Pristatomas pirmasis detalus Lietuvos 3D žemėlapis

Geografinių informacinių sistemų (GIS) lyderė Baltijos šalyse, įmonė Hnit-Baltic parodoje Resta pristatys unikalų Lietuvos 3D žemėlapį. Šis trimatis modelis suteikia naujas galimybes teritorijų vystymo strategams vertinti ir formuoti teritorijų raidą trimatėje erdvėje.

 

Trimatis Lietuvos modelis pritaikomas įvairiose srityse – teritorijų planavimo, telekomunikacinių ryšių, krašto apsaugos ir netgi 3D kompiuteriniuose žaidimuose, kuriant simuliacijas, virtualios, ar išplėstinės realybės sprendimus,“ – teigia projekto iniciatorius, įmonės Hnit-Baltic vadovas Linas Gipiškis. – Kurdami 3D modelį naudojomės Nacionalinės žemės tarnybos, Aplinkos apsaugos agentūros bei savivaldybių disponuojamais georeferencinių duomenų rinkiniais, lazerinių skenerių ir bepiločių orlaivių (dronų) duomenimis, todėl modelis pasižymi itin aukštu tikslumu.

 

3D žemėlapis leidžia atlikti pagrindines erdvinės analizės, modeliavimo funkcijas. Savivaldos urbanistikos specialistai gali kontroliuoti objektų projektavimo ir statybos ciklą pagal reglamentus: užstatymo tankį, aukštingumą, miesto vizualinės panoramos taršą, sąveiką su kaimyniniais pastatais (ar neužstos saulės ir vaizdo), kt. Tokio žemėlapio viešinimas internete gali įtraukti visuomenę aktyviau dalyvauti priimant sprendimus, susijusius su miesto gyvenimu.

 

Statybų sektorius Lietuvoje sparčiai įsisavina skaitmeninių technologijų galimybes, tame tarpe ir BIM (angl. Building Information Modeling, arba Statinio informacinis modeliavimas). Pasak L. Gipiškio, bendradarbiavimas su BIM naudotojais gali būti labai produktyvus: BIM priemonėmis kuriami atskirų statybos objektų 3D modeliai gali būti integruojami į visa apimantį trimatį GIS žemėlapį.

 

Skirtingose Lietuvos teritorijose 3D žemėlapis yra skirtingų detalizavimo lygių – skaitmeninis reljefo modelis apima visą šalies teritoriją, o 11-oje miestų – papildytas pastatais. Bendrovė planuoja šį žemėlapį detalizuoti nuolat bendradarbiaudama su nekilnojamojo turto vystytojais, architektų studijomis, akademine bendruomene.

 

Lietuvos 3D žemėlapį pristatantį video galima pažiūrėti čia: https://youtu.be/bhxpN_sCXvw

 

Projekto taikymo ir sprendimų pristatymas vyks parodoje „RESTA 2016“ stende 3.48, o balandžio 29 d. 13:30 val. kviečiame į išsamią prezentaciją „3D – nauja išmanaus miesto dimensija“ Skaitmeninės statybos prezentacijų centre, LPKC „LITEXPO“ (Laisvės pr. 5, Vilnius).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close