Socialinė provokacija: ar šiandien ŽIV reiškia mirties nuosprendį?

Artėjant Tarptautinei mirusiųjų nuo AIDS atminimo dienai, Vilniuje surengta socialinė provokacija, kuria siekta atkreipti visuomenės dėmesį į šią ligą ir gydymo galimybes, mažinti neigiamą požiūrį į sergančiuosius bei skatinti gyventojus rūpintis savo sveikata. Paaiškėjo, kad žmonės vis dar mažai žino apie ŽIV bei jo gydymą, dažniausiai ši diagnozė nuskamba kaip mirties nuosprendis. Tarptautinė mirusiųjų nuo AIDS atminimo diena minima trečiąjį gegužės sekmadienį.

 

Socialinės provokacijos epizodai paskelbti šviečiamojo projekto „Gyvensiu toliau“ „Facebook“ paskyroje ( https://www.facebook.com/gyvensiutoliau/videos/472367726221327/ )

 

Į klausimą, kas gali užsikrėsti ŽIV, Vilniaus gatvėse kalbinti praeiviai atsakė įvairiai. Daugelis pripažino, kad tokiu atveju patirtų siaubą, pasijustų tragiškai, nežinotų, ko stvertis. Kaip paaiškėjo, didžiajai daliai žmonių tai reikštų pranešimą apie artėjančią mirtį. Dalis žmonių įsitikinę, kad ši infekcija jiems negresia.

 

Šia socialine provokacija siekta atkreipti visuomenės dėmesį į svarbią žinią užsikrėtusiesiems ŽIV – šiandien prieinamas efektyvus gydymas inovatyviais vaistais suteikia galimybę gyventi visavertį gyvenimą.

 

ŽIV ir AIDS paveiktų moterų ir jų artimųjų asociacijos „Demetra“ advokacijos vadovė Loreta Stonienė sako, kad ŽIV liga ir AIDS žmogui yra tarsi stigma, t.y. ji iškart uždeda neigiamą pasmerkimo ženklą. Lietuvoje, atliekant tolerancijos ŽIV infekuotiesiems tyrimus, pastebima, kad tolerancijos laipsnis svyruoja. Apklausos taip pat atskleidžia, kad mes, Lietuvos gyventojai, palyginti su kitomis šalimis, esame labai netolerantiški sergantiesiems ŽIV ir AIDS. L. Stonienės vertinimu, tai yra mūsų bėda.

„Didžiąja dalimi stigmą kuria tai, kad žmonės savo sampratoje atskiria „mes“ ir „jie“ grupes. Ši socialinė provokacija kaip tik ir parodė, kad toks skirstymas egzistuoja. Tuo pat metu provokacija leido žmonėms suvokti, kad „jie“ yra lygiai tokie patys kaip „mes“ – visi esame vienodi, visiems mums būdinga didesnio ar mažesnio laipsnio užsikrėtimo rizika, kuri priklauso tik nuo elgsenos. Juk visi keliaujame, visi įsimylime, visi norime mylėti ir būti mylimi, neretai užsidedame rožinius akinius, suklystame“, – teigė ŽIV ir AIDS paveiktų moterų ir jų artimųjų asociacijos „Demetra“ advokacijos vadovė Loreta Stonienė.

Jos teigimu, panašios akcijos yra labai svarbios, nes padeda sušvelninti ŽIV infekuotųjų pasmerkimą. Be to, žinia apie tai, kad esi užsikrėtęs ŽIV, šiandien toli gražu nereiškia, kad reikia rašyti testamentą ar išparduoti visą savo turtą, kaip darytų viena iš Vilniaus gatvėje apklaustų praeivių. Šiandien ŽIV infekcija – tik lėtinė liga, kurią gydant galima gyventi visavertį gyvenimą.

Tarptautinės mirusiųjų nuo AIDS atminimo dienos globėja sveikatos priežiūros kompanija „GlaxoSmithKline Lietuva“. Daugiau informacijos: www.sveikata.gsk.lt.

Infografikas_1 Infografikas_2

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close