Atostogos ant ratų: dažniausiai žalos patiriamos dėl neatidumo ir netinkamo pasiruošimo kelionei

Automobiliu po užsienį keliauti planuojantys Lietuvos gyventojai turėtų tokioms atostogoms kruopščiai pasiruošti, teigia draudimo bendrovė BTA. Draudikai pastebi, kad bendrovės klientai užsienyje patiria žalas ne tik važiuodami jiems neįprasta kairiąja kelio puse, bet ir dėl to, kad nepastebi kelio ženklų, patiki pasenusios navigacijos nurodymais ar palieka automobilį nesaugiame rajone.

 

„Šalies turistams visas Europos žemynas jau tapo savas ir net subliuškusios padangos jie užsienyje dažniausiai patys nekeičia, o prašo specialistų pagalbos. BTA statistika rodo, kad trys ketvirtadaliai klientų, kuriems užsienyje prireikia pagalbos kelyje, yra vyrai, o populiariausios paslaugos – automobilio transportavimas ir užvedimas“, – sako BTA Ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis.

 

Keliaujant užsienyje, daugiausiai žalų draudikai fiksuoja dėl avarijų. Vandalizmo ir vagysčių pasitaiko gerokai rečiau, bet ir jų būna, jei automobilis paliekamas nepažįstamame ir prastą reputaciją turinčiame rajone.

 

BTA duomenimis, paprastai į užsienį pakeliauti savo automobiliu vasarą išvyksta aukštesnes nei vidutines pajamas gaunantis lietuvis, dažniausiai miesto gyventojas, kuriam apytiksliai 25–50 metų. Vienos kelionės metu jis aplanko bent keletą žemyno šalių.

 

Eurostato duomenimis, po Europos Sąjungos (ES) šalis keliaujantiems turistams automobiliai 2014 metais buvo antra (31 proc.) pagal populiarumą susisiekimo priemonė po lėktuvų (47 proc.).

 

„Kelionės automobiliu populiarėja ir šiemet vasarą planuojama atnaujinti europinė kelionių statistika turėtų parodyti dar didesnį turistų palankumą vykimui mašina, nes tai galimybė ir ilgiau paturistauti, ir iš arčiau susipažinti su kitų šalių kultūra. Visų nemalonumų nepavyks išvengti, tačiau kruopščiai susiplanavus kelionę bei jos maršrutą, keliautojai išsisuktų nuo nemažos dalies nuotaiką gadinančių situacijų“, – sako A. Žiukelis.

 

BTA rekomenduoja kelionės automobiliu planavimui skirti daugiau dėmesio ir iki minimumo sumažinti galimas rizikas:

 

 

1. Atsinaujinkite žemėlapius. Nusipirkite naujausią kelių žemėlapį, patikrinkite, ar nepaseno duomenys navigacijos sistemoje. Besinaudodami pasenusiomis nuorodomis, galite išklysti iš kelio ir prisukti daug papildomų kilometrų, kol vėl į jį grįšite. Ieškokite informacijos, kurie miestų rajonai laikomi nesaugiais ir stenkitės nepalikti ten automobilio, kuris gali būti apibraižytas, apdraskytas ar apvogtas.

 

2. Turėkite gerą atsarginę padangą. Problemos su padangomis yra labai dažna keliautojų problema. Jei mokate ratą pasikeisti patys, turite kuo ir į ką, šiai „operacijai“ sutaupysite vidutiniškai iki 2 val. kelionės laiko, nei nutarę palaukti vietinių meistrų.

 

3. Įranga automobilyje. Pasidomėkite, ką pagal užsienio šalių reikalavimus būtinai privalote turėti savo automobilyje: pirmosios pagalbos vaistinėlę, šviesą atspindinčią liemenę, gesintuvą? Prieš išvykdami, vaistinėlės turinį dar kartą peržiūrėkite, patikrinkite, ar ji visiškai sukomplektuota.

 

4. Eismas kairiąja kelio puse. Europoje yra keturios šalys, kuriose eismas vyksta kairiąja kelio puse: Didžioji Britanija, Airija, Kipras ir Malta. Draudikų duomenimis, įvykių vien dėl kitos eismo krypties netrūksta visus metus, todėl vairuojant kita puse reikia būti atidiems ir ypač atsargiai manevruoti.

 

5. Likite budrūs. Dėl vykstančių remontų ar kitų darbų važiavimo sąlygos netikėtai gali būti pakeistos, todėl nepraraskite budrumo ir stebėkite kelio ženklus.

 

6. Įsigykite draudimą. Apdrauskite automobilį kasko draudimu. Techninę pagalbą kelyje per BTA skambučių centrą Lietuvoje galėsite išsikviesti net jei nemokate prancūzų, rumunų, bulgarų ar kitos kalbos. Taip pat neužmirškite kelionių bei sveikatos draudimo.

 

 

Smarkiai sudaužytas automobilis užsienyje paprastai neremontuojamas – jis turi būti pargabentas į Lietuvą. Kasko draudimas dengia būtinas jo gelbėjimo ir transportavimo išlaidas. Jei pažeidimai nėra dideli – nubrozdinimai ar įbrėžimai – kelionę rekomenduojama tęsti, o transporto priemonę tvarkyti sugrįžus į Lietuvą.

 

Draudimo bendrovė BTA yra viena didžiausių Lietuvoje veikiančių ne gyvybės draudimo bendrovių. 2015 metais BTA užregistravo per 40 tūkst. įvykių ir išmokėjo 32 mln. eurų draudimo išmokų, o tai kas mėnesį vidutiniškai sudaro virš 2,6 mln. eurų, per vieną darbo dieną vidutiniškai po 87 tūkst. eurų išmokų BTA klientų patirtiems nuostoliams padengti. Pernai metų pabaigoje atliktas draudimo bendrovių slapto pirkėjo tyrimas parodė, kad BTA klientų aptarnavimo kokybė vertinama net 96 proc.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close