Po vizito Savivaldybėje J. Požėla apžiūrėjo kurortologijos laboratoriją, lankėsi renovuotame Birštono pirminės sveikatos priežiūros centre. Ministras įsitikino, kad Birštone gyventojų sveikata rūpinamasi, kad tiek savivaldybės vadovai, tiek PSPC direktorė ieško optimalių sprendimų, kaip suteikti geras sveikatos priežiūros paslaugas.

DSCF3067

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close