R.Kuodis perspėja dėl situacijos regionuose

Demografinė situacija regionuose, kai žmonės, ypač jaunesnio amžiaus, kraustosi į didmiesčius ar apskritai išvažiuoja į užsienį, jiems reiškia liūdną ateitį, įspėja ekonomistas dr. Raimondas Kuodis, kuris apie situaciją regionuose kalbės liepą vyksiančiame Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime.

 

Regionų infrastruktūra nyksta, bendruomenės sensta, o blogiausia, kad kartu menksta paklausa ir todėl mažėja investicijų. Taip regionai įstringa uždarame rate ir verslininkų nebegali vilioti net pigia darbo jėga.

 

Tai reiškia uždarą ratą, blogą pusiausvyrą. Paklausos išvažiavimas žlugdo investicijas į tuos regionus. Natūralu, kad be investicijų, kitų bandymų pagyvinti jų ekonomiką nieko ten ir nebus. Didysis klausimas ar valdžiai susitaikyti su šia tendencija, ar bandyti ją pakeisti? – retoriškai klausia Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas. Kol kas tai nelabai sekasi, nes emigracijos mastas yra bene didžiausias Europoje. Todėl regionai, pesimistų požiūriu, gali būti pasmerkti būti senų žmonių gyvenimo vieta. Tokia demografinė situacija ir amžiaus struktūra regionams nieko gero nežada.

 

Pasak R.Kuodžio, regionams nebeverta skirti tiek pinigų, kiek buvo seikėjama Europos Sąjungos (ES) paramos: Pinigų kišimas gali pabloginti situaciją, jis tik gilina lindimą į uždarą ratą – tą parodė milžiniškų investicijų į vandentvarką pavyzdys. Politikai iš paskutiniųjų nepripažins, kad galbūt verta nuleisti rankas ir susitaikyti su esama padėtimi. Yra didelė takoskyra tarp ekonomistų ir politikų. Šie renkami regionuose ir bando padaryti viską, kad ten daugiau europinės paramos nusėstų”.

 

 

R. Kuodis atkreipia dėmesį į paklausos, kaip darbo našumo didėjimo ir investicijų veiksnio, ignoravimą. Visiems atrodo, kad užtenka investuoti ir našumas, algos padidės, Bet turime nepamiršti, kad žirklės kerpa abiem ašmenimis. Turime žinoti, kas nupirks pagamintą produktą, kad galėtume realizuoti savo vizijas, priešingu atveju tai bus daugiau pelno iliuzija.

 

Apie situaciją regionuose ir jų vystymąsi R. Kuodis kalbės liepą vyksiančiame Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime. Tradicinis verslo, mokslo, politikos ir kultūros festivalis Prienų rajone, Harmony parkteritorijoje rengiamas liepos 8-10 dienomis. Makroekonominės politikos ir viešosios ekonomikos ekspertas žada priminti senuosius ekonomikos dėsnius, kurie buvo žinomi prieš pusę amžiaus, bet dabar dažnai pamirštami.

 R_Seskaicio_foto-Kuodis-2014_2

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close