Šylantis oras ir bundanti gamta džiaugsmą teikia ne visiems. Alergiškiems žmonėms prasideda itin nemalonus šienligės sezonas. Viso to priežastis – plika akimi nepastebimos, vėjo pernešamos žydinčių augalų ląstelės – žiedadulkės.

Šienligė – tai žiedadulkių sukelta alergija, pasireiškianti sloga, kosuliu, akių gleivinės uždegimu – konjunktyvitu. Alergiją sukelia iškreiptas žmogaus imuniteto atsakas į svetimas medžiagas. Dirginanti medžiaga vadinama alergenu, į kurį pirmą kartą reaguojant organizme susidaro antikūnai – imunoglobulinai. Vėl patekus dirginančiai medžiagai gali prasidėti alerginė reakcija.

 

Šienlige sergama įvairiu metų laiku – ne tik pavasarį, vasarą, bet ir rudeniop, priklausomai nuo to, kokiems augalams žmogus jautrus. Žiedadulkės yra labai mažos ir lengvos (nuo 5 iki 40 mikronų), jas vėjas gali nunešti labai toli. „Rekordininkėmis“ galima pavadinti buko žiedadulkes, kurios nuskrenda iki 5 400 kilometrų. Alergiją gali sukelti apie 50 augalų rūšių. 

Dėl klimato kaitos Lietuvoje pailgėjo augalų vegetacinis periodas. Vieni augalai žydi ilgiau, kiti pradeda žydėti anksčiau. Tad dėl klimato nepastovumo, žydėjimo sezoninių pokyčių, laikotarpį, kai žiedadulkių koncentracija ore yra didžiausia, nustatinėti tampa vis sunkiau. Žmonių įsijautrinimas žiedadulkėms priklauso nuo augalų rūšies bei žiedadulkių koncentracijos ore. Stipriausia reakcija fiksuojama esant didžiausiai augalo žiedadulkių koncentracijai.

Jeigu įtariate, kad jus vargina sezoninė alergija, svarbu, kad ją diagnozuotų gydytojas. Kai kuriais atvejais simptomai, primenantys alergiją žiedadulkėms, gali reikšti alergiją kitam dalykui, pavyzdžiui, naminių gyvūnų plaukams, arba būti sukelti visai kitos priežasties. Tikrąją ligos priežastį tiksliai gali nustatyti tik gydytojas.

 

PATARIMAI ALERGIŠKIEMS ŽMONĖMS, ATĖJUS PAVASARIUI

Didžiausia žiedadulkių koncentracija yra nuo 5.00 iki 10.00 val., todėl veiklą lauke planuokite kitu paros metu.

Stenkitės neiti į lauką, kai žiedadulkių koncentracija didelė. Be to, smarkus lietus nuplauna žiedadulkes, todėl po lietaus lauke būti maloniau. Venkite sausų, vėjuotų dienų, kai žiedadulkių ypač daug.

Kilimai ir kiliminiai takeliai yra tikri žiedadulkių spąstai. Geriau reikėtų įrengti medines grindis, iškloti parketą, kamštinę ar vinilinę dangą. Nuolatinis valymas drėgna šluoste taip pat sumažina žiedadulkių kiekį. Taip pat vietoje baldų, aptrauktų gobelenu, geriau tinka mediniai ir odiniai baldai. Vietoje užuolaidų kabinkite žaliuzes, kurias galima nuvalyti drėgna šluoste.

Vaistus vartokite tiksliai taip, kaip nurodė jūsų gydytojas. Jei norite, kad gydymas būtų sėkmingas, privalote griežtai laikytis nurodymų, susijusių su vartojimo laiku ir dozėmis.

Palengvinkite sau gyvenimą – dirbdami sode ar atlikdami kitus lauko darbus dėvėkite dažytojo kaukę. Taip sukursite papildomą apsaugą nuo žiedadulkių.

Kiekvieną vakarą prauskitės po dušu ir būtinai plaukite galvą, kad pašalintumėte žiedadulkes. Jei nusiprausite duše ir persirengsite, išvengsite žiedadulkių, kurios galbūt nusėdo ant plaukų ar audinio, kol buvote lauke.

Nedžiaukite drabužių lauke. Žiedadulkės prikimba prie skalbinių ir lengvai patenka į namus.Patalynę skalbkite ne žemesnėje kaip 60°C temperatūroje. Pagalvių užvalkalus keiskite kiekvieną savaitę.

Vairuodami uždarykite automobilio langus. Namuose uždarykite langus arba naudokite apsauginį žiedadulkių tinklelį, kuris neįleidžia žiedadulkių į kambarį. Šis tinklelis blokuoja 87 procentus mažiausių žiedadulkių ir dar daugiau stambių žiedadulkių.

Parengė Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close