Rekomendacijos keliautojams, vykstantiems į olimpines ir parolimpinės žaidynes Rio de Žaneire

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad besiruošiantieji keliauti į olimpines ir parolimpines žaidynes Brazilijoje jau dabar turėtų suskubti pasidomėti, kokių infekcijų grėsmės jų laukia kelionėje ir pasirūpinti skiepais nuo užkrečiamųjų ligų.

2016 m. vasaros olimpinės ir parolimpinės žaidynės rugpjūčio 3-21 d. vyks Rio de Žaneire (Brazilija). Manoma, kad į žaidynes atvyks daugiau nei 400 tūkst. turistų, dalyvaus sportininkai iš 205 šalių.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ELPKC) vertinimu, žaidynių Rio de Žaneire lankytojams didžiausia rizika yra užsikrėsti žarnyno infekcijomis ir pernešėjų platinamomis ligomis.

Vadovaujantis Brazilijos epidemiologinės priežiūros duomenimis, šioje šalyje yra dažniausiai registruojami salmoneliozės, kampilobakteriozės, gardiazės, Escherichia coli sukeltos infekcijos atvejai, virusinės žarnyno infekcijos.

Europos Sąjungos gyventojai Brazilijoje rizikuoja užsikrėsti ir hepatito A infekcija. Brazilija yra priskiriama vidutinio endemiškumo teritorijai. Dauguma Europos šalių pagal hepatito A endemiškumą klasifikuojamos kaip labai žemo ar žemo endemiškumo.

Užsikrėtimo rizika dengė karštlige, čikungunija ir Zikos virusine infekcija Brazilijoje vertinama kaip vidutinė šiaurės ir šiaurės rytų Brazilijoje, nedidelė – pietrytiniame regione (įskaitant Rio de Žaneirą) ir labai nedidelė – pietinėje ir centrinėje vakarų Brazilijoje. Taip pat svarbu paminėti, kad olimpinės ir parolimpinės žaidynės Rio de Žaneire vyks žiemą, kuomet vėsesnis ir sausesnis oras sumažina uodų populiaciją, tuo pačiu ir užsikrėtimo Zikos virusine infekcija, dengė karštlige, čikungunija riziką (išskyrus Manaus miestą, kur vyks futbolo varžybos).

Užsikrėtimo maliarija rizika Brazilijoje vertinama kaip vidutinė šiaurės ir centrinėje vakarų Brazilijoje. Keliautojams, kurie planuoja stebėti futbolo varžybas Manaus mieste ar keliauti po Braziliją, rekomenduojama maliarijos chemoprofilaktika (1 pav.).


1 paveikslas. Maliarijos plitimas Brazilijoje

Geltonosios karštligės rizika yra nedidelė, bet ši infekcija paplitusi kaimo ir priemiestinėse Brazilijos teritorijose.

Leišmaniozė, šistosomatozė, limfinė filariazė dažniausiai yra susijusi su kaimo ir skurdžiomis teritorijomis šiaurės rytų regione.

Užsikrėtimo pasiutlige rizika Brazilijoje olimpinių žaidynių metu ES keliautojams yra labai  maža, bet gali būti vidutinė, jeigu bus keliaujama kaimo vietovėse ar skurdžiose miesto teritorijose, kur žemas gyvūnų vakcinacijos lygis.

Užsikrėtimo tuberkulioze rizika vertinama kaip labai žema, nebent planuojama apsigyventi perpildytose patalpose skurdžiose vietovėse.

Labai maža rizika Brazilijoje užsikrėsti meningokokine infekcija ir kitomis skiepais valdomis ligomis, užsikrėsti gripu rizika vertinama kaip vidutinė Brazilijos Pietryčių regione.

Dėl neapsaugotų lytinių santykių galimi užsikrėtimai lytiniu keliu plintančiomis infekcijomis, hepatitu B ir kt.

ES keliautojai, kuriems reikalingos sveikatos priežiūros paslaugos Brazilijoje, gali patirti nedidelę riziką užsikrėsti hospitaline infekcija, įskaitant vaistams atsparias bakterijas.

Prieš išvykstant į Rio de Žaneirą keliautojams rekomenduojama:

  • pasirūpinti sveikatos draudimu;
  • pasiskiepyti pagal pilną vakcinacijos schemą nuo poliomielito, difterijos, stabligės, kokliušo, tymų, kiaulytės ir raudonukės, meningokokinės C infekcijos;
  • pasiskiepyti nuo hepatito A, kadangi Brazilijoje yra padidėjusi užsikrėtimo hepatitu A rizika palyginti su Europos Sąjungos šalimis;
  • pasiskiepyti nuo geltonosios karštligės, ypač jei planuojama stebėti futbolo varžybas Belo Horizonto, Brazilijos, Manaus miestuose;
  • vengti sąlyčio su benamiais šunimis ir katėmis, siekiant išvengti susirgimų pasiutlige. Sukandžiojus gyvūnui, kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą dėl poekspozicinės profilaktikos skyrimo;
  • apsvarstyti maliarijos chemoprofilaktikos reikalingumą priklausomai nuo kelionės Brazilijoje teritorijos;
  • apsvarstyti kitų skiepų būtinybę, atsižvelgiant į sveikatos būklę, gyvenimo būdą, planuojamą veiklą ir kt. Žaidynių laikotarpis sutampa su gripo sezono laikotarpiu pietiniuose regionuose.
Būnant Brazilijoje keliautojams rekomenduojama:
  • laikytis tinkamos higienos, siekiant išvengti per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų;
  • gerti vandenį ir kitus gėrimus iš buteliukų, naudoti pramoniniu būdu paruoštus ledo gabaliukus;
  • vartoti termiškai apdorotą mėsą ir žuvį, lazaniją ar feijoadą (tradicinis brazilų patiekalas);
  • kruopščiai plauti vaisius ir daržoves;
  • atkreipti dėmesį į bendrąsias higienos sąlygas vartojant vietinius produktus, pvz., šviežiai spaustų vaisių sultis, gėrimus ir kokteilius;
  • elgtis atsakingai, siekiant išvengti lytiniu keliu ir per kraują plintančių užkrečiamųjų ligų.
Grįžę iš Brazilijos keliautojai, kurie toje šalyje gulėjo ligoninėje ir per metus po kelionės reikalinga hospitalizacija ES, turėtų apie hospitalizaciją Brazilijoje informuoti sveikatos priežiūros įstaigą, siekiant įvertinti ar asmuo neužsikrėtė vaistams atspariomis bakterijomis.

Zikos virusinės infekcijos prevencijai rekomenduojama:

  • Nėščiosioms ir moterims, kurios planuoja nėštumą reikėtų atidėti nebūtinas keliones į šalis, kuriose paplitęs Zikos virusas;
  • besilaukiančioms moterims, kurios planuoja vykti į Olimpines žaidynes, pasikonsultuoti su gydytojais ir saugotis uodų įgėlimų;
  • keliautojams, kurių imunitetas yra nusilpęs, ar sergantiems lėtinėmis ligomis, pasikonsultuoti su medikais dėl specifinių ir nespecifinių profilaktikos priemonių;
  • viešint Brazilijoje naudoti prezervatyvus, kurie sumažina užsikrėtimo Zikos virusine infekcija riziką lytiniu keliu;
Daugiau informacijos apie Zikos virusinę infekciją ir jos profilaktiką rasite čia.

Daugiau informacijos apie infekcinių ligų grėsmes rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close