Svetur gyvenantys lietuviai suteikė antrąjį kvėpavimą kaimo turizmo sodyboms

Vasaros sezoną kaimo turizmo sodybų šeimininkai pasitinka taikydamiesi prie naujų tendencijų. Svetur gyvenantys lietuviai dažnai sugrįžta tuoktis į gimtinę ir rengia tradicines vestuves kaimo aplinkoje ne tik savaitgaliais, bet ir savaitės viduryje.

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (LKTA) prezidentas Linas Žabaliūnas pažymėjo, kad jaunavedžiai, norintys vasarą atšokti vestuves kaimo turizmo sodyboje, vietas turėtų rezervuoti maždaug prieš metus.

„Žinau atvejį, kai gegužės pradžioje iš Anglijos į vieną sodybą paskambinęs būsimas jaunikis norėjo rezervuoti sodybą 2017 metų rugpjūčio savaitgaliui. Jis buvo tikras, kad paskambinęs iš anksto galės be vargo tai padaryti. Tačiau sodyba jau buvo užimta, todėl teko skubiai ieškoti kitos vietos“, – sakė L.Žabaliūnas.

Pastaruoju metu kaimo sodybose vestuvių pokyliai rengiami ne tik savaitgaliais, bet ir kitomis dienomis. Pasak L.Žabaliūno, kai šalyje įteisintos išvažiuojamosios santuokos ceremonijos, dalis jaunavedžių santuokas ėmė registruoti ne penktadieniais ir šeštadieniais, bet ir kitomis savaitės dienomis, nes savaitgaliais sodybos būna užimtos.

„Dalis sodybų specializuojasi šeimos šventėms. Jos būna užsakytos tik savaitgaliais, tačiau dabar jos vis dažniau trečiadieniais ir ketvirtadieniais išnuomojamos vestuvių pokyliams, kuriuos rengia trumpam iš užsienio sugrįžtantys lietuviai. Lietuviškais papročiais paremtos ir kaime vykstančios vestuvės ne vienam užsienyje gyvenančiam lietuviui yra trokštama vertybė“, – sakė L.Žabaliūnas.

LKTA taip pat pastebi, kad kaimo turizmo sodybos nebėra vien tik nakvynės vietos. „Mes skatiname lietuvius keliauti po savo kraštą. Ir tokių keliautojų daugėja. Pernai Lietuvoje keliavo apie 2,5 mln. žmonių. Apie 1,6 mln. jų nakvojo kelionės metu. Iš nakvynę pasirinkusių asmenų apie 300 tūkst. liko nakvoti kaimo turizmo sodybose, t.y. apie 20 proc. visų keliaujančiųjų. Vasaros sezono metu šis rodiklis pakyla iki 40 proc.“, – pastebėjo L.Žabaliūnas.

Nors LKTA kasmet primena, kad vasarai sodybas reikėtų užsisakyti iš anksto, tačiau atsiranda bandančių tai padaryti likus kelioms dienoms iki apsilankymo arba iš vakaro. „Tada tenka rinktis ne labiausiai patinkančią sodybą, bet tą, kuri dar nėra užimta“, – sakė L.Žabaliūnas.

LKTA vadovas pažymėjo, kad tik dalis sodybų orientuojasi į renginius, šeimos šventes. Kur kas daugiau jų siūlo autentiškas pramogas, kulinarinį paveldą, edukacines programas. „Svetainėje www.atostogoskaime.lt nuo pernai pastebėjome smarkiai išaugusį latvių susidomėjimą mūsų edukacinėmis programomis, krašto pažinimo galimybėmis. Galima prognozuoti, kad šiemet latviai gausiau lankysis sodybose Žemaitijoje ir Rytų Lietuvoje“, – svarstė L.Žabaliūnas.

Jis akcentavo, kad daugėja sodybų, kurios pagerina savo infrastruktūrą naudodamos savo arba iš Europos Sąjungos fondų gautas lėšas. „Paprastais žodžiais tai galima apibendrinti taip: kambariuose daugėja sanitarinių mazgų ir mažėja lovų juose. Tada lankytojai jaučiasi laisviau ir patogiau. Prašant lėšų iš ES programų kokybės gerinimas yra esminis veiksnys“, – sakė L.Žabaliūnas.

LKTA šių metų sezoną pradės Anykščiuose ketvirtadienį. „Nėra abejonės, kad ir šiemet į Anykščius prie tarptautinį pripažinimą pelniusio medžių lajų tako plūs minios. Jei planuojate nakvynę, siūlyčiau tuo pasirūpinti iš anksto“, – pridūrė L.Žabaliūnas.

Linas Zabaliunas raudonas LKTA nuotrauka

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close